Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 10/06 19:53

zixni 11

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε το επετειακό γεγονός της εκατονταετηρίδος από την ημέρα της ιδρύσεως της ενορίας Γεννήσεως Θεοτόκου Γραμμένης της Ιεράς μας Μητροπόλεως Ζιχνών & Νευροκοπίου.

Τό Σάββατο 8 Ιουνίου στο ως άνω Ενοριακό Ιερό Ναό τελέστηκε τρισαρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας & Κομοτηνής κ. κ. Παντελεήμονος καί συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά καί του Ποιμενάρχου μας Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών & Νευροκοπίου κ.κ. Ιεροθέου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιερός κλήρος και ο ευσεβής λαός του Θεού υποδέχθηκαν τους τρεις Αρχιερείς στα προπύλαια του Ιερού Ναού με τις παραδοσιακές ποντιακές στολές καθώς και με την λίρα και το νταούλι, έθιμο της ενορίας φερμένο από τους αειμνήστους προγόνους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία των ως άνω Αγίων Αρχιερέων και τους ευχαρίστησε θερμά που αποδέχθηκαν την πρόσκληση τόσο της Ιεράς Μητροπόλεως όσο και του Προϊσταμένου του ως άνω Ιερού Ναού και Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου μας πατρός Γεωργίου Βαμβακίδη, ο οποίος και συνδέται με τους δύο Αρχιερείς από πολλών ετών.

Ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής στο μεστό και θεολογικό του λόγο αναφέρθηκε τόσο στην μεγάλη εορτή της Θείας Αναλήψεως όσο και στη μεγάλη εορτή των Αγίων 318 Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου και με απλά λόγια αναφέρθηκε στη θεολογία του προσώπου και των δύο φύσεων του Χριστού, αναλύοντας το ατρέπτως, ασυγχύτως και αδιαιρέτως των δύο φύσεων του Χριστού.

Συνέδεσε δε το γεγονός της εκατονταετηρίδος του Ιερού Ναού με την ορθή πίστη που κληροδότησαν στην ενορία οι αείμνηστοι πρόγονοι αυτής οι οποίοι και κληροδότησαν τήν ορθή πίστη των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας σε όλους μας.

Εξέφρασε δε τη χαρά του για την παρουσία του και ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας κ. Ιερόθεο και τον Εφημέριο του Ιερού Ναού π. Γεώργιο Βαμβακίδη για την πρόσκλησή τους.

Ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Γεώργιος Βαμβακίδης παρουσίασε συνοπτικά την εξέλιξη και την πορεία της ενορίας στα 100 χρόνια που πέρασαν και ευχαρίστησε θερμά τους Αγίους Αρχιερείς.

Μετά τον Εσπερινό άπαντες, Αρχιερείς, Ιερείς, τοποκοί Άρχοντες και ο ευσεβής λαός που κατέκλυσε τον Ιερό Ναό παρακολούθησαν τους παραδοσιακούς χορούς από τους συλλόγους Βλάχων Προσοτσάνης “ Οι Γραμμουστιάνοι” από την Θρακική Εστία Δράμας καί από τον ποντιακό σύλλογο Λειβαδερού-Δενδρακίων Δράμας “ Η Ρωμμανία”.

Την Κυριακή 9 Ιουνίου στον ίδιο Ιςερό Ναό τελέστηκε τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προέστη ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Κοσμάς συλειτουργούντων των δύο άλλων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, καθώς και στους Αγίους 318 Πατέρας της Εκκλησίας μας, τονίζοντας ιδιαίτερα πως κυρίαρχο στοιχείο είναι ο Χριστός να εγκατασταθεί στην καρδιά του κάθε χριστιανού. Αυτός είναι ο μόνος που μας φανερώνει τι είναι η αιώνια ζωή και πως κατακτάται από τον κάθε πιστό.

Τέλος, αναφέρθηκε στο γεγονός της εκατονταετηρίδος του Ιερού Ναού και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζιχνών & Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο και τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Γεώργιο Βαμβακίδη για την πρόσκλησή τους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Κοινότητος Γραμμένης έγινε η παρουσίαση του εκδοθέντος υπό του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου βιβλίου με τον τίτλο ¨Η ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΔΡΑΜΑΣ”.

Την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισαν οι συγγραφείς αυτού και διακεκριμένοι επιστήμονες, κ. Άννα Ραφαηλίδου, κ. Νικόλαος Γεωργιάδης και κ. Βασίλειος Μεσσής, την οποία και παρακολούθησαν οι Άγιοι Αρχιερείς, οι τοπικές αρχές και πλήθος λαού.

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

dramas 11

Εμφανίσεις: 305104
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: