Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 21/11 16:12

sxoleia albania

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Μιλώντας από τον Καθεδρικό Ναό των Τιράνων ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος έκανε έκκληση σε όλους τους πιστούς να συμβάλλουν, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες στην ενίσχυση του έργου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και κυρίως των εκπαιδευτηρίων της, στα οποία αποδίδει μεγάλη σημασία, αφού διαμορφώνουν προσωπικότητες, που θα καθορίσουν το μέλλον της κοινωνίας.

Όπως ανέφερε δαπανώνται ετησίως 500.000 ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα των εκπαιδευτηρίων.

Σημείωσε ότι η Εκκλησία της Αλβανίας, παρότι είχε κυκλοφορήσει ο ψίθυρος πως έχει χρήματα, δεν έχει από μόνη της χρήματα αφού ξεκίνησε μαρτυρικά και φτωχικά.

Υπήρχαν, όμως, παλαιότερα άνθρωποι με πολύ γενναιοδωρία, υπάρχουν και τώρα, που στηρίζουν τις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου και τις πολύπλευρες δράσεις του.

Ως πρόσφατα παραδείγματα ανέφερε δύο νεαρούς, που έδωσαν χρήματα για να βαφεί ο ναός του Ευαγγελισμού, που κάηκε.

Ενώ ανώνυμος παρέχει, διαθέτοντας μεγάλο ποσό, στο συσσίτιο.

Επίσης ζήτησε από τους πιστούς να γίνουν μέτοχοι στη ζωή της Εκκλησίας και να μη μείνουν παρατηρητές, πλουτίζοντας σε προσφορά και σε Θεό.

Τους κάλεσε να συμβάλλουν, ακόμη και στο ελάχιστο, για τα σχολεία, που είναι μια μεγάλη προτεραιότητά του.

"Δεν σας λέω να δώσετε για τους μισθούς των κληρικών, αλλά για τη μόρφωση των παιδιών" – τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο αυτό, που συμβαίνει στην Εκκλησία της Αλβανίας.

Όλο και περισσότεροι νέοι αποκτούν στέρεες γνώσεις στα σχολεία της Εκκλησίας, που συνεχώς ιδρύονται και νέα.

Όχι μόνο στείρες γνώσεις, αλλά διαπλάθεται και το κατάλληλο ήθος.

Τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά μεγάλο το ποσοστό των νέων, αγοριών και κοριτσιών, που εμπιστεύονται τις σπουδές του στα σύγχρονα εκπαιδευτήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αυτό οφείλεται τόσο στη φωτισμένη προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που αγκαλιάζει στοργικά τα νιάτα, όσο και στην κινητικότητα των κατά τόπους Μητροπόλεων και των στελεχών τους, κληρικών και λαϊκών.

Τα εκπαιδευτήρια αυτά, που ξεκινούν από την προσχολική αγωγή και φθάνουν ως την τριτοβάθμια εκπαίδευση, μεταφέρουν το μήνυμα στη νεολαία για την ανάγκη διαφύλαξης, σε ό,τι και αν κάνουν, των αρετών της καρδιάς τους, για να είναι το φως δείκτης στα βήματά τους και οδηγός στην πορεία του βίου τους.

Τα εμπόδια ούτε λείπουν, ούτε έλειψαν, σ' αυτή την εκπαιδευτική προσπάθεια.

Επιδίωξη των στελεχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και κυρίως επιλογή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου είναι να διδαχθούν οι νέοι ότι γνώμονάς τους και κανόνας τους στη ζωή τους χρειάζεται να είναι όχι να υπηρετηθούν, αλλά να υπηρετήσουν.

Και η άμιλλα μεταξύ τους να είναι για το ποιος θα υπηρετήσει περισσότερο, ποιος θα πιο χρήσιμος περισσότερο.

Εμφανίσεις: 300149
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: