Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 12/12 15:38

triandria ag spyrison 134

Τριανδρία | Χρήστος Καναρόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε χθες, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και σήμερα Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, η πανσεβάσμια μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος, του θαυματουργού στον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό της προσφυγικής Τριανδρίας της Αποστολικής Μητροπόλεως των Θεσσαλονικέων.

Μετά την συνένωση (2010) και την συμπλήρωση 97 ετών της ιδρύσεως της προσφυγικής Ενορίας, από την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, πρώτη φορά μετέχει και παρέστη ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας στις πανηγυρικές και λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του μεγάλου Ιεράρχου της Εκκλησίας, του οποίου έγινε λαμπρή υποδοχή από τον Προϊστάμενο του Ναού Παν. Αρχιμ. π. Αντώνιο Πακαλίδη, και των κατοίκων της Τριανδρίας.

Οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες από τις αλύτρωτες πατρίδες μετέφεραν στην νέα πατρίδα τους τα ιερά κειμήλια, σκεύη και Ιερές Εικόνες, ανάμεσα σε αυτά εξέχουσα θέση κατέχει η ιερά και θαυματουργός Εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος. Ιδιαιτέρα ευλογία τυγχάνει επίσης η ιερά εμβάς του Αγίου, η οποία εδωρήθη και μεταφέρθη εκ Κερκύρας τον Ιούλιο του 1980 υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Κερκύρας κυρού Πολυκάρπου. Κειμήλια που κρατούν αναμμένη τη φλόγα της πίστεως και κουβαλούν τον πόνο, τη θλίψη αλλά και τη μνήμη των προσφύγων.

Παραμονή της εορτής και παρά τη συνεχή βροχόπτωση, η οποία στάθηκε η αιτία να ακυρώσει τη μεγάλη προγραμματισμένη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας ανά τους κεντρικούς δρόμους της Τριανδρίας, εκατοντάδες ενορίτες και προσκυνητές υπερεπλήρωσαν τον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου και μετείχαν στην Ακολουθία του Εσπερινού, του οποίου προέστη ο Γεν. Αρχ. Επίτροπος της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Αρχιμ. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης, επικεφαλής πολλών Ιερέων και Διακόνων.

Ανήμερα της εορτής, του λαμπρού ιερατικού συλλείτουργου προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιάκωβος Αθανασίου, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο Αρχιμ. Αντώνιο Πακαλίδη και τους Εφημερίους του Ναού, Ιερείς της τοπικής Μητροπόλεως αλλά και όμορων Μητροπόλεων και Διακόνων.

Το θείο λόγο κήρυξε με θεολογική ενάργεια ο Πρωτοσύγκελλος π. Ιάκωβος, ο οποίος ανεφέρθη στις αρετές και στον βίο του καλού Ποιμένος Σπυρίδωνος, εστιάζοντας στην ακουσθείσα Ευαγγελική Περικοπή. Υπογράμμισε τη δύναμη της πίστεως στην καρδιά των Χριστιανών, όπως του τιμωμένου Αγίου, ο οποίος από Ποιμήν προβάτων έγινε Ποιμήν λογικών Προβάτων, τον οποίο ο Θεός ευλόγησε τους κόπους του, τον προίκισε με αρετές όπως η σεμνότητα, η αληθινή ανδρεία, η σωφροσύνη και η ταπενοφροσύνη. Μετέφερε και τις πατρικές ευχές του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, ο οποίος απουσίαζε λόγων των συνοδικών του καθηκόντων στην Αθήνα.

Ευλαβείς πιστοί κάθε ηλικίας προσήλθαν και πάλι για να προσευχηθούν και να τιμήσουν τον καύχημα και τον προστάτη και άγρυπνο φρουρό της Τριανδρίας Άγιο Σπυρίδωνα, παρουσία και των εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.

Εκ μέρους των Πατέρων του Ναού ο Προϊστάμενος π. Αντώνιος Πακαλίδης ευχαρίστησε τους Ιερείς για την λαμπρά συμμετοχή τους στον εφετινό ιδιαίτερο εορτασμό, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Παν. Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο για τις πατρικές ευλογίες και την αγάπη του, όλους όσοι εκοπίασαν για την άρτια διοργάνωση της πανηγύρεως και τον ευλογημένο λαό που συμμετείχε ομοθυμαδόν για να δοξάσει τον Τριαδικό Θεό που χάρισε στην Τριανδρία τον προστάτη της Άγιο Σπυρίδων,α τον καλό ποιμένα, προστάτη των ασθενών, παρήγορο των θλιβομένων, φρουρό και διαδότη της χριστιανικής αληθείας και πίστεως.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 302663
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: