Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 18/01 23:19

beroia porf 6

Του Καθηγουμένου Πορφυρίου της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βεροίας


 

Στην πρωτεύουσα του βραχύβιου Δήμου Μακεδονίδος βρεθήκαμε σήμερα, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονα, και αναπληρώνοντας τον ασθενούντα εφημέριο του χωριού τον π. Βασίλειο.

Το χωριό Ριζώματα των Πιερίων πανηγύριζε σήμερα τον πολιούχο του Άγιο Αθανάσιο, και εσπερίσαμε εψές και σήμερα τελέσαμε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, παρόντων των αρχόντων του χωριού και του τόπου μας.

Όμως το σημείωμα αυτό γράφεται γιά να κοινοποιηθεί ένα ωραίο έθιμο, που συνεχίζει ο πατήρ Βασίλειος, όπως το παρέλαβε από τους παλαιότερους εφημερίους και όπως το θυμάται από τον παπού του, π. Χρίστο Οικονόμου (+15 Αυγούστου 1964).

Στα Ριζώματα λοιπόν, ο ιερέας, μετά το Δι'ευχών και το Χρόνια Πολλά, είναι απαραίτητο και υποχρεωτικό να πει: Χωριανοί, Καλή Άνοιξη.

Μπορεί το χιόνι να ξεπερνάει τον γόνα, το μισό μέτρο, αλλά η ευχή οπωσδήποτε θα ειπωθεί, γιατί τράνεψε η μέρα.

Επίσης, κατά τις εορτές του χωριού, διαβάζεται το λεγόμενο λαϊκό ύψωμα.

Στο Μέγα Ωρολόγιο αναφέρεται η Ακολουθία γιά το Ύψωμα της Παναγίας, το οποίο όμως το γνωρίζουμε κυρίως από την μοναστηριακή πρακτική.

Αυτό το εκκλησιαστικό έθιμο, που κρατάει και συνεχίζεται από τα χρόνια των Αγίων Αποστόλων, όπως φαίνεται, συνηθιζόταν παλαιότερα και στις πανηγύρεις των χωριών των Πιερίων, πιθανώς και αλλού.

Το συνηθίζουν επίσης και άλλοι βαλκάνιοι αδελφοί μας ορθόδοξοι.

Ο ιερέας διαβάζει την Ευχή των Κολλύβων και ευλογεί σπόρους σιταριού και βγάζει υψώματα.

Στην συνέχεια, υψώνει έναν άρτο-πρόσφορο, στοιχίζονται γύρω του οι πιστοί και εκφωνεί το «Μέγα το όνομα της Αγίας Τριάδος», «Παναγία Θεοτόκε, βοήθει ημίν» και τα λοιπά της Ακολουθίας.

Ίσως είναι από τα ωραιότερα εκκλησιαστικά έθιμα, που με τόση ευλάβεια διατηρεί το συγκεκριμένο χωριό, που φανερώνει ακριβώς την αδελφοσύνη, την κοινότητα και την αγάπη, μέσα σε μία ορθόδοξη ενορία.

Σήμερα, λοιπόν, όπως και κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ευχηθήκαμε Καλή Άνοιξη, και υψώσαμε την Παναγία, συνεχίζοντας παράδοση αιώνων.

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ο Άγιος που εξέφραζε την μυστική ευχή γιά την αθανασία των Ρωμιών, και η ευχή Καλή Άνοιξη ήταν ένας μυστικός σύνδεσμος, το σύνθημα των ραγιάδων, γιά την καλή άνοιξη και την αθανασία και την ανάσταση του λαού μας.

beroia porf 1

beroia porf 1

beroia porf 1

beroia porf 1

beroia porf 1

beroia porf 1

Εμφανίσεις: 303254
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: