Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 25/10 20:41

esperinos poliouxou proti 1

Άγιος Δημήτριος | Θάνος Θανόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019 ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στον Δήμο του Αγίου Δημητρίου Αττικής.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, πλασιούμενος από τον Αναπληρωτή Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Ευγένιο Παντζαρίδη, τον Προϊστάμενο του Ναού π. Ματθαίο Χάλαρη, πλειάδα κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τους εφημερίους του Ναού.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στους διωγμούς των Χριστιανών και στο μαρτύριο του Αγίου Δημητριου.

"11 εκατομμύρια Μάρτυρες έδωσαν το αίμα τους για τον Χριστό, και με αυτό το αίμα ποτίστηκε και βλάστησε το δέντρο της πίστεως. Σε αυτή την θυσία και σε αυτό το αίμα στηρίχθηκε η Εκκλησία. Η Εκκλησία στηρίζεται στη θυσία και στο αίμα του Χριστού και των Αγίων. Ο Χριστιανισμός είναι η μόνη πίστη που διώκεται σήμερα" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νεκτάριος".

"Η πίστη του Αγίου Δημητρίου στο Χριστό τον οδήγησε στην απώλεια αυτών που ο κόσμος θεωρεί αξιοζήλευτα, αλλά κέρδισε το άπαν. 'Εχασε την ανθρώπινη δόξα για την δόξα του Θεού. Έχασε την ζωή του, για να κερδίσει όμως την όντως Ζωή" συμπλήρωσε ο κ. Σεβασμιώτατος.

"Η Εκκλησία δεν είναι αρνητική και απορριπτική του κόσμου. Ο κόσμος έστω και αν πληγώνει και αν σταυρώνει την Εκκλησία, η Εκκλησία καλείται να συντελέσει το θαύμα της Ανάστασης και της ζωής" πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδος.

"Οι πιστοί και οι Άγιοι πάντα πιστεύουν στο θαύμα και στη διακονία και όχι στη δύναμη και στην εξουσία. Η Εκκλησία και οι πιστοί πάντα κακοπαθούν στον παρόντα αιώνα ως στρατευμένοι στο όνομα του Ιησού Χριστού" υπογράμμισε κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος.

Από την πλευρά του ο Προϊσταμενος του Ναού π. Ματθαίος Χάλαρης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του τονίζοντας: "Βρισκόσαστε εδώ σήμερα Σεβασμιώτατε όχι ως αποτέλεσμα συμπτώσεως ή συγκυρίας, αλλά επιλογής, καθώς αυτή την περίοδο στον Ιερό Ναό φιλοξενούμε το Λείψανο του Αγίου Νεκτάριου και εσείς φέρεται το όνομα του Αγίου."

Επίσης στον εσπερινό παρέστησαν η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κα Μαρία Ανδρούτσου, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, βουλευτές, ενώ τους ύμνους απέδωσαν πολυμελείς βυζαντινοί χοροί του Ιερού Ναού.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ανήμερα της εορτής θα τελεστεί Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Λιτανεία.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301765
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: