Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 23/07 01:00

osia pelagia 41

Με τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματοποιούνται από σήμερα οι εορταστικές και λειτουργικές εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου για την 197η επέτειο από του Οράματος της Οσίας Πελαγίας.

Στον πολυαρχιερατικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος με τη συγχοροστασία των Σεβ. Μητροπολιτών Γλυφάδας κ. Αντωνίου, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’ και τη συμμετοχή πλήθους Ιερέων από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και άλλες επαρχίες της Ελλάδος και την Ιερά Νήσο Τήνο.

Στον Εσπερινό συνευχήθηκαν ο ενδοξώτατος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, ο Διευθυντής του Αστυνομικού Τμήματος Κυκλάδων, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Σύρου, ο Διοικητής της 6ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ., ο Αντιπρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής του ΑΤ Τήνου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, Πολιτευτές των Κυκλάδων.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος στην προσλαλιά του ευχαρίστησε τους Σεβ. Μητροπολίτες για την αποδοχή της προσκλήσεως του Ιερού Ιδρύματος και τη συμμετοχή τους, ειπών ότι, ο Θεός πάντα χρησιμοποιεί ανθρώπους ως όργανα προκειμένου να κάνει εμφανή την παρουσία Του στη ζωή των ανθρώπων οικονομώντας κατά περίσταση γεγονότα θαυμαστά τα οποία παραμένουν στην ιστορία και στην αιωνιότητα όπως ακριβώς ιχνηλατώντας την ιστορία διαπιστώνουμε ότι χρησιμοποίησε την Οσία Πελαγία προκειμένου να βρεθεί η αγία Εικόνα της Μεγαλόχαρης. Ευχαρίστησε τους προσκυνητές για την παρουσία τους.

Στην ομιλία του ο Σεβ. Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος είπε ότι κρατάμε στη μνήμη της καρδιάς μας ότι τιμάμε την Παναγία για τις τρεις λόγους.

Πρώτον, τιμάμε την Παναγία διότι μας υπενθυμίζει το ότι άνθρωπος είναι, ζει και υπάρχει οφείλεται στην αγάπη της Τριαδικής Θεότητας και όπως εξηγεί στην ανθρωπολογία του ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας η Παναγία είναι οδοδείκτης προς τον Χριστό και μας διδάσκει ότι ένας ανθρωπισμός χωρίς τις βασικές αξίες του ανθρωπίνου προσώπου που απεκάλυψε ο Χριστός είναι ουτοπία, διότι χωρίς τον Θεό δεν μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος.

Δεύτερον, τιμάμε την Παναγία για να διαψεύσουμε το κήρυγμα του Διαβόλου ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τάχατις διαφθαρεί και έχουν πάει με το μέρος του. Η Οσία Πελαγία μας διδάσκει ότι εμείς οι Χριστιανοί σε μια εποχή οικειώσεως του κακού δεν παύουμε να ελπίζουμε στην ευλογία του Θεού και σε μια εποχή πνευματικής αναγεννήσεως.

Τρίτον, τιμάμε την Παναγία διότι είναι η ικέτιδα της κλήσεως και της παρακλήσεώς μας χωρίς να μας εγκαταλείπει ποτέ.

Είναι η θερμή πρεσβεία, το τείχος το απροσμάχητον, του κόσμου καταφύγιο και γι’ αυτό στους δύσκολους καιρούς στους οποίους ζούμε απευθυνόμαστε προς Εκείνη και την παρακαλούμε να φωτίσει τα σκοτάδια της ψυχής μας με την ελπίδα και την προσδοκία ότι η άχραντη αίγλη του προσώπου της θα περιαστράψει και τους δικούς μας οφθαλμούς.

Τέλος ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Δωρόθεο για την ευγενή πρόσκληση.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ήταν αδιάκοπο το προσκύνημα των ανθρώπων στο Ιερό Εικόνισμα.

Τους ύμνους απέδωσαν οι χοροί των Ιεροψαλτών του Πανιέρου Ναού υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Της εκκλησιαστικής τάξεως επεμελήθη ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Το πρωί ώρα 7π.μ. θα γίνει η εκκίνηση της αγίας Εικόνος λιτανευτικώς επικεφαλής έχουσα τους Αρχιερείς προς την Πλατεία Ελευθερίας της παραλιακής οδού της πόλεως Τήνου, όπου με αυτοκινητοπομπή θα μεταφερθεί στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου όπου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η Ακολουθία του Όρθρου. Εν συνεχεία θα τελεσθεί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 304410
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: