Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 14/08 23:05

pasxa kalokairiou 22

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος


Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε και εφέτος το «Πάσχα του καλοκαιριού», η Κοίμηση της Θεοτόκου και στην Εκκλησία των Σερρών και ειδικώς στην ομώνυμη ενορία της Πόλεως.

Την παραμονή, Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019, τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μεθ΄αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Κοιμ. Θεοτόκου Σερρών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου. Νωρίτερα και ενώπιον του στολισμένου με άνθη «Επιταφίου» της Θεοτόκου ακούσθηκε ο «Ύμνος της ψυχής», τα εγκώμια προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση του Ιερού Επιταφίου της επουράνιας Μητέρας μας.

Πλήθος ευσεβών πιστών κατέκλυσε τόσο τον περικαλλέστατο Ιερό Ναό, όσο και τον αύλειο χώρο του αποδίδοντας οφειλετικώς τις πρέπουσες τιμές και την ευγνωμοσυνή τους στην Υπέρμαχο Στρατηγό ενώ εκατοντάδες Σερραίοι συμμετείχαν στην λιτανεία του Επιταφίου της Κυρίας Θεοτόκου. Συμμετείχε επίσης η Φιλαρμονική του Δήμου και τιμητικό άγημα του Στρατού.

Νωρίτερα, στον μεστό από θεολογική ενάργεια λόγο του, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Ο φιλοπάρθενος λαός του Θεού σήμερον κατακλύζει τους ορθοδό­ξους ιερούς Ναούς και τα ιερά προσκυνήματα της θεοσκεπάστου πατρίδος μας, για να εορτάσει με συναισθήματα βαθειάς θρησκευτικής ευλάβειας και πνευματικής ανατάσεως την πανευφρόσυνη μνήμη της αθανάτου Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, της θερμής προστάτιδος των χριστιανών και μητέρας όλων των ανθρώπων. Ένα ανθρώπινο ποτάμι με βαθειά συγκίνηση και με το κερί της πίστεως και της ελπίδος αναμμένο στην ψυχή του, στέκεται με ιερό δέος και βαθύτατο σεβασμό μπροστά στην ολόφωτη μορφή της αγίας Παρθένου. Εμπιστεύεται σε αυτήν τους πόνους, τους αλάλητους στεναγμούς, τις δυσκολίες και τα προβλή­ματά του, προσβλέπο­ντας ικετευτι­κώς στις α­κοίμητες και αποτελεσματικές πρεσβείες της προς τον μόνο Σωτήρα του κό­σμου, τον Κύριόν μας Ιησοῦν Χριστόν. Στην Παναγία Μητέρα του Θεού αλλά και ιδική μας κατά χάριν πνευματική μητέρα, την ασφαλεστάτη εγγυήτρια της ζωής μας αλλά και το θεό­τευκτον «εργαστήριον της σωτηρίας μας» οφείλουμε αιώνια ευ­γνωμοσύ­νη, καθώς εκείνη, ως ο αγιώτατος καρπός του ανθρωπίνου γένους, ευαρέ­στησε με την κατά πάντα καθαρή ζωή της στον Θεό και είλκυ­σε την χάριν Του επάνω της και δι' αυτής σε ολόκληρο το γένος των αν­θρώ­πων, γενομένη αληθώς Μητέρα, κατά την ανθρωπίνην φύσιν Του, του παντεχνήμονος Λόγου και αξεπέραστο πρότυπο πιστεύοντος και πνευμα­τικώς αγωνιζομένου ανθρώπου.

Η μνήμη της πανενδό­ξου Κοιμήσεώς Της είναι χαρμόσυνη εορτή και πανήγυρις όλης της κτίσεως, ορατής και αοράτου, καθώς όχι μόνο ανα­νεώνει τη μνήμη των μεγαλείων της, αλλά και επιχορη­γεί με ουράνια ευλογία, αθάνατη ελπίδα και ακαταγώ­νιστη δύναμη ολόκληρη την ζωή μας. Με ιερό θάμβος, δέος και ευγνωμοσύνη αιώνια στεκόμεθα σήμερον ενώπιον της ολόφω­της μορφής της Παναγίας και επιποθούμε με όση δύναμη έχουμε να τιμή­σουμε, νικώντας τον φόβο με τον πόθο, εκείνη που είναι το «πανάρ­ρητον της οικονο­μίας κειμήλιον» κατά τον άγιον Επιφάνι­ον Κύπρου, «το κάλλος της ανθρώπινης φύσεως» κατά τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκη­νό και «το μεθόριον κτιστού και ακτίστου» κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Πα­λα­μά. Ας την παρακαλέσουμε λοιπόν θερμώς, δανειζόμενοι τους λόγους του Μεγά­λου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, λέγοντες προς αυτήν, «Σήκωσε τα μάτια σου Μαριάμ και δες με το σπλα­χνικό σου βλέμμα όλα τα παιδιά σου που κυκλώνουν την σεπτή Σου Εικό­να και Σε θερμοπαρακαλούν για να μεσιτεύης στον Κύριο, ώστε να εκ­πληρωθούν τα προς Αυτόν αιτήμα­τά τους».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς, κάθε ευλογία του αγίου Θεού και επικαλέσθηκε την κραταιά προστασία της Παναγίας μας στη ζωή των πιστών και προσκυνητών, επαίνεσε δε το κατά πάντα φιλότιμο και καρποφόρο έργο του Προϊσταμένου του Ι.Ν. Αρχιμανδρίτου Γαβριήλ Παλιούρα και των συνεργατών του, κληρικών και λαϊκών στον πνευματικό, λειτουργικό και φιλανθρωπικό τομέα της πολυανθρώπου αυτής ενορίας της πόλεως.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 304006
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: