Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 11/12 21:56

triandria thesniki 62

Θεσσαλονίκη | Χρήστος Καναρόπουλος


Χαίρει και πανηγυρίζει ο ευσεβής Λαός της Τριανδρίας της Αποστολικής Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης τον Προστάτη και Έφορο της Άγιο Σπυρίδωνα, Επίσκοπο Τριμυθούντος τον θαυματουργό, στον ομώνυμο εορτάζοντα Ιερό Ναό της Τριανδρίας.

Ο τριήμερος εορτασμός ξεκίνησε από την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου τ.έ. όταν παρουσία πλήθους Λαού πραγματοποιήθηκε η έξοδος της Ιερής Εικόνας του Αγίου με την παραδοσιακή ουρανία από το χώρο που φυλάσσεται στο κέντρο του Ναού, που θεμελιώθηκε το 1991 και εγκανιάσθηκε το 2005.

Πρόκειται για την ιστορική και θαυματουργή Εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος, την οποία μετέφεραν πρόσφυγες από την Μ. Ασία το 1922, όταν εγκαταστάθηκαν στον νέο τους τόπο, το Βενιζελοχώρι όπως το ονόμασαν τότε και μετέπειτα προς τιμήν των Βενιζέλου, Κουντουριώτη και Δαγκλή μετονομάσθηκε σε Τριανδρία.

Παραμονή της εορτής, Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, και πριν την τέλεση της Ακολουθίας του πανηγυρικού Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε μεγαλοπρεπής Λιτανεία της θαυματουργής Εικόνας καθώς και της ιεράς Εμβάδος Αυτού, δωρηθείσης εκ του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, στους κεντρικούς δρόμους της Τριανδρίας, κατά την οποία οι κάτοικοι της τηρώντας το Κερκυραϊκό έθιμο κρεμούν τα παραδοσιακά δαμάσκο στα μπαλκόνια τους.

Στην Λιτανεία συμμετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι του Συλλόγου Κερκυραίων και Φίλων Θεσσαλονίκης ο "Ιωάννης Καποδίστριας", Σημαιοφόροι των Σχολείων της περιοχής, αθλητές της ποδοσφαιρικής ομάδας "Αχιλλέας Τριανδρίας" και πλήθος κόσμου.

Του λαμπρού Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο και τον Γεν. Αρχ. Επίτροπο π. Ιάκωβο Αθανασίου και π. Φώτιο Ζαρζαβατσάκη αντιστοίχως, τον Προϊστάμενο του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Παν. Αρχ. π. Αντώνιο Πακαλίδη και τους Εφημερίους καθώς και πλειάδος Ιερέων και Διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Εκατοντάδες πιστοί από την προσφυγική περιοχή της Τριανδρίας συμμετείχαν με ευλάβεια στις εορταστικές Ακολουθίες για τον προστάτη τους Άγιο Σπυρίδωνα και προσήλθαν μαζικά για την προσκυνήσουν την Ιερή του Εικόνα. Ανάμεσα τους ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Γκιουλέκας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Μπίνος.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στον θαυμαστό βίο του Αγίου σε καιρούς διωγμών των Χριστιανών τονίζοντας τις αρετές του και το θαρραλέο φρόνημά του. Είπε επίσης ότι με τη συμμετοχή μας στον λαμπρό εορτασμό του θαυματουργού Αγίου της Ορθοδοξίας ο κάθε ένας ξεχωριστά ανανεώνει στην ψυχή του τον σεβασμό τόσο για τον τιμώμενο Άγιο όσο και για όλους τους Αγίους της Εκκλησίας μας και ευχήθηκε καταλλήλως στο πυκνό εκκλησίασμα.

Να αναφερθεί ότι ο εορτασμός θα κορυφωθεί αύριο με πανηγυρική Θεία Λειτουργία και θα ολοκληρωθεί με εκδήλωση το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου τ.έ., με κεντρικό ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλπωπίας κ. Ιωήλ.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί η άρτια διοργάνωση της λιτανείας από τον Αντιπρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Ιωσήφ Τσοπανίδη και τους συνεργάτες καθώς και για ολόκληρη την πανήγυρη που έχει πάντα μια ξεχωριστή λαμπρότητα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 303604
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: