Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/10 17:32

barholomaios starazagoraΦωτο: Αρχείου

Για την Romfea.gr | Θάνος Θανόπουλος


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν έδωσε άδεια στον Μητροπολίτης Στάρα Ζαγόρα κ. Κυπριανό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, για να τελέσει Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, της Βουλγαρικής Κοινότητας στην Αδριανούπολη.

Να αναφερθεί ότι η βουλγαρική Κοινότητα της πόλης, υπάγεται πνευματικώς και κανονικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Κυπριανό, για να μπορέσει να τελέσει Θεία Λειτουργία στον εν λόγω Ιερό Ναό, πρέπει να λάβει την άδεια και ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

"Δεν έλαβα καμία εξήγηση για τους λόγους της μη χορηγήσεως αδείας από το Οικουμενικού Πατριαρχείο" - δήλωσε ο Μητροπολίτης Κυπριανός.

Ο Βούλγαρος Ιεράρχης πιστεύει ότι η μη χορήγηση αδείας οφείλεται στο εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας, καθώς η Εκκλησία της Βουλγαρίας δεν έχει αποφασίσει εάν θα αναγνωρίσει τελικά την νέα Εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Επίσης ο Μητροπολίτης Κυπριανός υποστήριξε ότι ένας ακόμη λόγος μπορεί να είναι η προτομή του Έξαρχου Ιωσήφ Γιοφτσέφ, ο οποίος ξεκίνησε το κίνημα της απόσχισης της Εκκλησίας της Βουλγαρίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1860, που τοποθετήθηκε στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας, από την βουλγαρική κοινότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο Μητροπολίτης Κυπριανός δεν έχει στερηθεί του δικαιώματος να λειτουργεί σε Ναούς της Εκκλησίας της Βουλγαρίας σε τουρκικό έδαφος, οι οποίες υπάγονται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρευρέθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Αδριανούπολη για την ακολουθία των Χαιρετισμών, παρουσία και του Μητροπολίτη Στάρα-Ζαγόρα Κυπριανού.

"Η πρωτότοκος θυγατέρα της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως είναι η Αγιωτάτη Ορθόδοξος Εκκλησία της Βουλγαρίας, δια την οποίαν η Μητέρα της Εκκλησία, η Κωνσταντινούπολις, σεμνύνεται. Και επωφελούμαι της ευκαιρίας της παρουσίας του φιλτάτου αδελφού Αγίου Στάρας Ζαγοράς κ. Κυπριανού για να στείλω από εδώ, από την Αδριανούπολη, τον αδελφικόν ασπασμόν εις τον Μακαριώτατον Πατριάρχην Βουλγαρίας κ. Νεόφυτον και εις όλην την σεβασμίαν Ιεραρχίαν της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Βουλγαρίας και να ευχηθώ εις τον λαόν της,ολόκληρον τον ευσεβή βουλγαρικόν λαόν, όπως και εις τους παρόντας αδελφούς από την Ελλάδα, ένα ευφρόσυνον Αγιον Πάσχα» - είχε αναφέρει στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Εμφανίσεις: 305558
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: