Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 23/03 11:25

seismos ekklisies

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Ζημιές, εκτεταμένες σε ορισμένες περιπτώσεις, προκάλεσε ο σεισμός 5,6 της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στο Καναλλάκι Πρέβεζας, σε παλαιές εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής, όπως διαπιστώνεται από τις καταγραφές ειδικών συνεργείων.

Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Σερζιανά του δήμου Δωδώνης, εμφανίζει εσωτερικές και εξωτερικές ρωγμές. 

Μιλάμε για αξιόλογο εκκλησιαστικό μνημείο, που το 1997 εντάχθηκε σ’αυτά, που χρήζουν ειδικής προστασίας.

Πρόκειται για τρίκλιτη εκκλησία βασιλικού ρυθμού με θόλο, η οποία στα δυτικά έχει ξυλόστεγο γυναικωνίτη και ενσωματωμένο κωδωνοστάσιο και στα νότια χαγιάτι.

Αλλά και ο παλαιός ναός της Παναγίας στο Μαργαρίτι Θεσπρωτίας φέρει φθορές από το σεισμό, τόσο στο εξωτερικό τοιχίο του, όσο και στο κυρίως μέρος του, όπου μεταξύ άλλων, έχει ραγίσει ένα υποστήριγμα (κολόνα).

Στην είδοδο του κυρίως ναού υπήρχε πέτρινη πλάκα η οποία  ανέφερε ως έτος κατασκευής του το 1650. 

Εκτός απο την παλιά επιγραφή, σώζονται τάφοι από το 1780 στο νεκροταφείο της Παναγίας.   

Ζημιές εμφανίζει και ο κοιμητηριακός ναός του Τιμίου Προδρόμου στο χωριό Παλαιοχώρι Μπότσαρη του δήμου Δωδώνης, όπου εκτός από τα ρήγματα, υποχώρησε και η μάνδρα του νεκροταφείου.

Αφού επουλωθούν οι πληγές όσον αφορά τους άστεγους από το σεισμό, άμεσα θα ξεκινήσει και η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών…

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή, συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις.

sismos1

Εμφανίσεις: 301038
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: