Γράφτηκε από τον/την Eκ του Νού. 24/08 14:49

metsovo 3

Με κάθε λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών γιορτάστηκε στο Μέτσοβο η γιορτή του αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Ο σύνδεσμος του αγίου με το Μέτσοβο είναι ουσιαστικός.

Το επισκέφθηκε δύο φορές, το 1767 και το 1778. Δάσκαλός του στην αθωνιάδα σχολή και εμπνευστής του στη μεγάλη ιδέα του Γένους ήταν ο μεγάλος μετσοβίτης Διδάσκαλος του Γένους Νικόλαος Τζαρτζούλης. Την ασματική ακολουθία του αγίου έγραψε ο Σάπφειρος Χριστόδουλος, διευθυντής του περίφημου Ελληνοσχολείου του Μετσόβου.

Την παραμονή της γιορτής στον Ιερό Ναός της αγίας Παρασκευής τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός. Στη συνέχεια στον πλάτανο στη θέση ΄΄Κουλτούκι΄΄, όπου μίλησε ο άγιος στο λαό του Μετσόβου, τελέστηκε αρτοκλασία με θείο κήρυγμα που εκφώνησε ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ.Μιχ.Τρίτος που αναφέρθηκε στις προφητείες του αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Το θέαμα ήταν φαντασμαγορικό. Πλήθος κόσμου με αναμμένα κεριά παρακολούθησε την τελετή. Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας του αγίου δια των κεντρικών δρόμων της πόλεως με κατάληξη το ναό του αγίου Γεωργίου στον εκπληκτικό Αβερώφειο κήπο, όπου φυλάσσεται η περίπυστη εικόνα του αγίου.

Στον ίδιο ναό τελέστηκε το πρωΐ πανηγυρική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του αρχιμ. Π.Σεραφείμ Καχριμάνη.

metsovo 1

metsovo 1

Εμφανίσεις: 302203
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: