Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 16/08 21:18

oxilithos 11

Ανταπόκριση Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης


Με Μεγαλοπρέπεια και με Θρησκευτική Κατάνυξη Εορτάστηκε η Μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Οξύλιθο Δήμου Αλιβερίου - Κύμης στον Βυζαντινό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της επιλεγομένης και Χατηριάνισσας χρονολογίας 16ου αιώνος μχ όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι του Οξυλίθου έτσι και φέτος το 3ήμερο προσήλθαν πλήθος χιλιάδων πιστών να τιμήσουν την Εορτή της Παναγίας.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας.

Την δε κυριώνυμο ημέρα 15ης Αυγούστου τελουμένου του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας την οποίαν ετέλεσε ο Εφημέριος Οξυλίθου Πρεσβύτερος Γεώργιος Νάνος ενώ πλήθος πιστών προσήλθε στο Άγιο Ποτήριο να λάβουν την Πηγή της Ζωής το Σώμα και Αίμα του Ζωοδότου Χριστού.

Την επόμενη ημέρα 16ης Αυγούστου τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία πλήθος πιστων πιστών συνέρευσαν να τιμήσουν την Υπεραγία Θεοτόκο επι τη Θεομητορική Εορτή στην οποία έψαλαν Χορός Ιεροψαλτών με Χοράρχη τον κύριο Νικόλαο Χωριανόπουλο Λαμπαδάριου Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κυπριάδου Άνω Πατησίων Αθηνών κατανύγοντας τα ψυχάς των πιστών μέσω της ιεράς υμνωδίας.

Κατά την 12ην μεσημβρινή μετέβει ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Μητρπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κκ Σεραφείμ αφού προηγουμένως εκήρυξε τον Θείο Λόγο και ευλόγησε το παραδοσιακό στιφάδο σε άλλες ενοριες της Μητροπόλεως του πλαισιούμενος από τους Ιερείς της Μητροπολιτικής του επαρχίας ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας απο τον ιερό ναό πορευομένων των εξάπτερυγων και λαβάρων μέχρι την εξέδρα στον αύλειο χώρο του ιερού ναού ακολούθησε μικρά δέησις εν συνεχεία εκήρυξε τον Θείο Λόγο στους χιλιάδες πιστούς που προσήλθαν απο πολλά μέρη της Εύβοιας στην συνέχεια αναφέρθηκε στην Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τον εμπευσμένο του λόγο.

Παρών στην πανήγυρη έδωσαν ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών κύριος Νικόλαος Μαυραγάνης ο Αντιδήμαρχος κύριος Αλέξανδρος Θεοδώρου η Δήμαρχος Ερέτριας κυρία Αμφιτρίτη Αλημπατέ η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Οξυλίθου κυρία Κλαίρη Κατσαρή και πολλοί παράγοντες και φιλέορτοι χριστιανοί.

Εν συνεχεία ευλόγησε το παραδοσιακό στιφάδο με το κρέας μοσχαριού των 200 καζανιών το οποίο αποτελεί απο ετών πολλών τοπικό έθιμο του Οξυλίθου με την προσέλευση χιλιάδων πιστών από πολλά μέρη της Εύβοιας κάθε χρόνο στην τοπική εορτή κατα την ημέρα ταύτην.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ευλόγηση του παραδοσιακού στιφάδου γίνετα την επομένη της εορτής όταν συμπύπτει Τετάρτη η Παρασκευή λόγω της νηστείας.

oxilithos 1

oxilithos 1

oxilithos 1

oxilithos 1

oxilithos 1

oxilithos 1

oxilithos 1

oxilithos 1

oxilithos 1

oxilithos 1

Εμφανίσεις: 306742
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: