Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 27/12 17:59

sillitourgo arnaia 129

Αρναία | Χρήστος Καναρόπουλος


Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη γιόρτασε η αρχοντική Αρναία της Χαλκιδικής τον Προστάτη της, Άγιο ένδοξο Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιάκονο Στέφανο, στον ομώνυμο πάγκαλο ιστορικό και περίφημο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό.

Σε έναν Ναό που έλαμπε από παραδοσιακή ευπρέπεια και ευταξία, μέσα από μία ιστορική διαδρομή αιώνων, αλλά και τη φροντίδα του Προϊσταμένου του Παν. Αρχιμ. π. Παϊσίου Σουλτανικά και του συνεφημερίου του π. Γεωργίου Τρικκαλιώτη.

Την παραμονή στον πανηγυρικό πολυαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας και παραδελφός του κυριάρχου Μητροπολίτου, καθόσον και οι δύο τυγχάνουν αδελφοί της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών Μαντινείας, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου και του επιχώριου Επισκόπου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου.

Ο Επίσκοπος Τεγέας, ο οποίος να σημειωθεί ότι ήρθε στην Αρναία ως εκπρόσωπος του Γέροντος του, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, στην ομιλία του, αφού γλαφυρότατα παρουσίασε το μαρτύριο του Αρχιδιακόνου Στεφάνου, συνέδεσε θεολογικώτατα την κυρία εορτή των ημερών, δηλαδή την κατά σάρκα Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, με την ομολογία και το αίμα του Πρωτομάρτυρος Διακόνου Στεφάνου.

Χαρακτηριστικά έθεσε το εκκλησίασμα εμπρός από την πρόσκληση του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου προς τους Χριστιανούς όλων των εποχών εν όψει της Γέννας του Χριστού μας: «Γενώμεθα ως Χριστός, επεί και Χριστός ως ημείς· γενώμεθα θεοί δι' Αυτόν, επειδή κακείνος δι' ημάς άνθρωπος», δηλαδή, «Ας γίνουμε όπως ο Χριστός, επειδή και ο Χριστός έγινε όπως και εμείς! Ας γίνουμε "θεοί" για χάρη Του, επειδή και Εκείνος για χάρη μας έγινε άνθρωπος!». Ζήτησε, δηλαδή, από τους εορτάζοντες το γενέθλιο του Χριστού και τη μνήμη του Πρωτομάρτυρος Στεφάνου να πραγματώσουμε τον σκοπό, για τον οποίο κατέβηκε ο Θεός στη γη και μας επισκέφθηκε: Να πάρουμε τη θέση Του, γιατί Εκείνος πήρε τη δική μας!

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Παρασκευή 27η Δεκεμβρίου 2019, χοροστάτησε του πανηγυρικού Όρθρου και προέστη της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονυσίου, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, του Θεοφ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου και του κυριάρχου Μητροπολίτου Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, ο οποίος και προσκάλεσε τους ως άνω αγίους Αρχιερείς να μετάσχουν στη φετινή λαμπρά πανήγυρη.

Πλήθος Λαού μετείχε των όλων Ιερών Ακολουθιών, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Γιώργο μαζί με την Περιφερειακό Σύμβουλο κα Κατερίνα Ζωγράφου, τον Βουλευτή Χαλκιδικής κ. Απόστολο Πάνα, τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στέλιο Βαλιάνο, τους Αντιδημάρχους Αριστοτέλη κ.κ. Γεώργιο Θαλασσινό και Νικόλαο Αυγερινό, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αριστοτέλη κ. Παναγιώτη Μουσλή, τον Πρόεδρο του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου κ. Αστέριο Τζιτζιρίκα, τους Δημοτικούς Συμβούλους κες Ευγενία Γιαννούση, Ελένη Καραντώνα και κ. Αθανάσιο Τσιάλα, τον Πρόεδρο κ. Αγαπητό Χαϊδευτό μαζί με τους Τοπικούς Συμβούλους της Αρναίας, τον Διοικητή 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών - Αλεξιπτωτιστών κ. Κωνσταντίνο Γούναρη, τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Τσάβαλο, τον Διοικητή του τοπικού Κλιμακίου του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Δημήτριο Αλεξανδρή, τον Διοικητή του Α.Τ. Αρναίας κ. Γεώργιο Χαϊδευτό, τον τ. Δήμαρχο κ. Στέργιο Καραστέγιο, πρώην Δημοτικούς Συμβούλους, κ.α.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος με τη μεγάλη του πείρα επί του άμβωνος και την πλούσια διακονία του στην Εκκλησία της Ελλάδος, καθότι διετέλεσε Αρχιγραμματεύς της Ιεράς της Συνόδου, εντυπωσίασε το πυκνό εκκλησίασμα, προβάλλοντας τον σκοπό της Ορθοδοξίας σαν εκείνη γιορτάζει και τιμά τους Αγίους της ή πανηγυρίζει Δεσποτικές και Θεομητορικές γιορτές.

Χαρακτηριστικά είπε ότι την αλήθεια του Χριστού τη γευόμαστε μέσα από την διδασκαλία ή το αίμα του Μαρτυρίου κάθε Αγίου ή Μάρτυρος.

Και τούτο γιατί ο λόγος των Αγίων ή το αίμα των Μαρτύρων δεν είναι τίποτε άλλο παρά ερμηνεία του προσώπου του Χριστού, ομολογία της πιστότητος σ' Αυτόν και συνάμα τούτο αποτελεί και πρόσκληση για τη συμμετοχή του ανθρώπου στην κατά Χριστόν Οικονομία, στα μεγαλεία που έπραξε ο Θεός στο πρόσωπο του Υιού Του για να καλέσει και πάλι το παιδί Του, δηλαδή τον κόσμο, κοντά Του.

Διεκήρυξε δε, τέλος, ότι ο Χριστός είναι Φως, είναι Αλήθεια, είναι Ευαγγέλιο: Πρόσκληση για συμμετοχή στην Αλήθεια και στο Φως του Χριστού!

Επακολούθησε μεγαλοπρεπής λιτάνευση της σεπτής Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου ανά την πόλη της Αρναίας προς ευλογίαν του Λαού του Θεού, την οποία λάμπρυνε με τη συμμετοχή της η Μπάντα του Δήμου με χοράρχη, τον κ. Βασίλειο Κοκκαλιάρη, καθηγητή Μουσικής και Πρωτοψάλτη του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού, καθώς και άγημα από την 1η Ταξιαρχία Καταδρομών Αλεξιπτωτιστών με έδρα τη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης.

Προ της απολύσεως ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Θεόκλητος ευχαρίστησε τον Λαό του Θεού, τους Άρχοντες και τους παρόντες εκπροσώπους των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Αρχών, ευχόμενος ο Λαός μας και οι Άρχοντες του, οι ευεργετηθέντες πλουσιοπαρόχως από την σαρκωμένη αγάπη, τον αρτιγέννητο Χριστό μας, να αυξήσουν την πίστη και την πιστότητα τους απέναντι στον Βασιλέα της Φάτνης που για χάρη μας σμίκρυνε για λίγο το μεγαλείο Του και φόρεσε παντοτινά την ανθρώπινη σάρκα, για να της προσδώσει τα φτερά τα προτινά της τα μεγάλα που η ίδια κατέκαψε μέσα από την πυρκαγιά και τον βόρβορο των παθών.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως του Σεβασμιωτάτους και τον Θεοφιλέστατο για τη συμμετοχή τους στην πανήγυρη και για τη λαμπρότητα που της επέδωσαν με την ζωντανή και θερμουργό παρουσία τους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 305241
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: