Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 21/06 18:04

eleftheria kilkis 72

Για την Romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος


Με την δέουσα λαμπρότητα και μέσα σε κλίμα εθνικής ενότητας τιμήθηκε στο Κιλκίς, την Κυριακή 21 Ιουνίου 2020, με κάθε επισημότητα και όπως αρμόζει, η 107η επέτειος της ιστορικής Μάχης και της απελευθερώσεως του Κιλκίς.

Ανήμερα της τοπικής εορτής τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς πανηγυρική δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμονος, προσκληθείς για τον εορτασμό της ιδιαίτερης αυτής ημέρας για όλους τους Κιλκισιώτες.

Ιδιαίτερη θέση στο Ναό είχαν οι ιστορικές Ιερές Εικόνες της Υπερμάχου Στρατηγού, της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την επικράτεια της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίες τίθενται προς προσκύνηση κάθε χρόνο για τον εορτασμό των Ελευθερίων της Πόλεως, με τον Λαό να καταθέτει την ευγνωμοσύνη του προς την Παναγία.

Ακολούθως τελέστηκε δοξολογία ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, ως εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως, του Δημάρχου Κιλκίς κ. Δημητρίου Κυριακίδη, του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεωργίου Γεωργαντά, του Βουλευτή κ. Γεωργίου Φραγγίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς κ. Ανδρέα Βεργίδη, του Διοικητή του Γ' Σ.Σ. Δημητρίου Κούκου, κ.α.

Στο τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης του Κιλκίς κ. Εμμανουήλ έψαλε τον εθνικό ύμνο μαζί με το πυκνό εκκλησίασμα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τελετή στο Ηρώο της Μάχης του Κιλκίς, με την επιμνημόσυνη δέηση να τελεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας, και την κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας προς τιμήν των Ηρώων.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος του Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης τόνισε:

«Στις 21 Ιουνίου 1913 ο ελληνικός στρατός όρμησε με ενθουσιασμό στο πεδίο της μάχης ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωση της πόλης του Κιλκίς και την υπεράσπιση της ιερής μας γης.

Η πολύνεκρη μάχη του Κιλκίς αποτέλεσε το καθοριστικό προγεφύρωμα για τη νικηφόρα έκβαση του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου και έβαλε τα θεμέλια για την ελευθερία της Μακεδονίας μας.

Στην ιστορική μνήμη, η εποποιία του Κιλκίς παραμένει ισχυρό σύμβολο ηρωισμού, απαράμιλλου θάρρους και ανδρείας και μας παραδίδει μαθήματα ενότητας, εθνικής ομοψυχίας και συμφιλίωσης».

Ιησού Παντοδύναμε και Φιλάνθρωπε,

ο απαλλάξας την πόλιν,

του Κιλκισίου ποτέ,

εκ δουλείας των τυρράνων ανυμνούμέν Σε,

τη γαρ δυνάμει Σου Σωτήρ,

την θρασύτητα αυτών, συνέτριψας κατά κράτος,

και νυν μη παύση σκεπάζω,

τούτο το άστυ τη ση χάριτι.

Απολυτίκιο διά την απελευθέρωσιν του Κιλκίς (ποίημα του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ)

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΛΟΓΟ

Εμφανίσεις: 303038
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: