Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 03/11 13:07

poliouxos neapolis 22

Νεάπολη | Χρήστος Καναρόπουλος


Χαίρει και ευφρένεται η Εκκλησία του Χριστού που παροικεί στην προσφυγική Νεάπολη εορτάζοντας τους Νεαπολίτες Αγίους του, τους ουράνιους προστάτες και άγρυπνους φρουρούς του, των οποίων τη Σύναξη τιμά όλως ιδιαιτέρως το πρώτο Σαββατοκύριακο κάθε έτους.

Φέτος η Σύναξη συνέπεσε με την εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου με την τοπική πανήγυρη να γίνεται έτι λαμπροτέρα στον περικαλλή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως.

Κοντά στα Ιερά Λείψανα του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου, του Αγίου Αθανασίου του Κουλακιώτου και του Αγίου Ακακίου του Ασβεστοχωρίτου μία ξεχωριστή ευλογία προστέθηκε στην πνευματική ζωή της Μητροπόλεως με την προσφορά τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Θεοχάρους του Νεαπολίτου, από την Εταιρεία Καππαδοκικών Σπουδών Λάρισας, με τα μέλη αυτής με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Καππαδόκη να συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Στο πανηγυρικό αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέστηκε προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου και του Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ο οποίος και ανέδειξε την εορτή της Συνάξεως των Νεαπολιτών Αγίων με τη διοργάνωση πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων.

Τους αρχιερείς πλαισίωσαν Ιερείς και Ιεροδιάκονοι της τοπικής Μητροπόλεως με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Διονύσιο Πατσάνη και τον Προϊστάμενο του Ναού Πρωτ. π. Ελευθέριο Κουτσαυτσάκη, ο οποίος μερίμνησε και εργάστηκε με τους συνεργάτες του για την άρτια διοργάνωση των όλων εορταστικών εκδηλώσεων.

Στον εορτασμό συμμετείχε πλήθος ευσεβών πιστών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Συκεών-Νεάπολης κ. Σίμο Δανιηλίδη, που υπερεπλήρωσε τον περικαλλή Ιερό Ναό αφενός μεν για να τιμήσει τους Αγίους της τοπικής του Εκκλησίας και να καταθέσει την ευγνωμοσύνη του, αφετέρου για να προσκυνήσει την θαυματουργή Εικόνα της Τριχερούσας (πιστό αντίγραφο), η οποία κοσμεί τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως και στέκεται προστάτης και φρουρός των Χριστιανών της περιοχής.

Στο θείο λόγο του ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων αναφέρθηκε στους Νεαπολίτες Αγίους, τονίζοντας τους ιδιαίτερους πνευματικούς δεσμούς με την Ενορία του Αγ. Γεωργίου, στην οποία ανατράφηκε πνευματικά ενώ οι γονείς του ανάμεσα στους άλλους πρόσφυγες μετέφεραν και μετεφύτευσαν την τιμή της μνήμης του Νεομάρτυρος Γεωργίου Νεαπολίτου.

Κάλεσε τους πιστούς να ακούσουν τη φωνή των Αγίων Νεομαρτύρων που έκαναν τον λόγο του Ευαγγελίου τρόπο ζωής και να μιμηθούν το παράδειγμά της αγάπης τους προς τον Κύριο, μπολιασμένο με θάρρος και γενναιότητα. Άλλωστε οι δύο Μητροπόλεις χαίρουν και μοιράζονται τον Άγιο Αθανάσιο τον Κουλακιώτη, ο οποίος γεννήθηκε στην Χαλάστρα (Ι.Μ. Βεροίας) και μαρτύρησε στην Νεάπολη.

Από την πλευρά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης της δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Βαρνάβας ευχαρίστησε τόσο τους αγίους Αρχιερείς για την λαμπρά παρουσία τους, όσο και τους ευλαβείς πιστούς για την μαζική συμμετοχή τους στις λατρευτικές Ακολουθίες. Απευθυνόμενος στο πυκνό εκκλησίασμα, προέτρεψε τους πιστούς να μην φοβούνται και να ζουν με ελπίδα και πίστη, αφού οι πρόσφυγες πέρασαν μέσα από χαλασμό και καταστροφές και όμως τα κατάφεραν και διατηρούν τα ήθη και τις παραδόσεις, κρατώντας ψηλά τα λάβαρα της ορθοδοξίας και της ρωμιοσύνης.

Ακολούθως, Ιερός Κλήρος και σύσσωμος ο λαός, πραγματοποίησαν μεγαλοπρεπή Λιτανεία της Ιερής Εικόνας των Νεαπολιτών Αγίων και των Ιερών Λειψάνων των τιμωμένων Αγίων στους κεντρικούς δρόμους της προσφυγικής Νεάπολης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, Μελών των Κατηχητικών Σχολείων και της Φιλαρμονικής του Δήμου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301720
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: