Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 10/12 15:45

imerida kallidis 15

Της Στέλλας Χατζή-Λεκκού


Μεγάλη Επιτυχία σημείωσε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο «Διακονία» Θεσσαλονίκης, αφιερωμένη στον αγιασμένο ιερέα του Θεού π. ΙωάννηΚαλαΐδη, δέκα χρόνια μετά την οσιακή κοίμησή του.

Η εκδήλωση, που είχε τίτλο «ο Αγιασμένος Λευίτης του Κυρίου, Πατέρας ΙωάννηςΚαλαΐδης» διοργανώθηκε με τις ευλογίες του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πανοράματος και μία ομάδα φοιτητών της Θεολογικής Σχολής καθώς και άλλων Σχολών, του Α.Π.Θ.

Εισηγητές ήταν ο π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος, πνευματικός προϊστάμενος της Χριστιανικής Αδελφότητας «Οσία Ξένη», ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Παγώνης αρχιερατικός επίτροπος Ρεντίνης, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Λουδοβίκος καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και ο κ. Σίμογλου Απόστολος ιδιωτικός υπάλληλος.

Τον συντονισμό της, είχε ο αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μαίδώνης, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού.

Στην αρχή, τον λόγο πήρε ο κ. Άγις Μπεκιάρης μεταπτυχιακός φοιτητής της Θεολογικής Σχολής, εκπροσωπώντας την ομάδα των φοιτητών, ο οποίος με συγκίνηση αφιέρωσε την ημερίδα στον μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, που είναι ο προστάτης της ενορίας τους και στους Αγίους Ραφαήλ Νικόλαο και Ειρήνη που τόσο πολύ αγαπούσε ο π. Ιωάννης.

Διάβασε κατόπιν, έναν χαιρετισμό που έστειλε η θεολόγος ιστορικός κ. Μάρω Σιδέρη, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων ότι « ο π. Ιωάννης ήταν πατέρας με κάθε έννοια της λέξης, αγιασμένος γιατί τα βήματά του τα ευλογούσε ο Κύριος, και τέλος αληθινός λευίτης , σύζυγος ,ιερέας, άνθρωπος, και σε κάθε διάσταση της ύπαρξής του είχε αφήσει χώρο για τον Θεό».

Στην συνέχεια ο π. Αλέξιος Παπαστεργίου, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Πανοράματος, παίρνοντας τον λόγο ευχαρίστησε τον σεβ. κ. Άνθιμο, που χάρη στις ευλογίες του πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, τον σεβ. Μητροπολίτη Βρυούλων κ. Παντελεήμονα, τους ομιλητές, τους συγγενείς του γέροντα Ιωάννη Καλαΐδη, καθώς και τον λαό του Θεού που ήρθε από διάφορα μέρη της Μακεδονίας και την Αλεξανδρούπολη, γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου.

Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε δε, την ομάδα των φοιτητών που χάρη στην δική τους επιθυμία έγινε η ημερίδα.

Στην σύντομη ομιλία του έκανε μία μικρή αναφορά στα κυριότερα στάδια της ζωής του αγιασμένου γέροντα, λέγοντας ότι γεννήθηκε στο Καμαρωτό Σερρών το 1925, ήταν έγγαμος ιερέας και είχε αποκτήσει με την σύζυγό του Πολυξένη τέσσερα παιδιά. Κοιμήθηκε στο Νεοχώρι Σιντικής Σερρών σε ηλικία 84 ετών. Στο τέλος, τόνισε ότι «ο Παπαγιάννης μας , με την αγιότητά του, μας άφησε παράδειγμα και παρακαταθήκη. Εκείνος αγωνίστηκε και έγινε Θεός κατά χάριν. Ο Αγώνας του ας γίνει δικό μας πρότυπο, οι συμβουλές του οδηγός μας, οι πρεσβείες του ελπίδα μας, τα χαρίσματά του πλούτος μας και μια ακόμη ορθόδοξη μαρτυρία στην εποχή μας.»

Τον λόγο πήρε στην συνέχεια ο πρώτος εισηγητής, ο π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος, ο οποίος γνώρισε τον Παπαγιάννη το 1969, όταν ήταν ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου και έδωσε την καλή συμμαρτυρία για να γίνει ιερέας του Υψίστου.

Είπε μεταξύ άλλων: « Ο Ιωάννης μου έκλεψε την καρδιά από την πρώτη στιγμή. Ένιωθες την αγιότητά του, η οποία δεν κρύβεται, την αρετή του, ήταν άνθρωπος μεγάλης απλότητας, άδολος, καθαρός και αγνός».

Στην συνέχεια ο δεύτερος εισηγητής π. Γεώργιος Παγώνης ανέφερε δικές του εμπειρίες και θαύματα που έζησε δίπλα στον Παπαγιάννη.

Προσωπικές εμπειρίες επίσης κατέθεσε και ο κ. Απόστολος Σίμογλου που αφορούσαν την οικογένειά του, όπως και τα θαύματα που έζησε με ην ίαση του γιου του.

«Είχε και το προορατικό και το διορατικό χάρισμα» τόνισε «και η χαρά μας ήταν τόσο μεγάλη όταν τον πλησιάζαμε ώστε πολλές φορές δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια μας, μόνο από χαρά. Παρακαλούσε την Παναγία με δάκρυα για τα προβλήματα του κόσμου σαν μικρό παιδί, είχε πάντα χαρά και έλεγε να δοξάζουμε σε όλα τον Θεό».

Τελευταίος εισηγητής, ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος μίλησε για την χαρά που ένιωθε πάντα ο π. Ιωάννης, και τον απεκάλεσε «πεζοναύτη του Θεού, της πρώτης γραμμής». «είχε αυτή την χαρά που λέει ο Χριστός» συμπλήρωσε, « ότι ουδείς αίρει εξ ημών. Ήταν μόνιμα εγκατεστημένη, λόγω της συνεχούς πληροφορίας που είχε από τον Θεό και τους Αγίους και ιδιαίτερα του Αγίου Ραφαήλ που αγαπούσε ιδιαίτερα. Ήταν πολύ ταπεινός και έκρυβε τα χαρίσματά του με πολύ μεγάλη επιμέλεια».

Επίσης, επεσήμανε ότι επειδή ήταν έγγαμος ιερέας, ήταν και μια μαρτυρία για τον κόσμο ότι ο γάμος δεν εμποδίζει καθόλου από την αγιότητα και την καθαρότητα. «Ας είμαστε ευγνώμονες στον Θεό που μας τον χάρισε», είπε τελειώνοντας.

Επίσης, και πριν το τέλος της ημερίδας ο π. Χρυσόστομος επεσήμανε , ότι το πιο σημαντικό για τον άγιο λευίτη του Θεού ήταν ότι τους προέτρεπε όλους στην μετάνοια και στην εξομολόγηση.

Την εκδήλωση έκλεισε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά για την ευκαιρία που του δόθηκε να παρευρεθεί στην εκδήλωση, αφιερωμένη σε έναν σύγχρονο λευίτη, που είχε ζωγραφισμένη την αγάπη στο πρόσωπό του και ακόμη περισσότερο επειδή ήταν έγγαμος ιερέας.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων, πολλοί από τους παρευρισκομένους πήρα τον λόγο και κατέθεσαν προσωπικές μαρτυρίες και θαύματα που έζησαν από τον άγιο γέροντα Παπαγιάννη.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 304217
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: