Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 29/06 16:00

eleftheria serron 33

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος


Την 29η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας με λαμπρότητα εορτάζει την ιερά σύναξη των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ο οποίος μάλιστα είναι και ο πνευματικός πατέρας και διδάσκαλος της Εκκλησίας των Σερρών αλλά και ολοκλήρου της Ελλάδος, εορτάζει και η μεγαλομάρτυς και πανένδοξος πόλις των Σερρών την 106η επέτειο από της απελευθερώσεώς της από τους Τούρκους δυνάστες, μετά από φρικτή δουλεία 530 ετών (1383-1913), αλλά και από τους Βουλγάρους επιδρομείς.

Συγκεκριμένως, σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου 2019, ημέρα λειτουργικής μνήμης της συνάξεως των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Ακολούθως, στις 10:00 π.μ. εψάλη η επίσημη Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλεως, στον ως είρηται Ιερό Ναό, στην οποία προέστη ο Σεβ. πλαισιούμενος από σύσσωμο τον ιερό Κλήρο της πόλεως των Σερρών.

Το παρόν έδωσαν πλήθος Σερραίων, ο Πρόεδρος της «Νέας Δημοκρατίας» κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οι Βουλευτές του Νομού, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας, o Δήμαρχος κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο νεοκλεγείς Δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, οι τοπικές Αρχές, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού Ξηράς, αντιπροσωπείες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τις γαλανόλευκες σημαίες και τα λάβαρα, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Στον εμπνευσμένο λόγο του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Θεολόγος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι εθνικές μας επέτειοι και μάλιστα η κορυφαία για κάθε πόλη επέτειος της απελευθερώσεώς της αποτελούν μια αρίστη ευκαιρία, πρώτον μεν ολοθύμου δοξολογίας του αγίου Ονόματος του Θεού για την φιλόστοργη πρόνοιά Του, ύστερον δε για την απόδοσιν της οφειλομένης τιμής προς τους ηρωικούς πατέρες μας, οι οποίοι με πολλές θυσίες, οι οποίες συχνά έφθασαν μέχρις αίματος, μας εχάρισαν μια ελεύθερη πατρίδα μέσα στην οποία μπορούμε να ζούμε, να κινούμεθα ελευθέρως, να εκφραζόμεθα και να δημιουργούμε.

Η αγνή, μακρυά από ακρότητες, φανατισμούς και εξαλλοσύνες, φιλοπατρία συνιστά για τον Έλληνα διαχρονικώς κορυφαία αρετή, που στην αυθεντική της έκφραση δεν αντίκειται στο οικουμενικό πνεύμα του χριστιανισμού.

''Το μέγα και θαυμαστόν άστυ'' κατά τους βυζαντινούς ιστορικούς, η ελληνικωτάτη πόλις των Σερρών υπέστη κατά την μακραίωνα και πολυκύμαντη ιστορική της διαδρομή πολλές και μεγάλες καταστροφές από τους κατά καιρούς κατακτητές.

Οι φιλότιμοι όμως και φιλοπρόοδοι Σερραίοι με κόπο και με στήριγμα πάντοτε την βαθειά τους πίστη στον Χριστό και την φιλοπατρία, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση μεγάλων και ηρωϊκών μορφών, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει πάνυ δικαίως για την εθνική του προσφορά ο αείμνηστος Μητροπολίτης Σερρών Απόστολος Χριστοδούλου, ανέστησαν την πόλιν τους από της τέφρας, ώστε να επιβεβαιούται ο λόγος του συγχρόνου Σερραίου ιστορικού Πέτρου Πέννα (1966), ο οποίος στο περίφημο έργο του ''Ιστορία των Σερρών'' έγραφε: ''Σπανίως συναντά κανείς πόλιν, διαρκώς υφισταμένην τας καταιγίδας του χρόνου και των πολεμικών περιπετειών, αλλά και διαρκώς εκ της τέφρας και των ερειπίων αναθάλλουσαν εκάστοτε ωραιοτέραν, ως η πόλις των Σερρών''.

Η ολοπρόθυμη συμμετοχή μας, ετόνισε ο Σεβ., στις επετειακές εκδηλώσεις είναι μία εξαίρετη ευκαιρία ουσιαστικού αναβαπτισμού στις υπερούσιες, ζωηφόρες και διαχρονικές αξίες και παραδόσεις της πατρίδος μας, την οποία όλοι οφείλουμε να αγαπούμε και να τιμούμε, αναδεικνυόμενοι με τους αγώνες μας, το ήθος μας, την ομοψυχία μας και την καθημερινή μας μαρτυρία αντάξιοι απόγονοι ηρωϊκών και θαυμασίων πατέρων».

Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος, μαζί με τον ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και τον πιστό λαό του Θεού, μετέβη εν πομπή, στο χώρο της πλατείας «Ελευθερίας» των Σερρών.

Εκεί, ενώπιον του ανδριάντα του Σερραίου ήρωα της Ελληνικής Επαναστάσεως Εμμανουήλ Παππά, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, κατετέθησαν στέφανοι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία των Σερρών και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Τέλος, ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση με αντιπροσωπείες Σχολικών τμημάτων της πόλεως, Πολιτιστικών Συλλόγων και τμημάτων του Στρατού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 302508
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: