Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 18/06 19:12

47975253

Εδώ και τρία χρόνια άρχισε στα Ιωάννινα μια δράση συνεργασίας για θέματα ανακύκλωσης μεταξύ της "ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων και του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Η προσπάθεια αυτή έχει προχωρήσει με ιδιαίτερη επιτυχία στα Ιωάννινα, και τόσο οι πολιτες, όσο και οι μαθητές αλλά και οι Ενορίες του Νομού Ιωαννίνων συμμετέχουν ενεργά και δυναμικά τόσο που προαγματικά έχουν εκτοξεύσει τους αριθμούς συσκευασιών που ανακυκλώνονται ανταποδοτικά.

Αυτό διότι η Μητρόπολη Ιωαννίνων κινητοποίησε εκατοντάδες εθελοντές κληρικούς και λαϊκούς μεγάλους και μικρούς και συνέδεσε την ανακύκλωση με τη στήριξη προνιακών της δομών.

Μόνο για τους πρώτους πέντε μήνες του 2019 η Μητρόπολη κινητοποίησε τόσο επιτυχημένα το λαό των Ιωαννίνων ώστε καθημερινά ανακυκλώνονται στην πόλη και σε μηχανήματα του Εθνικού Συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που φιλοξενούνται σε χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως και στο Σούπερ Μάρκετ Lidl δεκάδες χιλιάδες μπουκάλια.

Με μετριοπαθείς υπολογισμούς για τους πρώτους έξι μήνες ο αριθμός ξεπερνά τα 3.000.000 μπουκάλια που συνέλεξαν και ανακύκλωσαν πολίτες των Ιωαννίνων!

Πέραν αυτού γονείς και μαθητές στα Ιωάννινα ανακύκλωσαν στα πλαίσια του πανελλήνιου διαγωνισμού ανακύκλωσης τους πρώτους μήνες του 2019 περισσότερα από 2.500.000 μπουκάλια. Οι μαθητές του Λυκείου του Κατσικά κέρδισαν το πρώτο βραβείο, ένα ταξίδι στην Αμερική για 21 μαθητές και δύο συνοδούς Καθηγητές!

Από 28.4 έως 5.5.2019 η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων ανακύκλωσε με πολλές δεκάδες εθελοντές, ιερείς και λαϊκούς, σε μηχανήματα του Εθνικού Συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε ειδικά διαμορφωμένο πάρκο τουλάχιστον 430.000 γυάλινα μπουκάλια συνολικού βάρους 135.000 κιλών.

Από 30.5 μέχρι 6.6.2019 η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων ανακύκλωσε στον ίδιο χώρο σε μηχανήματα του Εθνικού Συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης τουλάχιστουν 2.500.000 πλαστικά μπουκάλια επίσης με πολλές δεκάδες εθελοντών, οι οποίοι προσβλέπουν τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διάδοση του μηνύματος για ανακύκλωση όσο και στην οικονομική βοήθεια για το προνοιακό και κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, με τρόφημα και χρήματα που αναλογούν στις ανακυκλωθείσες συσκευασίες.

Στο πλαίσιο μιας πρότασης δημιουργίας ενος μοντέλου κυκλικής οικονομίας η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων είναι έτοιμη να διαθέσει μέχρι και 120.000 Ευρώ από τα δικαιώματά της για συσκευασίες που ανακυκλώθηκαν στα Ιωάννινα ώστε να δημιουργηθεί ένας καλαίσθητος και σύγχρονος χώρος σεμιναρίων για μαθητές από την Ήπειρο και όλη την Ελλάδα, πράγμα που θα καταστήσει τα Ιωάννινα προορισμό για την εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν στην ανακύκλωση και στο περιβάλλον.

Σε αυτή την προοπτική δύο εταιρείες ΔΩΔΩΝΗ και ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ υπέγραψαν συμβάσεις με το Εθνικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης ώστε τέλη που καταβάλλουν να καλύπτουν έξοδα αυτής της δράσης παιδείας για το περιβάλλον, ενώ η εταιρεία ΧΗΤΟΣ ΖΑΓΟΡΙ ήδη κατέβαλε μέρος της δαπάνης για τη διαμόρφωση χώρου 5 στρεμμάτων του Κέντρου Ανακύκλωσης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.

Είναι πλέον σε όλους τους Γιαννιώτες συνείδηση ότι πρέπει να ανακυκλώνουν ενώ σε χώρους των Ενοριών της Μητρόπολης Ιωαννίνων και στα σχολεία γίνεται συλλογή συσκευασιών με σκοπό την ενίσχυση του κοινωνικού και προνοιακού έργου της Μητρόπολης, των συσσιτίων των Ενοριών και του Γηροκομείου Ιωαννίνων.

Η δράση ανακύκλωσης όπως υποστηρίζεται από την Ιερά Μητρόπολη και στα πλαίσια του σχεδίου-μοντέλου κυκλικής οικονομίας σκοπεύει να στηρίξει επίσης τη λειτουργία της Γεωργοκτηνοτροφικής Σχολής που ετοιμάζουμε και το μοντέλο καθετοποιημένης βιολογικής μονάδας με καλλιέργεια ζωοτροφών, αμπελώνες, μέλισσες, βοοειδή και αιγοπρόβατα, που ήδη υπάρχουν, συνδεδεμένα με τη Γεωργοκτηνοτροφική Σχολή Βελλάς.

Θεωρούμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια, που έφτασε να είναι στα Ιωάννινα κίνημα, αξίζει να παραμείνει και να επεκταθεί περισσότερο με σκοπό την ενίσχυση ακόμα περισσότερων δράσεων που αφορούν την παιδεία και το περιβάλλον, αλλά και τον πρωτογενή τομέα με περιβαλλοντική ευαισθησία και γνώση.

+ Μητροπολίτης Ιωανίννων Μάξιμος

Εμπειρία για ανακύκλωση

Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 βρέθηκα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ε.ο.αν (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) ως νόμιμος εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων που μαζί με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών συνεργάζεται με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης (Στο εξής Ε.Σ.Σ.Α.Α.).

Σκοπός η παρουσίαση του επικαιροποιημένου σχεδίου δράσης του Ε.Σ.Σ.Α.Α. στα μέλη του Δ.Σ. του ε.ο.αν και η υποστήριξή του, έναντι μιας εισηγήσεως την οποία δεν λάβαμε και δεν γνωρίσαμε ποτέ.

Μετά από τις πρώτες συστάσεις, όσοι είμαστε από το Ε.Σ.Σ.Α.Α. ζητήσαμε και ενημέρωση επί της διαδικασίας, μέσω έγκριτων νομικών συμβούλων. Λάβαμε τη διαβεβαίωση του Νομικού Συμβούλου του ε.ο.αν, του προέδρου και κάποιων μελών του ΔΣ, ότι δεν θα ληφθεί καμιά απόφαση πριν παρουσιάσουμε τις δράσεις του Ε.Σ.Σ.Α.Α. και ότι μετά την παρουσίαση θα μας κοινοποιηθεί η εισήγηση (επικαιροποιημένη η όχι) για να παρουσιαστούν εκ νέου οι θέσεις του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Καμιά δέσμευση δεν δέχθηκε η εκπρόσωπος του Υφυπουργού Φάμελου στο Δ.Σ. του ε.ο.αν, η οποία όπως φαίνεται ήθελε ή είχε εντολή να τελειώσει η υπόθεση άμεσα!

Το Ε.Σ.Σ.Α.Α. κατέθεσε νομίμως ένσταση για την παρουσία τεσσάρων μελών του ενδεκαμελούς ΔΣ. του ε.ο.αν, διότι από στοιχεία που προσκόμισε φαίνονταν, τουλάχιστον, ότι είχαν σχέσεις με ανταγωνιστικά προς το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σχήματα ανακύκλωσης. Το Δ Σ. έπρεπε να κρίνει τις ενστάσεις αλλά δεν το ήθελε.

Μετά από διάλογο αποφασίστηκε να αποχωρήσουμε από το χώρο του ΔΣ ώστε αυτό να αποφασίσει επί των ενστάσεων.

Η εκπρόσωπος του Υφυπουργού Φάμελου ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν όχι μόνο για τις ενστάσεις αλλά και για τη διαδικασία αποφάσεων(έτσι αποφάσισε μόνη της)! Μας άφησαν πάνω από μια ώρα να περιμένουμε, ενώ το ΔΣ δεν μπορούσε πια να συνεδριάσει λόγω έλλειψης απαρτίας.
Διαμαρτυρήθηκα στις 2.45 μ.μ. στο Νομικό Σύμβουλο του ε.ο.αν για την αναμονή οκτώ ατόμων σε μια κουζίνα - αποθήκη χωρίς καθίσματα για μια ώρα και μου απάντησε ότι θέλουν πέντε λεπτά διάλειμμα. Στις 3.00 μ.μ. άνοιξα την πόρτα και μου είπαν ότι θέλουν ακόμα πέντε λεπτά και κάτι να φάνε! Στις 3.20 ήρθε το delivery με το φαγητό!

Στις 3.40 διαμαρτυρηθήκαμε για την άθλια συμπεριφορά! Στο χώρο του ΔΣ που δεν μας επέτρεψαν πλέον να εισέλθουμε ακούγονταν έντονη συζήτηση των μελών του ΔΣ με την εκπρόσωπο του Υφυπουργού Φάμελου να απαιτεί να γίνει η συνεδρίαση του ΔΣ η παρουσίαση των θέσεων του Ε.Σ.Σ.Α.Α. αύριο στις 10.00 π.μ.

Κανείς από εμάς δεν μπορούμε να παραστούμε σε αυτή τη συνεδρίαση, λόγω υποχρεώσεων. Ζητήσαμε να γίνει μετά από μια εβδομάδα. Το ζητήσαμε παραμένοντας εκτός του χώρου!

Η κυρία εκπρόσωπος του Υφυπουργού Φάμελου επέμενε και σε μια στιγμή ακούσαμε να λέει ότι δεν έχει χρήματα να έρθει την επόμενη εβδομάδα! Στην επιμονή μας δέχθηκε και έλαβε ο Νομικός Σύμβουλος του ε.ο.αν τους Νομικούς Συμβούλους του Ε.Σ.Σ.Α.Α. στο χώρο συνεδρίασης.

Οι Νομικοί Σύμβουλοι του Ε.Σ.Σ.Α.Α μας ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν να γίνει αύριο συνεδρίαση μόνο για τις ενστάσεις συμμετοχής των τεσσάρων μελών του ΔΣ.

Για την παρουσίαση των δράσεων και του επικαιροποιημένου σχεδίου δράσεων του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και των θέσεών μας επί των παρατηρήσεων και της τελικής εισήγησης του ΔΣ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης περιμένουμε να δούμε αν θα λάβουμε τελικά εκ νέου πρόσκληση όπως δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος και ο Νομικός Σύμβουλος του Οργανισμού και δεν δεσμεύτηκε η εκπρόσωπος του Υφυπουργού Φάμελου!

Ερώτηση πρώτη: Να ελπίζω ότι δεν ισχύει ότι ο Υφυπουργός Φάμελος επιθυμεί να κλείσει το Ε.Σ.Σ.Α.Α;

Ερώτηση τρίτη: Γιατί τόση σπουδή της εκπροσώπου Σας ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές να τελειώνει με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης; Δεν περιμένετε να ξαναγίνετε υπουργός να το τελειώσετε με την ησυχία Σας;

Τη δεύτερη ερώτηση επιφυλάσσομαι να τη θέσω την επόμενη φορά!

Υπουργέ μου, Ντρέπομαι για την εξευτελιστική εμπειρία και την απρεπέστατη συμπεριφορά ιδιαιτέρως της εκπροσώπου Σας!

Διόλου οικο-λογική!
Μετά τιμής
Ιωαννίνων Μάξιμος

Εμφανίσεις: 304003
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: