Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 01/10 18:42

konitsa 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος  για τη Romfea.gr


Οι ναοί της ακριτικής επαρχίας της Κόνιτσας, η οποία είναι ερημική και εγκαταλελλειμένη περιοχή, δέχονται ανελέτη επίθεση από ιερόσυλους, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν στοχοποιήσει εκκλησιαστικά μνημεία σε χωριά του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων.

Οι κλοπές όχι απλά είναι συχνό φαινόμενο, αλλά έχουν αποψιλωθεί οι ναοί από τα ιερά αντικείμενά τους.

Τελευταίο περιστατικό η καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας για διάρρηξη στους ναούς Αγίου Μηνά και Αγίου Νικολάου, στο χωριό Ελεύθερο.

Ειδικότερα στο ναό του Αγἰου Μηνά οι κάτοικοι είχαν να πάνε 42 περίπου ημέρες.

Στις 29/9/2019, που τον επισκέφτηκαν, διαπίστωσαν ότι άγνωστοι δράστες είχαν αφαιρέσει τρεις αγιογραφίες σε μουσαμά και ένα επάργυρο ευαγγέλιο.

Επίσης από 25-9-2019 έως 29-9-2019, άγνωστοι και πάλι δράστες, δεν μπορεί να εξακριβωθεί αν ήταν οι ίδιοι, διέρρηξαν τον άγιο Νικόλαο, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσουν κάτι.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ

Η Μητρόπολη Κονίτσης, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν τη λήψη άμεσα μέτρων ασφάλειας, γιατί, όπως τονίζεται είναι απροστάτευτη η επαρχία, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις, που κάνουν άριστα τη δουλειά τους, δεν είναι επαρκείς αριθμητικά.

Ο μικρός έως ελάχιστος πληθυσμός των χωριών και οι γεωγραφικές συνθήκες της περιοχής (γειτνίαση με την Αλβανία, πολλά δάση, ορεινός όγκος, δυνατότητα εύκολης διαφυγής) διευκολύνουν από τη μια την εγκληματική δραστηριότητα και δυσχεραίνουν από την άλλη το έργο της αστυνομίας.

Επιπλέον χρειάζεται οι κάτοικοι των χωριών, που σε κάποιες περιπτώσεις το αρνούνται, να παραδώσουν τα εναπομείναντα κειμήλια στο υπό κατασκευή Εκκλησιαστικό Μουσείου-Κειμηλιαρχείο, ώστε και να φυλάσσονται, αλλά και να συντηρηθούν.

ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Το μπαράζ των διαρρήξεων σε εκκλησίες της Κόνιτσας, επαναφέρει στο προσκήνιο το ανοιχτό θέμα της λεηλασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή.

Δεν είναι βέβαιο ότι όλες οι περιπτώσεις αφορούν σε κυκλώματα, ωστόσο δεν έχουν προκύψει και σαφείς ενδείξεις και για το αντίθετο.

Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρχουν και περιπτώσεις με πρωταγωνιστές και μεμονωμένα άτομα, εκτός κυκλωμάτων.

Τους 4 τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, λεηλατήθηκαν πέντε ναοί στα χωριά της Κόνιτσας και του Πωγωνίου, γεγονός, που δημιουργεί δικαιολογημένη αναστάτωση.

Εμφανίσεις: 301750
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: