Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 14/09 12:06

panagia elaion 54

Κοζάνη | Χρήστος Καναρόπουλος


Εκατοντάδες ευσεβείς πιστοί και προσκυνητές από την πόλη της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας προσήλθαν στον περίλαμπρο Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης, πάνσεπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων τόσο χθες, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, όσο και την κυριώνυμο ημέρα, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, για να εορτάσουν την παγκόσμια ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε υπό την σκέπη της Ιερής Εικόνας της Παναγίας του Όρους των Ελαιών, η οποία ευρίσκεται στον πανηγυρίζοντα Ναό προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών από την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου και θα αναχωρήσει την Τετάρτη 18 του μηνός.

Αφ' εσπέρας τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκταρίου, συχγοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Φιλαδελφείας κ. Βενεδίκτου, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Γρεβενών κ. Δαβίδ, προσκεκλημένοι του Ποιμενάρχου της Κοζάνης, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παύλου, πλαισιουμένων από πλειάδα Ιερέων της τοπικής Μητροπόλεως.

Πλήθος κόσμου έλαβε μέρος στην Ακολουθία του Εσπερινού για να προσκυνήσει το αγιώτερο σύμβολο της Ορθοδόξου πίστεως και την Ιερή Εικόνα της Παναγίας των Ελαιών, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και τις ευωδίες του βασιλικού που μοσχοβόλησαν τον Ναό.

Ανήμερα της μεγάλης για την Ορθοδοξία μας εορτής, της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος χοροστάτησε στον Όρθρο και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος προεξήρχε της Τελετής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Γρεβενών κ. Δαβίδ και Κοζάνης κ. Παύλου, συμμετεχόντων Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως και του Πρωτοσυγκέλλου αυτής, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Χριστοφόρου Αγγελόπουλου, Προϊσταμένου του ως άνω Ιερού Ναού.

Την διακονία του λόγου ανέλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, ο οποίος απευθυνόμενος προς το παριστάμενο πυκνό εκκλησίασμα, που με συγκίνηση, κατάνυξη και ευλάβεια προσήλθε για να προσκυνήσει και να λάβει την χάριν και την ευλογίαν του Σταυρού του Κυρίου μας, υπογράμμισε ότι μέσα στον κατακερματισμένο κόσμο με ακοές πολέμων, με πείνα αλλά και αρρώστιες τρομερές, με ταραχές ανάμεσα στους λαούς και με σύγχυση ανάμεσα στις σχέσεις των ανθρώπων, σημάδια αποκαλυπτικά για πολλούς, όπως παρατηρεί ο Κύριος στο Ευαγγέλιο, υψώνεται σήμερα ο Τίμιος Σταυρός, το έσχατο σημείο και σφραγίδα της αγάπης Του για τον κόσμο.

Σε άλλο σημείο της εμπνευσμένης ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος τόνισε: "Είναι σκληρή η εγκαρτέρηση στο Σταυρό αλλά είναι και σχολή για την αιωνιότητα. Όπως συμβουλεύει ο Άγιος Γερμανός, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως «οράται οιόν αρετής παιδευτήριον ο Σταυρός. Οράτε πη φέρει τους μιμητάς ή του Χριστού σταύρωσις. Εις ουρανόν ανάγει. Ουρανοπολίτας ποιεί, κληρονόμους Χριστού». Προσέξτε τι σχολείο αρετής είναι ο σταυρός. Κοιτάξτε που οδηγεί η στάυρωση του Χριστούς του μιμητές του · τους ανεβάζει στον ουρανό, τους κάνει πολίτες του ουρανού και κληρονόμους του Χριστού".

Προ της απολύσεως ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Δυτικής Μακεδονίας κ. Παύλος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς του αρχιερείς για την λαμπρή τους παρουσία και για την τιμή της αποδοχής της πρόσκλησής του, τους άρχοντες του τόπου και τον φιλάγιο Λαό που προσήλθε μαζικά για να συμμετέχει των εορταστικών Ακολουθιών για την Ιερά πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης.

Ευχήθηκε προς όλους να έχουν τη χάρη και την ευλογία του Τιμίου Σταυρού, του συμβόλου της νίκης και της ελπίδας και όλοι να πορεύονται μαζί με τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό που φωτίζει τον δρόμο της μετάνοιας, της αγάπης και της συγχωρητικότητας.

Τα ιερά ψαλτήρια τίμησε χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον άρχων υμνωδό της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Σωτήρη Αρβανίτη, Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης και τον Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου 40 Εκκλησιών Θεσσαλονίκης κ. Πάρη Γκούνα, ο οποίος και υπήρξε μαθητής του προαναφερόμενου.

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου 2019, ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής Λαός της Κοζάνης θα υποδεχθούν στον πανηγυρίζοντα Ναό το Ιερό Λείψανο του Οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία, το οποίο θα παραμείνει προς προσκύνηση έως την Τετάρτη 18 του μηνός το πρωί, οπότε και θα αναχωρήσει μετά τη Θεία Λειτουργία μαζί με την Ιερή Εικόνα της Παναγίας των Ελαιών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 303467
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: