Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 20/05 22:45

tseri koronias 13

Ο παρεπιδημών στην Κύπρο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας προσκληθείς χοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ι. Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Τσερίου της Ι. Μητροπόλεως Ταμασού. Τον πλαισίωσαν ο Αρχιμ. Διονύσιος Κοπτίδης, οι Ιερείς του Ναού και πολλοί συνεορταστές κληρικοί.

Ο Αγ. Κωνσταντίνος, που τιμάμε απόψε την μνημη Του, είπε στο κήρυγμά του ο Σεβαςμιώτατος, ονομάσθηκε από την Ιστορία Μέγας και από την Εκκλησία Ισαπόστολος.

Η προσφορά του στην Εκκλησία ήταν μεγάλη. Επισημοποίησε την παύση των κατά των χριστιανών διωγμών.

Κατάργησε τους κατά των Χριστιανών ισχύοντες νόμους. Απέδωσε στην Εκκλησια την δημευμένη περιουσία και τους τόπους της λατρείας της. Και αργότερα φρόντισε για την ενότητα της Εκκλησίας συγκαλώντας την Α Οικουμενική Σύνοδο.

Ομως απόψε πολύ επιγραμματικά θα τονίσω ένα από τα μηνύματα, που εκπέμπει η μορφή του Αγ. Κωνσταντίνου, που θεωρώ πολύ επίκαιρο για την εποχή μας.

Και αυτό είναι ότι ο Αγ. Κωνσταντίνος με το διορατικό του χάρισμα,που έχουν όλες οι μεγάλες προσωπικότητες, διέβλεψε ότι η νεά θρησκεία του Χριστού, η Εκκλησία και τα διδάγματά της ήταν η μόνη δύναμη,που θα μπορούσε να ανανεώσει και στηρίξει την συνοχή της Αυτοκρατορίας, που απετελείτο από διάφορα έθνη και φυλές.

Και πράγματι η Αυτοκρατορία η Βυζαντινή,που ξεκίνησε με τον Αγ. Κωνσταντίνο, που μετέφερε από την Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη την πρωτεύουσα του κράτους, μεγαλούργησε και ακτινοβόλησε πολιτισμό για χίλια χρόνια!

Αυτό είναι ένα πολύ θεμελιώδες μήνυμα. Και ο Εθνικός μας ιστορικός Κωνςταντίνος Παπαρηγόπουλος τονίζει ότι ο Ελληνισμός σώθηκε και μεγαλούργησε «δια της μετά του Χριστιανισμού συμμαχίας»!

Ας το έχουμε αυτό υπ’ οψιν όλοι και κυρίως αυτοί που κρατούν τις τύχες του Γένους των Ελλήνων,αλλά και εμείς, που εκλέγουμε όσους κρατούν και κατευθύνουν τις τύχες αυτού του Γένους.

Χωρίς Χριστό χτίζουμε ένα χάρτινο Πύργο,που καταρρέει και μας θάβει κάτω από τα ερείπιά του.

Η Εκκλησία η Ορθόδοξη υπήρξε πάντοτε αυτή, που διατήρησε τον συνεκτικό ιστό της Πατρίδος μας και στην μητέρα Ελλάδα και στην Κύπρο «κι όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και πού πηγαίνει»!

Πρέπει να πούμε ακόμη ότι αυτό ισχύει ιδίως σήμερα στην πολυπολιτισμική εποχή μας. Αν και κάποιοι δεν θέλουν να το αναγνωρίσουν.

Μας ζητούν μάλιστα να ξεχάσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας,τις επετείους,τις γιορτές και τις αργίες μας,να καταργήσουμε - να αποκαθηλώσουμε - τα σύμβολα της πίστεώς μας, για να μη ενοχλούνται οι ξένοι και κάποιοι δικοί μας "προοδευτικοί"!

Ε, όχι! Άλλο αγάπη, φιλοξενία και σεβασμός προς όλους και άλλο υποχώρηση και προδοσία στα πιστεύω μας.

Ο Αγιος Κωνσταντίνος μας λέει: Κρατήστε ψηλά την σημαία της Πίςτεως και της Πατρίδας !

Βέβαια η Εκκλησία δεν ταυτίζεται με κανένα έθνος. Ειναι υπερφυλετική. Όμως διατηρεί σε κάθε έθνος την ιδιοπροσωπία του καλλιεργώντας τα ιδιαίτερα καλά χαρακτηριστικά του.

Αυτή είναι η Οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας,που βρίσκεται στον αντίποδα της παγκοσμιοποίησης, που θέλει να ισοπεδώσει τα πάντα, για να κινούνται άνετα τα κεφάλαια και να κερδοσκοπούν οι "αγορές"!

Ο Αγ. Κωνσταντίνος μας καλεί, λοιπόν, σήμερα τουλάχιστον να προβληματισθούμε.

Βέβαια ο χρόνος δεν μας επιτρέπει να αναφερθούμε και στην Αγ. Ελένη που μαζί με το μητρικό της γάλα έθεσε και τους σπόρους της χριστιανικής πίστεως στην καρδιά του μικρού Κωνσταντίνου, που αργότερα βλάστησαν και καρποφόρησαν, για να αποδειχθεί ότι "το χέρι που κινεί το λίκνο κυβερνά τον κόσμο"!

Παρέστη ο Δήμαρχος Τσερίου κ. Σταύρος Μιχάηλ με μέλη του Δήμ. Συμβουλίου.

Τελος ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου προσέφερε στον Σεβασμιώτατο μια εικόνα της Παναγίας Γεροντίσσης.

tseri koronias 1

tseri koronias 1

tseri koronias 1

tseri koronias 1

tseri koronias 1

tseri koronias 1

tseri koronias 1

tseri koronias 1

tseri koronias 1

tseri koronias 1

tseri koronias 1

tseri koronias 1

tseri koronias 1

tseri koronias 1

tseri koronias 1

tseri koronias 1

tseri koronias 1

Εμφανίσεις: 301998
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: