Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 14/10 17:47

soumela salonika 47

Θεσσαλονίκη | Χρήστος Καναρόπουλος


Έμπροσθεν του Ιερού Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας, ενός εκ των των σπουδαιότερων μνημείων του βυζαντινού πολιτισμού της χριστιανικής Θεσσαλονίκης, τελέσθηκε πανηγυρικά η υποδοχή της ιστορικής και θαυματουργής Εικόνος, της Παναγίας Σουμελά, ενός σπουδαίου κειμηλίου θρησκευτικής, ιστορικής και μνημειακής σημασίας για τον πανταχού Ελληνισμό.

Η υποδοχή της Ιεράς Εικόνος, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των πανηγυρικών εορταστικών και λατρευτικών εκδηλώσων, οι οποίες θα τελεσθούν προς τιμήν του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, προστάτου και Πολιούχου της Αγιοτόκου και Αγιοτρόφου γης της Συμβασιλεύουσας, της Θεσσαλονίκης, της νύμφης του Θερμαϊκού.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι η προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, υποδέχθηκε την Παναγία του Πόντου, σε μια χρονική στιγμή όπου φέτος έχουν συμπληρωθεί 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Πόντου.

Όλα είναι ζωντανά και όλα φέρνουν μνήμες που δεν θα ξεθωριάσουν ποτέ, όπως ο θησαυρός αυτός που κόμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων εκ της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά Βερμίου.

Της λαμπρής υποδοχής συμμετείχε πλήθος ιερέων της Ι.Μ.Θ. καθώς και εκατοντάδες πιστών με επικεφαλής τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης κ. Καράογλου, τον Περιφερειάρχη Κ.Μ. κ. Τζιτζικώστα, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα, Βουλευτές, κ.α.

Μετά το πέρας της υποδοχής, ακολούθησε ιερά λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της συμπρωτεύουσας προς τον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Να σημειωθεί ότι την Ιερά Εικόνα - σύμβολο για όλους τους Έλληνες του Πόντου συνόδεψαν οι Φιλαρμονικές του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Στρατού και της Αστυνομίας, Μοναχές και εκατοντάδες μέλη Ποντιακών Συλλόγων, ενδεδυμένων με τις παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας ψηλά τα λάβαρά τους.

Στα προπύλαια του Ναού των Πολιούχων την Εικόνα υποδέχθηκε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και τελέστηκε Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος, παρουσία του Προέδρου του Σωματείου "Παναγία Σουμελά" κ. Γεωργίου Τανιμανίδη.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 303425
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: