Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 19/02 10:38

kira ton athinon

Μητρόπολη | Δήμητρα Παναγόπουλου


Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου εορτάστηκε, σήμερα Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019, με πάσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, η μνήμη της ''Κυράς των Αθηνών'' Οσιομάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πλαισιούμενοι από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Αθανασίου, τον προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού Πρωτοπρεσβύτερο Θωμά Συνοδινό και πλειάδα Ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Να αναφερθεί ότι πλήθος πιστών από κάθε γωνία της Αθήνας συνέρρευσε και υπερπλήρωσε τον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών προκειμένου να λάβει τη χάρη και την ευλογία της Αγίας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τέλεσε την χειροτονία Πρεσβυτέρου, του διακόνου π. Ισιδώρου Κάτσου.

Ο Μακαριώτατος ευχήθηκε στον νεοχειροτονηθέντα πρεσβύτερο να έχει δύναμη και υπομονή στα νέα του καθήκοντα.

«Όλοι έχουμε τάλαντα, αλλά όλοι έχουμε υποχρέωση να τα καλλιεργήσουμε, να τα αυξήσουμε και να γίνουν πολλά. Έτσι έκανες κι εσύ. Μαρτυρία είναι οι σπουδές σου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα τάλαντα τα αυξάνουμε αλλά δεν τα κρατάμε για τον εαυτό μας. Αυτά τα τάλαντα καλείσαι σήμερα να τα παραδώσεις επάνω στην Αγία Τράπεζα, να γίνουν εκκλησία για να γευτεί ο λαός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

Και συνέχισε «Αγαπητέ μου Ισίδωρε, χρειάζεται πολύς κόπος, πολύ συνεργασία έτσι ώστε να βάλεις κι εσύ ένα λιθαράκι στην παρηγοριά των συνανθρώπων μας».

Αμέσως μετά απένειμε στον νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Στη συνέχεια ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας και της λάρνακας της Αγίας Φιλοθέης προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών, από τον Μητροπολιτικό Ναό στο σπίτι της Αγίας και το Μοναστήρι της στην Πλάκα.

Φτάνοντας η πομπή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ανέπεμψε δέηση για την Οσιομάρτυρα Φιλοθέη.

Μετά το πέρας της λιτανείας ο Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αθηνών Πρωτοπρεσβύτερος Θώμας Συνοδινός παίρνοντας το λόγο μεταξύ άλλων τόνισε: "Η εορτή της Αγίας είναι μια αφορμή χαράς, πηγή θείων δωρεών και ψυχικής αγαλιάσεως. Είναι και μια αφορμή για μενα, ως Πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου να εκφράσω ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση της πανηγυρέως".

''Πρώτα από όλα ευχαριστούμε το Θεό που μας αξίωσε να είμαστε εδώ σήμερα, ύστερα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο μας, τον πανιερώτατο Μητροπολίτη Θερμοπυλών κ. Ιωάννη αλλά και εσάς Άγιε Πρωτοσύγκελλε που είστε παρών πάντα σε όλες τις εκδηλώσεις και μας περιβάλλετε με την αγάπη σας. Επίσης όλους τους πρεσβυτέρους που παρέσθησαν, τους συνεφημέριους μου και το διάκο του Ναού, τα μέλη διοικητικού συμβουλίου, τους άρχοντες που παρίσταντε, τη Δημοτική φιλαρμονική, το αγήμα του ΓΕΕΘΑ, την Ελληνική Αστυνομία και τροχαία. Τις μοναχές από τις Ιερές Μονές, Άξιον Εστί Βαρνάβα, Αγίου Ιωάννη Καρέα και Θεομήτορος, Ιερά Μονή Καλαμίου, τους υπαξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, τα παιδιά του ιερού βήματος, το Λύκειο Ελληνίδων (παράρτημα Μεγάρων), όλους εσάς και ιδιαίτερα την μεγάλη ευεργέτιδα του Ναού κα Αναστασία Βράκα" υπογράμμισε κλείνοντας ο π. Θωμάς.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί η παρουσία του Περιφεριάρχη Στερεάς Ελάδος και υποψηφίου Δημάρχου Αθηνών κ. Κώστα Μπακογιαννη. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 306201
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: