Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/09 00:33

agios mamas xalkidikis 92

Άγιος Μάμας | Χρήστος Καναρόπουλος


Χιλιάδες ήταν και φέτος οι επισκέπτες και προσκυνητές που προσήλθαν στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής, τόσο για να επισκεφθούν τη μεγάλη ετήσια Εμποροπανήγυρη που η λειτουργία της χάνεται στα βάθη των αιώνων, όσο και για να μετέχουν των Ιερών Ακολουθιών προς τιμήν του Αγίου Μάμαντος, τον οποίο η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 2 Σεπτεμβρίου, στον ομώνυμο περικαλλή προσκηνυματικό Ιερό Ναό της Χαλκιδικής.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την λιτανεία της Ιερής Εικόνας του τιμώμενου Αγίου καθώς και του τεμαχίου του Ιερού του Λειψάνου στους δρόμους της Εμποροπανήγυρης, κατά τη διάρκεια της οποίας τελέστηκε ο αγιασμός για την έναρξη της Έκθεσης αλλά και των πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων, μπροστά από το Εμπορικό Πολιτιστικό Κέντρο, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών.

Ακολούθως ετελέσθη ο πανηγυρικός δισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, με τη συμμετοχή πλειάδος Ιερέων τόσο της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας όσο και όμορων άλλων Μητροπόλεων, του Προϊσταμένου του Ναού Αρχιμ. π. Δωροθέου Αιβαλιώτη καθώς και Πατέρων εκ Αγίου Όρους.

Συμπροσευχόμενος παρέστη στο Ιερό ο Κτήτορας του περίλαμπρου Ιερού Ναού του Άγιου Μάμαντος Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Λαζόπουλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αγωνιζόμενος να το ξεπεράσει και ο οποίος δέχθηκε τις ευχές για ταχεία ανάρρωση τόσο από τους Αρχιερείς, όσο και από τους Κληρικούς.

Οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις προσελκύουν κάθε χρόνο πλήθος πιστών από την Κεντρική Μακεδονία, το οποίο σπεύσει να τιμήσει τον Άγιο Μάμα τον θαυματουργό, προστάτη των βοσκών και των υιοθετημένων παιδιών, τον Άγιο που μαρτύρησε σε νεαρή ηλικία ομολογώντας τον Κύριο και Θεό μας.

Πρόκειται για ένα μεγάλο προσκύνημα που κορυφώνεται στις 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα της μνήμης του, με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο χοροστατών Μητροπολίτης κ. Ανδρέας ενώ με θερμά λόγια τον καλωσόρισε ο Ποιμενάρχης κ. Νικόδημος, κάνοντας αναφορά και στον τιμώμενο Άγιο και την μαρτυρία της πίστεως Του.

Να σημειωθεί ότι ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Λαζόπουλος συνδέεται με φιλία με τον Ιεράρχη της Κρήτης από τα φοιτητικά τους χρόνια στην Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης ενώ συγκινητική υπήρξε η στιγμή του εναγκαλισμού τους.

Η Εμποροπανήγυρη θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 305331
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: