Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 15/03 17:33

ioanninon romfea

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Απάντηση στο γνωμοδοτικό σημείωμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου δίνει με κείμενό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων χαρακτηρίζει λανθασμένη την άποψη του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, ότι δεν μπορεί Τιτουλάριος Μητροπολίτης ή Επίσκοπος να διεκδικήσει Μητρόπολη.

''Στο από 7ης Μαρτίου 2019 γνωμοδοτικό του σημείωμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος με τίτλο: «Μπορεί να διεκδικήσει η Μητρόπολη Τιτουλάριος Μητροπολίτης η Επίσκοπος;» διατυπώνει την άποψη ότι «κατά το πνεύμα αλλά και το γράμμα της διατάξεως του άρθρου 2 πργρφ. 2 του Καταστατικού Χάρτη, η απάντηση είναι αρνητική». Και στηρίζει την θέση του αυτή στην διατύπωση της εν λόγω παραγράφου που ορίζει ότι «Εκλόγιμοι επίσης είναι άνευ εγγραφής εις κατάλογον οι καθ' οιονδήποτε τρόπον σχολάζοντας Μητροπολίται της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι Βοηθοί Επίσκοποι, ως και οι κατά την έναρξιν ισχύος του παρόντος Τιτουλάριοι Μητροπολίται και Επίσκοποι» (άρθ. 25 παρ. 2 Ν. 590/1977). Είναι όμως πράγματι ορθή άποψη αυτή; Κατά την γνώμη μας είναι λανθασμένη για τους κατωτέρω λόγους:'' αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ:

Εμφανίσεις: 309790
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: