Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 06/12 12:03

poliouxos nikaias 98

Νίκαια | Θάνος Θανόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019 ο Προστάτης και Πολιούχος της Νίκαιας, Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας ο Θαυματουργός, στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό του Αγίου.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ. Άρτης Αρχιμ. Θεολόγο Ντούβαλη, τον Προϊστάμενο του Ναού π. Αθανάσιο Λειβαδιά, τους συνεφημερίους π. Αντώνιο και π. Αναστάσιο και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο και τα θαύματα του Αγίου Νικολάου.

"Ο Άγιος Νικόλαος έχει στα χέρια του από τον θεό δοσμένη δύναμη να κυριαρχεί των στοιχείων της φύσεως. Και πάντοτε για να δείχνει την αγάπη του προς τους αδύνατους. Γι' αυτό ο λαός τον αισθάνεται φίλο του" - ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Αλέξιος τόνισε: "Ο κόσμος αγαπάει εξαιρετικά και σέβεται τον Άγιο Νικόλαο. Τον αισθάνεται προστάτη του, βασίζεται στην δύναμη, που έδωσε στα χέρια του ο Θεός, δύναμη, που προκαλεί τον θαυμασμό και φέρνει συγκίνηση σε κάθε μία χριστιανική ψυχή".

"Ο Άγιος Νικόλαος πέρασε όλη του τη ζωή, ανάμεσα σε πραότητα και σε ορμή και πάντοτε με νίκη και με θρίαμβο. Έφτανε παντού και όπου δεν μπορούσε να φτάσει με τα άθλια μέσα της εποχής εκείνης, έφθανε με το πνεύμα του και παρηγορούσε τους πονεμένους και συνετάρασσε τους κακοποιούς και συμβούλευε τους πλανημένους" - πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Νικαίας.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: "Οι θαλασσινοί τον έχουν προστάτη τους και διηγούνται συγκινητικές ιστορίες για την προστασία του στις μεγάλες τρικυμίες που αντικρίζουν. Ακόμη περισσότερο Άγιος Νικόλαος φτάνει στις τρικυμίες της ανθρώπινης καρδιάς. Στην αφάνταστη τρικυμία, που ύψωσε τον τελευταίο αυτό καιρό άγρια τα κύματα της και απειλεί να παρασύρει στο μαύρο βυθό της όλο τον κόσμο, υψώστε κι εσείς, αγαπητοί μου φίλοι, τα μάτια σας βουρκωμένα προς τον ουρανό και ζητήστε με την καρδιά σας του κυριάρχου των τρικυμιών, Αγίου Νικολάου, την επέμβαση να γυρίσει τα μυαλά και τις καρδιές εκείνων, που οδηγούν τον κόσμο στη σφαγή και να φέρει την γαλήνη"

Να αναφερθεί ότι καθ' όλη την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας εκατοντάδες πιστοί συνέρρευσαν στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν το τεμάχιο Ιερού Λειψάνου και την Εικόνα του Αγίου Νικολάου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και τεμαχίου Ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου, συνοδεία της μπάντας της Αστυνομίας, της φιλαρμονικής, μαθητών σχολείων και μικρασιατικών συλλόγων.

Να σημειωθεί ότι στις Ιερές Ακολουθίες παρέστη ο Δήμαρχος Νικαίας κ. Γεώργιος Ιωακειμίδης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι κομμάτων.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος μετά το πέρας της Λιτανείας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ναού π. Αθανάσιο Λειβαδιά και τους συνεφημερίους του για την άρτια διεξαγωγή του εορτασμού και τόνισε: "Δοξάζω τον Θεό που για 25 χρονιά με αξιώνει να βρίσκομαι ανάμεσά σας για να συνεορτάσουμε τον Πολιούχο της Νίκαιας".

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 303955
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: