Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 01/11 11:10

ag anargyron ioannina 34

Ιωάννινα | Τηλέμαχος Παππάς


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα, Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 η μνήμη των Αγίων θαυματουργών και ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στο εκκλησάκι εντός του κάστρου των Ιωαννίνων.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, πλαισιούμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο των Αγίων Αναργύρων.

"Ο Κοσμάς και ο Δαμιανός σπούδασαν την ιατρική επιστήμη, αλλά έβαλαν και ένα σκοπό στη ζωή τους. Έβαλαν σκοπό να βοηθούν τους αναξιοπαθούντες ανθρώπους, των οποίων κινδύνευε η υγεία αλλά δεν είχαν τα υλικά μέσα για να υποστηρίξουν την θεραπεία τους" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μάξιμος.

"Ταυτόχρονα δίδασκαν το Ευαγγέλιο, όπου τους δίνονταν η ευκαιρία και έδιναν την πνευματική πληροφορία στους ανθρώπους, διότι την εποχή που ζούσαν το περιβάλλον ήταν ειδωλολατρικό. Με αυτό τον τρόπο έκαναν την αγάπη τους προς τον Θεό, αγάπη προς τον άνθρωπο" πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: "Εκείνος ο άνθρωπος ο οποίος αγαπά τον Χριστό, εκείνος ο άνθρωπος ο οποίος είναι Χριστοφόρος, δεν μπορεί να μην αγαπά. Και μάλιστα δεν αγαπά απλά συναισθηματικά, αλλά αγαπά κατά Χριστόν, αγαπά βαθιά, αγαπά με τρόπο που να εξυπηρετεί την σωτηρία και την οικοδομή του ανθρώπου. Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι Χριστοφόροι και πνευματοφόροι αγαπούν κατ' ουσίαν και γι' αυτό η αγάπη τους είναι ουσιαστική και οδηγεί στην οικοδομή του ανθρώπου".

"Ο Χριστιανός δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους, δεν λέει αν είναι άσπρος ή αν είναι μαύρος, αν είναι Έλληνας ή αν είναι ξένος. Αν είναι Χριστιανός ή αν είναι ειδωλολάτρης, αλλά όλους τους ανθρώπους προσπαθεί να τους δει με τα μάτια του Χριστού" συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος υπογράμμισε: "Θα πρέπει να μοιάσουμε στους Αγίους Αναργύρους, αφού τους επισκεπτόμαστε και να λέμε και εμείς, κράτα με Θεέ μου καλά εάν είναι αυτό του θέλημά Σου και δώσε μου την υγεία την πνευματική πρώτα, την ψυχική και την σωματική μετά, αλλά δώσε μου και δύναμη να ανοίξει η καρδιά μου και να βλέπω τι ανάγκη υπάρχει στον κόσμο, έτσι ώστε να γίνω και εγώ ευλογία για τον κόσμο όπως έγιναν και οι Άγιοι Ανάργυροι".

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301685
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: