Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 22/06 13:10

eleftheria kilkis 76

Κιλκίς | Χρήστος Καναρόπουλος


Με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας, τιμής και σεβασμού εορτάστηκε στο Κιλκίς, την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, με τον πλέον περίλαμπρο τρόπο η 106η επέτειος της ιστορικής Μάχης και της απελευθερώσεως του Κιλκίς.

Οι πανηγυρικές λατρευτικές και επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιουνίου με πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, με τη συμμετοχή Ιερέων της Ι. Μητροπόλεως.

Ιδιαίτερη θέση στο Ναό είχαν οι ιστορικές Ιερές Εικόνες της Υπερμάχου Στραγηγού, της Παναγίας, από την επικράτεια της Ι. Μητροπόλεως, οι οποίες τίθενται προς προσκύνηση για τον εορτασμό των Ελευθερίων του Κιλκίς.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος προχείρισε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Νικόλαο Μουρατίδη, Εφημέριο του χωριού Ελληνικού, ο οποίος διακονεί επί 36 ιερατικά χρόνια και εξυπηρετεί τρεις μικρές ακριτικές Ενορίες.

Ανήμερα της τοπικής εορτής τελέστηκε πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, στην οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, συλλειτουργούργων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Εμμανουήλ, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών αρχών και των ευσεβών πιστών που προσήλθαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους χιλιάδες ήρωες που έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.

Το θείο λόγο κήρυξε ο προεξάρχων της λατρευτικής συνάξεως Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, ο οποίος ανεφέρθηκε στην αρετή και στην τόλμη των πεσόντων για την ελευθερία ενώ στη δική του προσλαλιά ο Μητροπολίτης του Κιλκίς κ. Εμμανουήλ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους Σεβ. Μητροπολίτες για την αποδοχή της πρόσκλησής του να συνεορτάσουν την Επέτειο της Απελευθερώσεως.

Ακολούθως τελέστηκε δοξολογία ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής κ. Γεωργίου Φλωρεντή, του Δημάρχου κ. Δημητρίου Σισμανίδη, του νεοκλεγέντος Δημάρχου κ. Δημητρίου Κυριακίδη, του Βουλευτή κ. Γεωργίου Γεωργαντά, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ανδρέα Βεργίδη και των υπολοίπων εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τελετή στο Ηρώο της Μάχης του Κιλκίς, με την επιμνημόσυνη δέηση να τελεί ο Σεβ. Φιλίππων κ. Στέφανος, και την κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας προς τιμήν των Ηρώων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Εκπαιδευτικός κ. Κωνσταντίνος Ταλαμπίρης.

Στο δικό του μήνυμα ο Δήμαρχος του Κιλκίς κ. Δημήτριος Σισμανίδης τόνισε ότι όσα χρόνια και να περάσουν η επική μάχη του Κιλκίς θα αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους τους Έλληνες, για όλους τους Κιλκισιώτες οι οποίοι υποκλίνονται στη μεγάλη θυσία των άξιων αγωνιστών της ελευθερίας μας.

Οι πανηγυρικές και εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων επί της κεντρικής οδού της 21ης Ιουνίου με τον Ελληνικό Στρατό να σκορπίζει την υπερηφάνεια και να αποσπά το θερμό χειροκρότημα των Κιλκισιωτών που "πλημμύρισαν" το κέντρο της πόλης.

Στο φετινό εορτασμό συμμετείχε αντιπροσωπεία μελών από τον Δήμο Λατσιών Κύπρου, με τον οποίο είναι αδελφοποιημένος ο Δήμος Κιλκίς.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 302360
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: