Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/09 11:33

mikrasiates nikaia proti 2

Νίκαια | Θάνος Θανόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου το Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου και η μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ Αγίων Αρχιερέων Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων καθώς και των κληρικών και λαϊκών που σφαγιάσθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Γενέσιον Της Θεοτόκου «Παναγίτσα» Νικαίας.

Στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Παντελεήμονα Μαλατέστα, τους συνεφημερίους του και πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως

Να αναφερθεί ότι στον Ιερό Ναό παρέστησαν εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, ο Δήμαρχος Νίκαιας κ. Γεώργιος Ιωακειμίδης, νέοι από τις κατασκηνώσεις και τις κατηχητικές συνάξεις των ενοριών με παραδοσιακές σχολές, μέλοι μικρασιατικών σωματείων και εκατοντάδες πιστοί κάθε ηλικίας.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, οποίος αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Μικρασιατική Καταστροφή και στο μαρτύριο κληρικών και λαϊκών που σφαγιάσθηκαν.

"Τιμώντας σήμερα τους εθνοϊερομάρτυρες της Μικράς Ασίας, ανοίγουμε μια ακόμη πορφυρή σελίδα της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της τόσο πονεμένης αλλά και ελπιδοφόρας. Η Μικρά Ασία ήταν ανέκαθεν ελληνική, όπως μαρτυρούν τα ερείπια 356 ελληνικών πόλεων, ιδίως στον Πόντο και στην Ιωνία. Την γη αγίασαν με τον λόγο τους, τον ασκητικό βίο τους και με το αίμα τους μεγάλες μορφές της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας" τόνισε ο κ. Αλέξιος.

"Όι Μικρασιάτες αδελφοί μας ήλθαν εδώ διωγμένοι και ξεριζωμένοι και έδωσαν πολλά στον εθνικό κορμό. Μας έφεραν τα Ιερά Λείψανα των Αγίων, μας έφεραν τα ελληνορθόδοξα ήθη και έθιμα τους, τη βαθιά ριζωμένη ορθόδοξη πίστη τους" - ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

"Αναζωογόνησαν πνευματικά και οικονομικά κυρίως τον χώρο της Βορείου Ελλάδος και πύκνωσαν περιοχές που το χρειαζόταν. Αυτό συνέβη και στην Μητροπολιτική μας Περιφέρεια, και χαιρόμαστε για την πρόοδο και την εξέλιξη τους. Καμαρώνουμε τα νιάτα που κρατάνε με σεβασμό τα λάβαρα των αλησμόνητων πατρίδων, συνεχιστές μιας γερής παράδοσης και μιας μεγάλης δόξας" - πρόσθεσε ο κ. Αλέξιος.

"Ας ευχηθούμε η Υπεραγία Θεοτόκος της οποίας εορτάζουμε σήμερα τη γέννηση και οι Άγιοι της Μικράς Ασίας να ευλογούν τα παιδιά και τα εγγόνια των προσφύγων μας και όλους εμάς, να μας καθοδηγούν σε έργα ειρηνικά, να μην ξεχνάμε την Ιωνία και τον Πόντο" συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος υπογράμμισε: "Να είμαστε προσηλωμένοι στην Ορθόδοξη Πίστη και στις παραδόσεις της φυλής. Ο πόνος της τραγωδίας του 1922 ας γίνει εφαλτήριο πνευματικής ανόδου και δημιουργικής πορείας".

Τέλος να σημειωθεί ότι στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Αγίων Πατέρων Σχιστού π. Πολύκαρπος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

Εμφανίσεις: 304626
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: