Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 17/06 20:27

goumenissis 7

Πολύκαστρο | Χρήστος Καναρόπουλος


Με επίκεντρο το Ναό της Αγίας Τριάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιοπόλεως και Πολυκάστρου την καθιερωμένη από πάππου προς πάππον εορτή του Παναγίου Πνεύματος, πανηγύρι των πρώτων προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας που έγινε τοπικό πανηγύρι για όλη την πολυπροσφυγική κοινωνία της πρωτεύουσας της Παιονίας σχεδόν για μία εκατονταετία.

Ο πρώτος ανεγερθείς ναός των 300 τμ.μ. όμορφος για τα δεδομένα των χρόνων του, στέγαζε στενάχωρα τις λειτουργικές προτεραιότητες, της παλιάς κοινωνίας, κατέστη επικίνδυνος όμως μετά το σεισμό που είχε γίνει στην περιοχή. Στη θέση του τελικά πριν από δεκαετίες θεμελιώθηκε ο νέος ευρυχωρότατος ναός των 1000 τμ, σε αρχιτεκτονικά σχέδια ωσάν της Παναγίας της Μηχανιώνας, με πολλαπλές βελτιώσεις στο αρχιτεκτονικό σχέδιο και τις πολλές κατασκευαστικές λεπτομέρειες, με ολοκληρωμένη τη μολύβδινη επιστέγαση και σχεδόν ολοκληρωμένη τη μονωτική - καλλιτεχνική λιθοδομή, με τοποθέτηση των μαρμάρινων θωρακίων του τέμπλου και παράλληλο προγραμματισμό της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και της ανανέωσης της ενοριακής εστίας.

Κόσμημα της Ενορίας και ολόκληρης της Ιεράς Μητροπόλεως, στην έδρα του Δήμου Παιονίας, με ότι σημαίνει και φανερώνει η λειτουργικότητα του ναοδομήματος, κατάμεστου, κάθε Κυριακή, με καθημερινό πρόγραμμα ι. Ακολουθιών και ένα άρτια επιτελούμενο ποιμαντικό έργο (κοινωνικά φροντιστήρια με αξιοποίηση των εθελοντών εκπαιδευτικών της πόλεως, κοινωνικό παντοπωλείο, ενοριακά και εορταστικά γεύματα τις μεγάλες μέρες, συναντήσεις νέων ζευγαριών, κατηχητικές συναντήσεις παιδιών, κατασκηνωτικό πρόγραμμα με συμμετοχικότητα πολλών παιδιών, συνεργασία με τους πολιτιστικούς τοπικούς συλλόγους, κ.α.)

Αφ' εσπέρας τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γουμενίσσης κ. Δημητρίου εν μέσω πολλών εφημερίων.

Στο πέρα του Εσπερινού λιτανεύθηκε η εικόνα της Αγίας Τριάδος στους κεντρικούς δρόμους του Πολυκάστρου, με συμμετοχική των τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών Αρχών, του Δημάρχου Παιονίας κ. Χρήστου Γκουντενούδη, του νέου Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Σιωνίδη και Δημοτικών Συμβούλων, του Διοικητή της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας κ. Ιωάννη Γκουτζουρέλα, του Α.Δ. Γουμέννισας κ. Αντώνη Λιακόπουλου (εκπροσώπου του Αστυν. Διιευθυντή Κιλκίς), του Διοικητή της Π.Υ. Γουμένισσας κ. Χρήστου Γκαντίδη, τιμητικό στρατιωτικό άγημα και τη Φιλαρμονική του Δήμου. Στην κυριώνυμη εορτή τελέστηκε πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατική θ. Λειτουργία από τον Σεβασμμιώτατο με παρουσία πολλών ιερέων και ανάλογη συμμετοχή πολλών συνεορταστών. Προ της απολύσεως ο σεπτός Ποιμενάρχης της Μακεδονικής Μητροπόλεως χειροθέτησε σε πνευματικό - εξομολόγο τον Εφημέριο Πρωτ. Εμμανουήλ Λεβαντή.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος συνέχισε τα αφ' εσπέρας αναφερόμενος στα θεολογικά μηνύματα της εορτής, στην προφητική προεξαγγελία της σωτηρίας, στη σύσταση και λειτουργία της Εκκλησίας διά του λειτουργικού μυστηρίου και στη συνεχιζόμενη έμπνευση της εκκλησιαστικής ζωής με τη δυναμική της μετανοίας και της λατρευτικής ολοτελούς αναφοράς στην ιστορική Τριαδική αποκάλυψη μέσα σπό την ενσάρκωση του Λόγου.

Τόνισε χαρακτηριστικά: "Ποια είναι η ζωντάνια της Εκκλησίας; Το Ζωοποιόν Πνεύμα την συγκροτεί, την συνιστά, την διατηρεί, την ζωογονεί σε μία ατέλεστη διάρκεια ιστορική που περιλαμβάνει τα νέα μέλη, τα ανακαινισμένα μέλη, τα θεούμενα μέλη".

Η δραστήρια ενοριακή στελέχωση, εκτός από τη φροντίδα του όλου εορταστικού και λειτουργικού προγράμματος, με τη μέριμνα του εφημερεύοντος - ιεροκύρηος Αρχίμ. Δωροθέου Πάπαρη, μετά τη θ. Λειτουργία δεξιώθηκε τον Σεβασμιώτατο, τους συλλειτουργούς, τους συντελεστές της πανηγύρεως και κάθε συνεορταστή στην παρακείμενη ενοριακή αίθουσα.

goumenissis 2

goumenissis 1

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

goumenissis 7

Εμφανίσεις: 301292
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: