Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 26/03 00:38

oxilithos 3

Με λαμπρότητα όπως αρμόζει στην Παναγία εορτάστηκε η Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας το 2ήμερο 24ης και 25ης Μαρτίου με επίκεντρο το περικαλή Πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της επιλεγομένης Οξυλιθιώτισας στην Τούρλα του Οξυλίθου, με φόντο το απέραντο γαλάζιο στο μπαλκόνι του ιερού ναού ατενίζοντας με την επιβλητική θέα του Aιγαίου πελάγους.

Να αναφερθεί ότι ο Ιερός Ναός είναι χτισμένος δίπλα απο τον κώνο του ηφαιστείου και αποτέλεσε μέσα στα σπήλαια του πνευματικό καταφύγιο στον Όσιο Νικόδημο τον Αγιορείτη ώστε να διάγει τον ασκητικό του βίο πριν αναχωρήσει για την νήσο Σκυροπούλα καθώς και η λειτουργική μυσταγωγία του Αγίου Νεκταρίου στην Αγία Τράπεζα του Ιερού Ναού κατά την χρονική περίοδο όπου διετέλεσε ιεροκήρυκας Εύβοιας στην Χαλκίδα και την Καρυστία.

Έτσι και φέτος δια της χάριτος και ευλογίας της Παναγίας πολλοί ήταν οι πιστοί από τον Οξύλιθο και των γειτονικών χωρίων που τίμησαν την εορτή.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, την δε κυριώνυμο ημέρα ο Όρθρος, η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία της Εθνικής Εορτής τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

Ακολούθησε η παρέλαση των σχολικών μονάδων του Οξυλίθου στην οποίαν συμμετείχαν το χορευτικό συγκρότημα Φανού από το Κικλίς και στην συνέχεια παρουσίασαν πολλούς παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία του Οξυλίθου.

Παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος κ. Αλέξανδρος Θεοδώρου και η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Οξυλίθου κ. Κλαίρη Κατσαρή.

Αφ' εσπέρας της εορτής τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αποδόσεως της Εορτής και η Ιερά Παράκληση εις την Παναγία όπου και αποδόθηκε κατά την τυπική διάταξη του τυπικού η λαμπρά εορτή προς την Υπεραγία Θεοτόκο δια των λατρευτικών και πανηγυρικών ακολουθιών των οποίων και προεξήρχε ο εφημέριος της ενορίας Οξυλίθου Πρεσβύτερος Γεώργιος Νάνος με την συμμετοχή των Ιεροψαλτών κ. Στυλιανού Μπενέτου απο τον Οξύλιθο και κ. Δημητρίου Πετρογιάννη, Ιεροψάλτου Αγίου Νικολάου Ερέτριας αλλά και των ολίγων πιστών του Οξυλίθου όπου συμμετείχαν συνευχόμενοι στην ιερά παράκληση, αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές προς την Παναγία.

Φωτογραφίες: π. Γεώργιος Νάνος - Δημήτριος Πετρογιάννης

oxilithos 1

oxilithos 1

oxilithos 1

oxilithos 1

oxilithos 1

oxilithos 1

oxilithos 1

Εμφανίσεις: 307516
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: