Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Καλαβρύτων. 03/05 20:08

trypiti 19

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος η Πολιούχος του Αιγίου, Παναγία Τρυπητή, στο Ιερό Προσκύνημα της οποίας συνέρρευσαν το τελευταίο διήμερο χιλιάδες πιστοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα Της και να ζητήσουν τη βοήθειά Της.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες, οπότε και στο Ιερό Προσκύνημα τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κάρμας, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου.

Ακολούθησε Αγρυπνία με Παράκληση, την οποία παρακολούθησε πλήθος πιστών και που ολοκληρώθηκε περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα.

Σήμερα, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία και Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε από άμβωνος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε με λόγια γλυκά για την Υπεραγία Θεοτόκο.

Η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας ξεκίνησε λίγο μετά τις 11π.μ. με την εκκίνηση της πομπής από το Ιερό Προσκύνημα. Μαθητές, πρόσκοποι αλλά και μέλη του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821» συνόδευσαν την Ιερά Εικόνα, ενώ τις δέουσες τιμές απέδωσαν αγήματα του Πεζικού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και οι Φιλαρμονικές Αιγίου, Ακράτας και Αιγείρας μαζί με Φιλαρμονικές των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στο πέρασμα δε της Θαυματουργής Εικόνας εκατοντάδες ήσαν οι πιστοί που κρατούσαν αναμμένα κεριά και έραιναν τους δρόμους με ροδοπέταλα.

Μέσω της καθιερωμένης διαδρομής (Ζωοδόχου Πηγής, Μιχαλοπούλου, Ερμού, Ασημάκη Φωτήλα) η πομπή έφθασε στις 11.45π.μ. στην πλατεία Αγίας Λαύρας, όπου αναπέμφθηκε δέηση και ακολούθως ο φιλοξενούμενος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας εξεφώνησε την πανηγυρική ομιλία.

Φέτος η Ιερά Εικόνα δεν τοποθετήθηκε σε όχημα ανοιχτού τύπου τής Πυροσβεστικής προκειμένου να πραγματοποιήσει τον καθιερωμένο γύρο σε κεντρικές οδούς τής πόλης αλλά κατευθύνθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, όπου και θα παραμείνει έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Προσκυνήματος και του περιβάλλοντος χώρου, οι οποίες ξεκινούν σύντομα και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εξασφαλίστηκε μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κάρμας: «Η πίστη μας προς την Παναγία ομορφαίνει τη ζωή μας και γαληνεύει την ψυχή μας»

«Η σημερινή εορτή αποτελεί για όλους μας μία υπενθύμιση της ζωντανής πραγματικότητας. Ότι η Παναγία μας -κατ’ άνθρωπον- είναι η πηγή της ζωής και δι’ Αυτής ο Χριστός μας είναι η αληθινή ζωή και ο χορηγός της ζωής. Αυτή είναι η πηγή των ιαμάτων και των πνευματικών χαρισμάτων σε κάθε άνθρωπο που Την εμπιστεύεται, Την παρακαλεί και Την προσκαλεί στη ζωή του.

Με βοηθό την Παναγία μας μπορούμε να υπομείνουμε τους πόνους, τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις δοκιμασίες της ζωής, την υποκρισία, διότι ξέρουμε ότι όλα αυτά δεν σηματοδοτούν το τέλος αλλά είναι μία παρένθεση στην προοπτική της χαράς που χάραξε για εμάς η Ανάσταση του Θεανθρώπου», ήταν το μήνυμα του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, ο οποίος λίγο πριν ολοκληρωθεί ο χθεσινός Αρχιερατικός Εσπερινός κατέληξε με τα εξής λόγια: «Η πίστη μας προς την Παναγία ομορφαίνει τη ζωή μας και γαληνεύει την ψυχή μας. Αυτή είναι χορηγός υλικής και πνευματικής ζωής, θνητής και αθανάτου, φθαρτής και αφθάρτου, εφόσον γέννησε τον Υιόν και Λόγον του μόνου αληθινού Θεού. Είναι το ζωήρρυτον ύδωρ που μας πλημμυρίζει με ανεξάντλητη χάρη. Η Παναγία ας είναι για όλους μας η καταφυγή, η ελπίδα, το λιμάνι και η παρηγοριά μας, με της οποίας τις προσευχές εις τον Υιόν Της εύχομαι να εξασφαλίσουμε το εισιτήριο για να εισέλθουμε νικητές στην Βασιλεία του Αναστημένου Χριστού μας».

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος: «Εύχομαι η Παναγία να συνεχίσει να φωτίζει τα σκοτάδια της ψυχής μας!»

«Μέσα σε αυτή την λαμπροφόρο αναστάσιμη περίοδο, ο δαφνοστολισμένος ναός της Παναγίας Τρυπητής, της Κυράς του Αιγίου, μας κάλεσε προκειμένου να Την τιμήσουμε αλλά και να Την ευχαριστήσουμε, εκφράζοντας ο καθένας με τον τρόπο του την ευγνωμοσύνη μας για τις πολλές και άφθονες δωρεές Της στη ζωή μας», ανέφερε αρχικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η χάρις τής Παναγίας μάς αγκαλιάζει όλους αφού μας αξίωσε να έρθουμε εδώ να δοξάσουμε το όνομά Της και τον Αναστάντα Κύριο».

Και συνέχισε ως εξής: «Για μας τους Έλληνες η Ανάσταση του Χριστού είναι ο λόγος της υπάρξεώς μας, το φως της ζωής μας. Η αθρόα προσέλευση του κόσμου στους ναούς και η προσευχή είναι η πιο ηχηρή απάντηση σε όσους θέλουν να γκρεμίσουν τον Θεό από τις καρδιές των ανθρώπων και να τους οδηγήσουν στην απελπισία. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την Ιστορία, τον Πολιτισμό, τα ήθη, τις παραδόσεις και την πνευματική μας ακεραιότητα.

Γι’ αυτό και παρακαλούμε την Παναγία Τρυπητή μέσα από την καρδιά μας να βοηθήσει τον λαό μας στην αδυναμία του, να φωτίσει τα παιδιά μας ώστε να βρουν το δρόμο τής σωτηρίας. Και θέλω να γνωρίζετε πως, παρά το γεγονός ότι πολλάκις λυπούμε τον Κύριό μας αλλά και την Υπεραγία Θεοτόκο, Εκείνη δέεται ακόμα πιο δυνατά για όλους μας.

Εύχομαι η Παναγία μας να συνεχίσει να φωτίζει τα σκοτάδια της ψυχής μας!».

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας: «Η Παναγία φωτίζει την οδοιπορία της ζωής μας»

«Η Παναγία σήμερα μάς κάλεσε για να αντλήσουμε μέσα από Αυτήν ιάματα και θαύματα, αλλά και να φωτίσουμε την οδοιπορία της ζωής μας. Αυτή είναι που μας βοηθά σε κάθε μας πτώση να βρίσκουμε τη δύναμη να λαμβάνουμε καινούριες πνευματικές εσωτερικές αντοχές, για να μην εκτροχιάζεται η πορεία μας, αλλά για να βρίσκουμε πάντοτε τον δρόμο και να λαμβάaνουμε το μήνυμα της Αναστάσεως», τόνισε αρχικά από την πλατεία Αγίας Λαύρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας.

Χαρακτήρισε την Αιγιάλεια ως μία ευλογημένη αλλά και πολύ… τυχερή περιοχή, καθώς διαθέτει έναν άξιο Επίσκοπο, ο οποίος είναι πάντα μπροστάρης στους αγώνες για την Πατρίδα και την Ορθοδοξία.

Αφού ευχαρίστησε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, ευχήθηκε η «Κυρά του Αιγίου», ως καλή και στοργική μάνα, να συνεχίσει να προστατεύει την περιοχή αλλά και την πολύπαθη πατρίδα μας, η οποία, όπως είπε, δέχεται τα τελευταία χρόνια έναν ανελέητο πόλεμο αξιών και αρχών.

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος: «Έρχονται δύσκολοι καιροί... Κρατηθείτε από το φουστάνι τής Παναγίας μας!»

«Ευγνωμονώ όλους εσάς γιατί ήρθατε και λαμπρύνατε με την παρουσία σας την γιορτή τής Παναγίας μας. Ευχαριστώ και τους Ιεράρχες γιατί με τις προσευχές τους στηρίζουν τις δικές μας προσευχές. Εύχομαι η Παναγία Τρυπητή να σκέπει και να αγιάζει όλον τον κόσμο. Θέλω να γνωρίζετε ότι, δυστυχώς, έρχονται δύσκολοι καιροί.

Όμως, όπως λέει ένας Αγιορείτης Μοναχός, κρατηθείτε από το… φουστάνι τής Παναγίας μας! Είναι η μόνη μας ελπίδα και σωτηρία!», ανέφερε από την κεντρική πλατεία τού Αιγίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος.

trypiti 19

trypiti 19

trypiti 19

trypiti 19

trypiti 19

trypiti 19

trypiti 19

trypiti 19

trypiti 19

trypiti 19

trypiti 19

trypiti 19

trypiti 19

trypiti 19

trypiti 19

trypiti 19

trypiti 19

trypiti 19

trypiti 19

trypiti 19

trypiti 19

Εμφανίσεις: 303064
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: