Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 01/09 17:21

anakkiklosi

Σήμερα πρώτη της Ινδίκτου, ημέρα αφιερωμένη από την Μητέρα Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία στην προσευχή για την προστασία του περιβάλλοντος, το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, μας υπενθυμίζει την δύναμη της προσευχής, την αναγκαιότητα της συνεχούς αναφοράς στο Δημιουργό του παντός, τον εν Τριάδι Θεό και στο Σωτήρα του σύμπαντος κόσμου και Λυτρωτή Ιησού Χριστό, συνάμα και την μεγάλη ευθύνη των Ορθοδόξων Χριστιανών να φωτίζονται και να φωτίζουν, να αγιάζονται, διά των σωστικών μυστηρίων του Σώματος του Χριστού, και να αγιάζουν ως ιερείς της κτίσεως τον κόσμο, ακτινοβολούντες την Θεία Χάρη!

Μέσα από την Πατερική Θεολογία που μεταφέρει στους αιώνες τη βιωμένη μέθεξη Θεού και τα αποτελέσματά της στις σχέσεις του ανθρώπου με το περιβάλλον του, έμψυχο και άψυχο, μέσα από τη Λειτουργική Τάξη και την ασκητική πρόταση ζωής της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, μεταλαμπαδεύεται στον κόσμο ένα άλλο ήθος, ένθεο, που ρυθμίζει και διέπει τη διαχείριση των πόρων πάσης φύσεως, των αγαθών και των πηγών, των εμψύχων και των αψύχων!

Στα πλαίσια λοιπόν της έμπρακτης εκδήλωσης αυτής της πνευματικής βιωματικής σχέσης ευθύνης προς το περιβάλλον αλλά και της ποιμαντικής ευθύνης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων και της αναγκαιότητας εμπράκτου μεταφοράς του μηνύματος για την προστασία του περιβάλλοντος η προσευχή συνδέεται αβίαστα με την πράξη ώστε να γίνει δράση και έμπρακτη έκφραση της αγάπης και της ευχαριστίας προς το Δημιουργό, αλλά και έκφραση αγάπης και σεβασμού προς αυτό που Εκείνος μας χαρίζει και μας εμπιστεύεται.

Η βιωματική και συνάμα παιδαγωγική προσέγγιση του θέματος της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον είναι επίσης μια αναγκαιότητα και ασφαλώς η σύνδεση της πνευματικής ζωής με τον έμπρακτο σεβασμό προς τη δημιουργία, με τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο ποιμαντικής ευθύνης της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Σοφά λοιπόν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος καλεί τους Ορθοδόξους Χριστιανούς σε προσευχή, αλλά και διαχρονικά τις τελευταίες δεκαετίες, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που προάγουν την προβολή της θεολογίας των Πατέρων της Εκκλησίας, της λειτουργικής ζωής ως βιωμένης θεολογίας και Τάξεως Ιεράς, αλλά και το διάλογο με τις επιστήμες και τους επιστήμονες για να γίνει πράξη ο σεβασμός και η ευθύνη προς τη Δημιουργία του Θεού, η ευθύνη διατήρησης της ευκοσμίας με την οποία Εκείνος την προίκισε!

Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, στοιχούσα σε αυτό το πνεύμα, σε συνεργασία με την "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, και σε συνεργασία με το "ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, (ΕΣΣΑΑ) τα τρία τελευταία έτη προωθεί δράσεις για το περιβάλλον συνδεδεμένες με παιδαγωγικές εκδηλώσεις και παιδαγωγικές αλλά και παραγωγικές διαδικασίες.

Ως έμπρακτη ανταπόκριση στο αίτημα για μια πνευματική βιωματική και παιδαγωγική κοινωνική παρέμβαση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων προχωρά άμεσα στην ανέγερση Σχολείου Περιβαλλοντικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον ήδη εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητες άδειες και διαμορφώθηκε κατάλληλα ο περιβάλλον χώρος, σε συνεργασία με το ΕΣΣΑΑ.

Οι δράσεις ανακύκλωσης συνδέονται λοιπόν με τις διαδικασίες πρωτογενούς παραγωγής και εκπαίδευσης σε αυτόν τον τομέα, όπως και με την ενίσχυση της φιλανθρωπικής και προνοιακής δράσης της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ιδιαίτερα μας χαροποιεί το γεγονός ό,τι η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως προχωρά άμεσα σε δημιουργία δομής ανακύκλωσης, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και άλλες Μητροπόλεις.

Καλή και ευλογημένη χρονιά! Ας είναι καρποφόρο στα πνευματικά, που μετασχηματίζονται και σε πρακτικά, το νέο εκκλησιαστικό έτος.

Εμφανίσεις: 301316
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: