Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 05/05 22:20

zidanio 1

Κοζάνη | Χρήστος Καναρόπουλος


Πανδήμως και μεγαλοπρεπώς ο φιλάγιος λαός της Κοζάνης και της δυτικής Μακεδονίας τίμησε την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Ζιδανιώτισσας το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά, στην πόλη της Κοζάνης.

Κάθε χρόνο, όπως και τώρα, την Παρασκευή της Διακαινησίμου η σεπτή Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, η οποία φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός στην Ιερά Μονή Παναγίας Ζιδανίου νομού Κοζάνης, κομίζεται στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης, και το απόγευμα της Κυριακής του Αντιπάσχα, με μία μεγαλοπρεπή λιτανεία, μεταφέρεται στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Εκατοντάδες Κοζανίτες, μικροί και μεγάλοι, με κεριά στα χέρια, υπερεπλήρωσαν τόσο τον περικαλλή Ιερό Ναό των Αγίων Ισαποστόλων, όσο και τους δρόμους κατά τους οποίους πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της Ιερής Εικόνας.

Του Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα, Γρεβενών κ. Δαβίδ και του Σεβ. Ποιμενάρχου της Εκκλησίας της Κοζάνης κ. Παύλου, πλαισιουμένων από πλειάδα Ιερέων της Ι. Μητροπόλεως με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλό της Ι.Μ. Κοζάνης Αρχιμ. Χριστοφόρο Αγγελόπουλο, Προϊστάμενο του Ι. Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Μια παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων τηρήθηκε ευλαβικά για άλλη μια χρονιά στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης με τη συμμετοχή του πλήθους των ευσεβών πιστών να ξεπερνούν τους 5.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας.

Την πανσεβάσμια Εικόνα της Παναγίας, που μαζί με τον Άγιο Νικόλαο, αποτελούν τα καυχήματα του Κοζανίτικου Λαού, συνόδεψαν οι Φιλαρμονικές του Βόλου, της Βόνιτσας και του Δήμου Κοζάνης "Πανδώρα", οι οποίες δημιούργησαν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, συναισθηματικά φορτισμένη με όμορφες μελωδίες, τα λάβαρα της Αναστάσεως όλων των Ενοριών, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Φορέων της Κοζάνης ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, Πρόσκοποι της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας και τιμητικό άγημα του Στρατού.

Η λιτανεία μέσω των κεντρικών δρόμων κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλεως, με τον Σεβασμιώτατο να τελεί δέηση μπροστά από το Δημαρχείο, ενώ πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό από το ιστορικό Καμπαναριό του Αγίου Νικόλαου.

Προ της απόλυσης ο Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος μίλησε για το συγκινητικό γεγονός της μαζικής συμμετοχής στην παράδοση της λιτανείας, υπογραμμίζοντας την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό που καταθέτει ο φιλάγιος και ευλαβής λαός στην Παναγία, τη Μητέρα του Αναστάντος Κυρίου μας, που παρέχει τη θεία προστασία στον κόσμο και ευχαρίστησε ευγνωμόνως τους Αρχιερείς που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του και λάμπρυναν με την παρουσία τους τη παραδοσιακή λιτανεία.

Να σημειωθεί ότι η Ιερή Εικόνα θα παραμείνει δεκαπέντε ημέρες στον Μητροπολιτικό Ναό και θα τεθεί προς προσκύνηση σε όλες τις Ενορίες της πόλεως για ισάριθμο διάστημα έως και τις 31 Ιουλίου, οπότε και θα επιστρέψει στο θρόνο της, στην Ιερά Μονή Ζιδανίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 303049
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: