Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/11 17:10

sinedrio ipeiros 33

Κείμενο: PrevezaBest | Φωτογραφίες: Τηλέμαχος Παππάς


Με προσδοκίες για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού στην Ήπειρο ξεκινά σήμερα Παρασκευή το Δ΄Πανελλήνιο Συνέδριο που έχει ως θέμα: " Ήπειρος: Προσέγγιση στα θρησκευτικά Μνημεία και τον Πολιτισμό της - Νέοι Δρόμοι στους μοναδικούς Προσκυνηματικούς Προορισμούς της".

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα, ωστόσο η Πρέβεζα ήταν ο πρώτος σταθμός του αφού, σήμερα το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των Θρησκευτικών Μνημείων της περιοχής.

Να θυμίσουμε ότι οι 120 περίπου Σύνεδροι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Μητροπολίτες έφτασαν στην Πρέβεζα και έγιναν δεκτοί από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.Χρυσόστομο ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας Γιάννης Δαρδαμάνης, και εκ μέρους της Περιφέρειας, ο Αντιπεριφερειάρχης και υπεύθυνος για θέματα τουρισμού, Στράτος Ιωάννου.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν, ο Βουλευτής Ν.Πρέβεζας του Σύριζα Κώστας Μπάρκας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Χρ. Γούσης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας καθώς και της στρατιωτικής ηγεσίας, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, κ.Παύλος Τιφτικίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας, Δημήτρης Καραμανίδης, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πρέβεζας, Αντώνης Μπέζας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου, Γρηγόρης Κομπής κ.α.

Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, κ.Χρυσόστομος, αφού καλωσόρισε τους σύνεδρους στην Πρέβεζα, αναφέρθηκε στην ιστορία της οικείας Μητρόπολης.

"Εδώ βρίσκονται οι γνωστές τέσσερις παλαιοχριστιανικές βασιλικές, όπως και σπουδαία βυζαντινά μνημεία αλλά και μεταβυζαντινά, όλα αυτά τα μνημεία εκδήλωσης της πίστεως, έχουν υποχρέωση όλοι οι θεσμικοί φορείς να αναδείξουμε αλλά και να προβάλλουμε όχι μόνο γιατί είναι οι ορατές και έμπρακτες αποδείξεις της πίστεως των ανθρώπων, συνάμα όμως επειδή προβάλλουν ως παραδείγματα προς μίμηση για την δική μας άδουλη πνευματικά εποχή".

Τέλος συνεχάρη την Μητροπολίτης Άρτης για την πρωτοβουλία να αναδειχθούν πανελληνίως οι θρησκευτικοί θησαυροί της Ηπείρου με την διοργάνωση του 4ου θρησκευτικού συνεδρίου στην Άρτα.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ.Δαρδαμάνης στη ομιλία του ανέφερε "πως είναι γνωστό ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μια ειδική μορφή τουρισμού με διεθνή εμβέλεια και ένας δυναμικός τομέας που πηγάζει από την ανάγκη να γνωρίσουμε την μεγαλοπρέπεια της πίστης μας και να έρθουμε πιο κοντά στη θρησκεία μας. Αυτή η ανάγκη και η αναζήτηση έχει αποτελέσει εδώ και δεκάδες χρόνια τον κύριο λόγο επίσκεψης σε συγκεκριμένους προορισμούς.

Η πλειοψηφία του θρησκευτικού τουρισμού στη χώρα μας προέρχεται από το εσωτερικό. Τα τελευταία όμως χρόνια οι επισκέπτες αυξάνονται συνεχώς από τις χώρες του εξωτερικού και κυρίως από τις ορθόδοξες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Από το κέντρο της Πρέβεζας έως το πιο απομακρυσμένο χωριό υπάρχει ένα μνημείο θρησκευτικής και συνάμα ιστορικής αναφοράς, ένα μνημείο που παρά τις φθορές τις οποίες μπορεί να έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου, μένει ζωντανό χάρις στην αγάπη, την ελπίδα και την προσδοκία του κόσμου για το θαύμα που ο καθένας περιμένει ή που ΄χει βιώσει ήδη στη ζωή του.

Η Παλαιοχριστιανική πόλη της Νικόπολης από την οποία πέρασε ο Απόστολος Παύλος, ο Άγιος Χαράλαμπος, ο Άγιος Αθανάσιος, η Αγία Πελαγία, η μονή του Αγίου Δημητρίου στο Ζάλογγο, ο Άγιος Βαρνάβας, η Μονή Αβάσσου και πολλές ακόμη εκκλησίες αποτελούν η κάθε μία, μια μικρή κιβωτό για την διάσωση της ιστορίας και της ορθοδοξίας μας, αλλά και ολόκληρη η Ήπειρος με το μοναδικής ομορφιάς φυσικό της περιβάλλον αποτελεί ένα ευλογημένο τόπο γεμάτο προσκυνηματικά μνημεία.

Και επειδή οι δράσεις της εκκλησίας αποτελούν σημαντική πηγή πληροφόρησης, σαν δημοτική αρχή θεωρούμε ότι θα ήταν εύλογη και επιθυμητή από όλους μας, η σύσταση παραρτήματος συνολικού γραφείου προσκυνηματικού περιηγήσεων της εκκλησίας της Ελλάδος στην Ήπειρο.

Ο Δήμος Πρέβεζας έχει στενή και αγαστή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης και τον άξιο Μητροπολίτη μας, κ.Χρυσόστομο. Η συντήρηση και η ανάδειξη των θρησκευτικών μας μνημείων αποτελεί για εμάς προτεραιότητα και ανάγκη".

"Στην Ήπειρο είμαστε περήφανοι για τον πολιτισμό μας και τα μνημεία μας, έχουμε το προνόμιο ο τόπος μας να έχει προικιστεί με ασύγκριτης ιστορικής, θρησκευτικής και αισθητικής ναούς και μονές. Η θρησκευτικότερη πίστη των Ηπειρωτών μας κληροδότησε ορισμένα από τα σημαντικά μοναστήρια και εκκλησίες της Ελλάδας, διαφυλαγμένα στο πέρασμα των αιώνων.

Ο επισκέπτης νιώθει κατάνυξη και συγκίνηση αντικρίζοντας τα βυζαντινά ξωκλήσια και τις Ιερές Μονές. Ο Νομός Πρέβεζας αλλά και ολόκληρη η Ήπειρος, αποτελεί έναν ιδιώδη προορισμό για να έρθει σε επαφή ο επισκέπτης με τη βυζαντινή και την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση.

Με κίνητρο την αγάπη για την θρησκευτική μας παράδοση, για τις εκκλησίες μας και τα Μοναστήρια μας, αλλά και έχοντας την ευθύνη της τουριστικής ανάπτυξης της Ηπείρου, θέσαμε εξ αρχής τον προσκυνηματικό τουρισμό στη θέση που του αναλογούσε, ως βασικό δηλαδή πυλώνα τουριστικού μας προιόντος.

Η Ήπειρος με τον αρχαιολογικό της πλούτο και ιδιαιτέρως με τα θρησκευτικά της μνημεία αποτελεί ιδεώδη προορισμό. Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων που διοργανώνει η Εκκλησία της Ελλάδας θέτει στη σωστή βάση τα ζητήματα του θρησκευτικού τουρισμού και συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση του πλούτου αυτού.

Η στενή συνεργασία Περιφέρειας Ηπείρου και Εκκλησίας της Ελλάδας είναι ο τρόπος για να πετύχουμε περισσότερα από κοινού αποτελέσματα. Είμαι αισιόδοξος ότι μαζί θα καταφέρουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των επισκεπτών στους μοναδικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ηπείρου".

Ενώ, ο πατέρας Δημήτριος Γκαραγκούνης παρουσίασε τα Θρησκευτικά Μνημεία της Πρέβεζας.

Τέλος, οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στον Αγ.Χαράλαμπο πριν αναχωρήσουν για την Άρτα όπου στις 19.30 ο Αρχιεπίσκος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα κηρύξει την επίσημη έναρξη των εργασιών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 302925
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: