Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/05 17:10

oxylithos 15

Με την πρέπουσα πανηγυρική και αναστάσιμη λαμπρότητα εορτάστηκε ανήμερα της εορτής την Πέμπτη της Διακαινησίμου 2 Μαϊου 2019 η εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του εν αγίοις πατρός ημών Αθανασίου του Μεγάλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα και ανακαινισθέντα ιερό ναό του Πολιούχου Αγίου στον Οξύλιθο του Δήμου Αλιβερίου - Κύμης.

Την δε κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ πλαισιούμενος απο τον Πρεσβύτερο Γεώργιο Νάνο εφημέριο του ιερού ναού τον διάκονο Στυλιανό Πεταχτή και των προσελθόντων πιστών που τίμησαν την λαμπρά εορτη και συμμετείχαν των Αχράντων Μυστηρίων μεταξύ εκ των οποίων παρέστη η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Κλαίρη Κατσαρή.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ.Σεραφείμ όπως και αναφέρθηκε στον Αναστάντα Ιησού Χριστού και την θεότητα του και συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι η Ανάστασις είναι γεγονός το οποίο το νιώθουμε και ζούμε κατά την νύχτα της χαρμοσύνου ακολουθίας συνεχείζοντας αναφέρθηκε στην σημερινή ευαγγελική περικοπή τονίζοντας τον διάλογο του Ιησού Χριστού και του νυχτερινού μαθητού Νικοδήμου που μερίμνησε για την Ταφή του Ιησού Χριστού αλλά και την πνευματική αναγέννηση η οποία σχετίζεται με την Διακαινήσιμο Εβδομάδα που διανύουμε τονίζοντας ότι οι βαπτισμένοι αναγεννώμεθα δια του αγίου βαπτίσματος, γινόμαστε μέλη του σώματος του Χριστού που είναι η εκκλησία και η κεφαλή της, είναι ο Χριστός σε ένα σώμα.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο Αθανάσιο του οποίου τιμάει η εκκλησία την ιερά ανακομιδή των λειψάνων του χαρακτηρίζοντας τον με τα πλούσια χαρίσματα ως παιδί της και επώνυμο της Αναστάσεως μέγα διδάσκαλο και φωστήρα της οικουμένης τον οποίον παρακαλούμε και όπως και εκείνος να μας ενισχύει την πίστη μας στην πορεία της ζωής μας ώστε να αξιωθούμε να γίνουμε μιμητές παιδιά του θεού και της αναστάσεως.

Πρό της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε τον αγιασμό καθαγιάζοντας τους πιστούς τονίζοντας ότι ο αγιασμός ο επιτελούμενος σήμερα έχει δύο βασικούς λόγους την πνευματική ενίσχυση των πιστών και την εις πέρας ανακαίνηση του περικαλούς ιερού τούτου ναού ο οποιος αποτελεί αγιαστήριο ψυχών και καλούμαστε να γίνουμε μέλη της εκκλησίας.

Τους ύμνους εκ του αναλογίου απέδωσαν με λαμπρό βυζαντινό ύφος ο Λαμπαδάριος του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Πολιούχου Αθηνών κ. Αναστάσιος Μαυρογένης εκ του Οξυλίθου καταγόμενος με τους Ιεροψάλτες κ.Χαράλαμπο Μαυρογένη Ιεροψάλτη του Ιερού Ναού και τον Ιεροψάλτη Αγίου Νικολάου Ερέτριας κ. Δημήτριο Πετρογιάννη.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης

oxylithos 15

oxylithos 15

oxylithos 15

oxylithos 15

oxylithos 15

oxylithos 15

oxylithos 15

oxylithos 15

oxylithos 15

oxylithos 15

oxylithos 15

oxylithos 15

oxylithos 15

oxylithos 15

oxylithos 15

oxylithos 15

oxylithos 15

oxylithos 15

oxylithos 15

Εμφανίσεις: 302861
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: