Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 16/08 01:00

oxilithos 1Με θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε και φέτος η Μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Οξύλιθο Δήμου Αλιβερίου - Κύμης με επίκεντρο τον Βυζαντινό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της επιλεγομένης και Χατηριάνισσας χρονολογίας 12ου αιώνος μχ κατά την θρησκευτική συνήθεια των κατοίκων του Οξυλίθου έτσι και φέτος το 2ήμερο της εορτής προσήλθαν πλήθος χιλιάδων πιστών να τιμήσουν την Εορτή της Παναγίας.

Την παραμονή της εορτής προηγήθηκε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας στον Οξύλιθο με την συμμετοχή πολλών πιστών στον πανηγυρίζοντα ιερό βυζαντινό ναό όπου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας.

Την δε κυριώνυμο ημέρα 15ης Αυγούστου τελουμένου του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας την οποίαν ετέλεσε ο Πανοσ Αρχιμ Νεκτάριος Καπενής με τον εφημέριο Οξυλίθου Πρεσβύτερο Γεώργιο Νάνο καθώς και την συμμετοχή πιστών που προσήλθαν στην Θεία Ευχαριστία.

Κατά την 12ην μεσημβρινή προσήλθε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ με τον Διάκονο Στυλιανό Πεταχτή αφού προηγήθηκε η ευλόγηση του παραδοσιακού στιφάδου στις ενορίες Ποταμίας και Καλημεριάνων.

Προηγήθηκε η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας απο τον ιερό ναό πορευομένων των εξάπτερυγων και λαβάρων μέχρι την εξέδρα στον αύλειο χώρο του ιερού ναού ακολούθησε μικρά δέησις εν συνεχεία εκήρυξε τον Θείο Λόγο στους χιλιάδες πιστούς που προσήλθαν απο πολλά μέρη της Εύβοιας στην συνέχεια αναφέρθηκε στην Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τον εμπευσμένο του λόγο.

Παρών στην πανήγυρη έδωσαν ο Δήμαρχος Αλιβερίου - Κύμης κ.Αθανάσιος Μπουραντάς ο Αντιδήμαρχος κύριος Αλέξανδρος Θεοδώρου η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Οξυλίθου κυρία Κλαίρη Κατσαρή πολλοί παράγοντες και φιλέορτοι χριστιανοί.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το παραδοσιακό στιφάδο με το κρέας μοσχαριού των 150 καζανιών το οποίο αποτελεί απο ετών πολλών τοπικό έθιμο του Οξυλίθου με την προσέλευση χιλιάδων πιστών από πολλά μέρη της Εύβοιας και την Αθήνα κάθε χρόνο στην τοπική εορτή κατα την ημέρα ταύτην.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ παρεκάθησε της πανηγυρικής τραπέζης με τον Δήμαρχο κ. Αθανάσιο Μπουραντά και άλλων παρισταμένων.

Τους ύμνους της πανηγύρεως έψαλλαν οι Ιεροψάλτες Βασίλειος Σωρρας, Αναστάσιος Ρετσας, Χαράλαμπος Μαυρογένης, Αθανασιος Αθανασιου, Ιωάννης Αμπελιωτης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πανήγυρις με την άψογη οργάνωση κάθε χρόνο έχεις ως εξής: 150 καζάνια 3 τόνους κρέας 2,5 τόνους κρεμμύδια 2,5 τόνους ντομάτα 300 κιλά λάδι 2 τόνους κρασί.

Καθώς επίσης εργάσθηκαν αφιλοκερδώς για το έθιμο άνω από 150 άτομα στον καθαρισμό των κρεμμυδιών.
80 άτομα στο καθαρισμό της ντομάτας..
40 άτομα στο κόψιμο του κρέατος...
Και 150 μάγειροι στην προετοιμασία του στιφάδου.

oxilithos 2

oxilithos 2

oxilithos 2

oxilithos 2

oxilithos 2

oxilithos 2

oxilithos 2

oxilithos 2

oxilithos 2

oxilithos 2

oxilithos 2

Εμφανίσεις: 305162
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: