Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 17/09 22:14

metheortos litania proti 1

Νέο Ψυχικό | Θάνος Θανόπουλος


Με τον Μεθέορτο Εσπερινό και την Λιτάνευση της Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Σοφίας και των Τριών Θυγατέρων της, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης ολοκληρώθηκε σήμερα, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου η πανήγυρη του ομώνυμου Ιερού Καθεδρικού Ναού στο Νέο Ψυχικό.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Αρχιμ. Επιφάνιο Αρβανίτη, τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αρχιμ. Ιωαννίκιο Κουλιανόπουλο, τους συνεφημερίους του και κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και άλλων Μητροπόλεων.

Κατά την διάρκεια του εσπερινού ο Θεοφιλέστατος χειροθέτησε Πνευματικό τον π. Βαρνάβα, Εφημέριο του Ι.Ν. Γεωργίου Νέου Ψυχικού.

Μετά το πέρας του μεθέορτου εσπερινού πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Σοφίας και των τριών Θυγατέρων Αυτής, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδος στους κεντρικούς δρόμους του Νέου Ψυχικού.

Να αναφερθεί ότι στην λιτανεία την Εικόνα και τα Ιερά Λείψανα συνόδευε άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας, τμήμα Προσκόπων, η μπάντα του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού.

Επίσης στις Ιερές Ακολουθίες παρέστησαν ο Δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού κ. Δημήτριος Γαλάνης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Παπαχρόνης, παλαιοί Δήμαρχοι, ο Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ κ. Ανδρέας Δασκαλάκης, εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του διήμερου εορτασμού ο Ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς κάθε ηλικίας, οι οποίοι προσήλθαν με ευλάβεια για να τιμήσουν την έφορο και προστάτιδα της ενορίας τους.

Μετά το πέρας της Λιτανείας ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο για την παρουσία του και την πατρική του αγάπη, τον Δήμαρχο κ. Δημήτριο Γαλάνη, τους παλαιούς δημάρχους, τους εκπροσώπους του κοινοβουλίου, τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ κ. Ανδρέα Δασκαλακη, το άγημα της Πολεμικης Αεροπορίας, και τους εκατοντάδες πιστούς κάθε ηλικίας που προσήλθαν κατά τον διήμερο εορτασμό της Αγίας Σοφίας και αποτελούν το καύχημα της ενορίας.

Από την πλευρά του ο Θεοφ. Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών στην ομιλία του μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και συνεχάρη τον π. Ιωαννίκιο και τους συνεφημερίους του για την επιτυχία και της φετινής πανηγύρεως.

Επίσης ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα και την θρησκευτική ελευθερία τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Ακούμε στο δημόσιο λόγο διαφορά πράγματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τις θρησκευτικές ελευθερίες και πολλές φορές εσφαλμένα νομίζουμε ότι όλα αυτά γεννήθηκαν πριν από λίγους αιώνες από κάποιους ευφυείς ανθρώπους. Κι όμως κάνουμε λάθος".

"Τα ανθρώπινα δικαιώματα κατοχυρώνονται όταν υπάρχουν άνθρωποι που χύνουν το αίμα τους για την θρησκευτική ελευθερία και για αυτές τις αξίες. Η θρησκευτική ελευθερία κατοχυρώθηκε χάρη στο αίμα των Μαρτύρων της Εκκλησίας. Αν τα εκατομμύρια μαρτύρων δεν χύναν το αίμα τους τον 1ο, τον 2ο, τον 3ο και τον 4ο αιώνα δεν θα φτάναμε στον διάταγμα των Μεδιολάνων, που αποτελεί την βάση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας από τόσους αιώνες" - πρόσθεσε ο κ. Συμεών.

"Να το κρατήσουμε αυτό και να μη είμαστε κομπλεξικοί, να μην πάσχουμε από αισθήματα κατωτερότητας και να νομίζουμε ξαφνικά λες και φωτίστηκε ο κόσμος τον 16ο ή τον 17ο αιώνα, λες και μέχρι τότε οι άνθρωποι ζούσαμε στο σκοτάδι, λες και μέχρι τότε δεν υπήρχε ελευθερία, λες και μέχρι τότε δεν είχαμε επαναστάτες. Οι Άγιοι είναι οι κατεξοχήν επαναστάτες, να το θυμόμαστε αυτό" - συμπλήρωσε ο Θεοφιλέστατος.

"Υπερτονίζεται πολλές φορές ότι περιεχόμενο του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας είναι το να μην αποκαλύπτεις τις θρησκευτικές σου πεποιθήσεις, να μην τις εκδηλώνεις αν έχεις ή αυτές που δεν έχεις. Ασφαλώς και είναι περιεχόμενο της θρησκευτικής ελευθερίας αυτό και είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ή να μην πιστεύει ή να μην εκδηλώνει αυτό που πιστεύει" - επισήμανε ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών.

Κλείνοντας ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών με στεντορία φωνή υπογράμμισε: "Αλλά είναι και δικαίωμα αυτού που πιστεύει να ομολογεί, να λιτανεύει, να βγαίνει στους δρόμους. Αυτό σημαίνει θρησκευτική ελευθερία και αυτό σημαίνει λιτανεία. Η λιτανεία αποτελεί το πανηγύρι της θρησκευτικής ελευθερίας".

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 307100
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: