Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 19/05 18:01

genoktonia kilkis 34

Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος


Την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τίμησε σήμερα, Κυριακή 19η Μαΐου 2019, η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πιο μαύρη σελίδα του Ποντιακού Ελληνισμού και έναν αιώνα μετά η μνήμη παραμένει ζωντανή, όπως και ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, στον οποίο ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, πλαισιούμενος από Ιερείς και Ιεροδιακόνους, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής αρχής του Νομού, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

Στη συνέχεια τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στην μνήμη των 353.000 σφαγιασθέντων Ελλήνων του Πόντου με τον Σεβασμιώτατο να τονίζει ότι η θυσία των προγόνων μας να αποτελεί εκτός από τιμή και δόξα και φωτεινό παράδειγμα για όλους τους Έλληνες.

Την σχετική ομιλία για την ημέρα αυτή εκφώνησε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Παντελίδης, Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος λόγω του επετειακού χαρακτήρα την έκανε στην ποντιακή διάλεκτο.

"Ατσάπα πόσα φοράς, αέρταν εμπροστάνε μουν, η πόσον αγανεύουμε ατά που θα ακούμε και πόσον η καρδία μουν θα εν πονεμένον από καθάν μίαν λέξη;" είπε χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του.

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των αρχών στο μνημείο των προμάχων του ποντιακού ελληνισμού, στην κεντρική πλατεία Ειρήνης της Πόλεως και θεατρικό δρώμενο από μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

 

Εμφανίσεις: 300689
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: