Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Λαγκαδά. 16/08 13:34

akakioy lagada 1

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και με κάθε μεγαλοπρέπεια, εορτάσθηκε κατά το διήμερο 15 και 16 του τρέχοντος μηνός Αυγούστου ε.έ., εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η Ιερά Μνήμη του εν Αγίοις ημών πατρός Ακακίου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης.

Επίκεντρο όλων των εκδηλώσεων ήταν ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου και των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου Λητής, ο οποίος και είχε αποτελέσει έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης.

Το εσπέρας της παραμονής της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, κατά την διάρκεια του οποίου ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος και Αρχιερατικός Επίτροπος Λητής, π. Νικόλαος Βασιλείου, ομίλησε προς το παριστάμενο εκκλησίασμα περί του βίου και της προσωπικότητας του Αγίου Ακακίου, καθώς και των Πνευματικών του Πατέρων του όπως ήταν, ο Άγιος Νήφων, ο από Θεσσαλονίκης Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και ο Όσιος Θεόφιλος ο Μυροβλήτης.

Την κυριώνυμο ημέρα, ετελέσθη η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, τον οποίο και πλαισίωναν πολλοί Ιερείς και Διάκονοι της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Πανηγυρικό της εορτής εκφώνησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της καθ΄ Ιεράς Μητροπόλεως, π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ο οποίος στην αρχή αναφέρθηκε στην τιμή των Αγίων τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι εκδήλωση της ταυτότητας των αισθημάτων, των φρονημάτων και του ενθέου πόθου μας, που πλημμυρίζει τις καρδιές μας προς μίμηση των ιερών αυτών αθλητών της Πίστεως μας».

Εν συνεχεία του λόγου του, σκιαγράφησε την προσωπικότητα του σήμερα τιμωμένου Αγίου σημειώνοντας μεταξύ άλλων «πρόκειται για ένα πρώτου μεγέθους φωταυγή αστέρα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο οποίος με τους αγώνες του, την ταπείνωσή του και το ασκητικό του πνεύμα αναδείχθηκε, με τη Χάρη του Χριστού, το νέκταρ των αρετών, το πολύτιμο σκεύος των θείων Δωρεών του Αγίου Πνεύματος, το ύψος της ταπείνωσης, το βάθος της αγάπης».

»Ο όσιος Ακάκιος, ο οποίος εκλέησε τον θρόνον της ιστορικής και παλαιφάτου Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης, αναδείχθηκε μια εξέχουσα εκκλησιαστική φυσιογνωμία. Θεωρείται ότι καλλιέργησε και δίδαξε το ασκητικό ιδεώδες και τη νοερά προσευχή στους υποτακτικούς του, και απετέλεσε τη συνέχεια της πνευματικής περιόδου του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και του αγίου Συμεών αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. Σε εποχές κατά τις οποίες η Εκκλησία κατέστη πνευματική και συνεκτική σκέπη του υπόδουλου Ελληνισμού και συνέβαλε καταλυτικά στην προαγωγή της παιδείας και την καλλιέργεια του εθνικού οράματος, ο θεοφόρος Ακάκιος λάμπρυνε με την προσφορά του την επισκοπή Λητής και Ρεντίνης».

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, διαβάστηκαν και τα κόλλυβα του σήμερα τιμωμένου Αγίου Ακακίου, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, προεχείρησε Πνευματικό τον Αιδεσ. Πρωτοπρ. π. Πορφύριο Καταγκ, εις τον οποίο και απεύθυνε πατρικούς λόγους πνευματικής οικοδομής, προτρέποντας τον, να καλλιεργεί συνεχώς την λειτουργική συνείδηση στους πιστούς, ενθυμούμενος πάντοτε ότι είναι Λειτουργός του Υψίστου και γενόμενος άνθρωπος του Θεού, ενώ συνεχάρη παράλληλα και τον εκφωνήσαντα τον πανηγυρικό της ημέρας, ο οποίος μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατάφερε να παρουσιάσει ένα μέρος από την πλούσια σε πνευματικά μηνύματα, βιωτή του Αγίου Ακακίου, Επισκόπου Λητής και Ρεντίνης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 301450
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: