Γράφτηκε από τον/την Romfaia.gr. 14/10 11:55

nikaia pateron 4

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 η Νίκαια εόρτασε τους Αγίους Θεοφόρους Πατέρες της 7ης Οικουμενικής Συνόδου. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου, στον οποίο φυλάσσεται ως θείον Δώρον η αγία Κάρα του Οσίου πατρός ημών Ευθυμίου Επισκόπου Σάρδεων του Ομολογητού, ο οποίος μετέσχε της Συνόδου, πρόμαχος και υπερασπιστής της Ορθοδόξου Πίστεως.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, χειροθέτησε Αναγνώστη τον Ιατρό κ. Ευθύμιο Τεμπλαλέξη και μίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα, αναφερθείς στη σύγκληση της 7ης Οικουμενικής Συνόδου, στους Θεοφόρους Πατέρες και ιδιαίτερα στον Άγιο Ευθύμιο Επίσκοπο Σάρδεων.

Μεταξύ άλλων είπε:

Τέκνα μου εν Κυρίω αγαπητά,
Τιμούμε σήμερα τους Αγίους Πατέρες της 7ης Οικουμενικής Συνόδου.

Υπήρξαν άνθρωποι γεμάτοι από το Άγιο Πνεύμα, μορφωμένοι κατά Χριστόν, οι 365 Άγιοι Πατέρες, που συνήχθησαν στη Νίκαια της Βιθυνίας το 787 μ.Χ. για να αντιμετωπίσουν το θέμα των Αγίων Εικόνων, τις οποίες άφρονες αυτοκράτορες είχαν θέσει σε απηνή διωγμό.

Διακήρυξαν δε οι Θεοφόροι Πατέρες ότι «Εκείνος που δεν τιμά τις Άγιες Εικόνες είναι ξένος προς την Ορθόδοξη πίστη, διότι η τιμή της Εικόνος μεταβαίνει στο πρωτότυπο και αυτός που προσκυνάει την ιερά Εικόνα, προσκυνάει του εικονιζομένου την υπόσταση». Προσκυνάει δηλαδή μέσω της εικόνας τον ίδιο τον Κύριο ή τους Αγίους Του.

Αυτή την υπέροχη Θεολογία των Αγίων Εικόνων διατύπωσαν, ύστερα από προσευχή, οι Θεοφόροι Πατέρες της Αγίας 7ης Οικουμενικής Συνόδου και επικύρωσε ο ευσεβής Λαός του Θεού. Έχουμε καθιερώσει οι πιστοί να ξεκινάμε την εργασία μας το πρωΐ με το άναμμα του κανδηλιού, τη γονυκλισία μας και τον ασπασμό της ιεράς εικόνος και κλείνουμε την ημέρα μας με τον ίδιο τρόπο και παίρνουμε δύναμη και κουράγιο.

Τιμώντας αυτούς τους Θεοφόρους Πατέρες, η ταπεινότης μου, ανήγειρε εκ θεμελίων την Ιερά Μονή προς τιμήν τους, που στέγασε τους ιερομονάχους μας και το πλούσιο φιλανθρωπικό πρόγραμμα της Μητροπόλεώς μας.

Μεταξύ των 365 Θεοφόρων Πατέρων της 7ης Οικουμενικής Συνόδου, που τιμά σήμερα η Αγία μας Εκκλησία, συγκαταλέγεται και τιμάται ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευθύμιος ο Ομολογητής, ο οποίος υπέστη φρικτά βασανιστήρια και μαρτυρικό θάνατο. Ήταν ίσως ο τελευταίος ιερομάρτυρας αυτής της σκοτεινής περιόδου της εικονομαχίας.

Η Μητρόπολή μας έχει κάθε λόγο να αγάλλεται και διότι διαθέτει αυτόν τον περίλαμπρο Ναό, τιμώμενο επ’ ονόματι του Μεγάλου αυτού Ιεράρχου και αγωνιστού της πίστεώς μας και διότι εντός του Ιερού τούτου Ναού φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός και ως ευλογία των πιστών η Τιμία Κάρα του Αγίου Ευθυμίου, του μεγάλου προμάχου της Ορθοδοξίας και υπερασπιστού των Αγίων Εικόνων.

Ο ιεράρχης Άγιος Ευθύμιος ήταν Πνευματοφόρος και έδωσε αιώνιο πρότυπο προς μίμηση όλων ημών. Τιμώντας τον σήμερα καλούμαστε, να εδραιώσουμε την πίστη μας, να ενισχύσουμε την ελπίδα, να επιδιώξουμε και εμείς ασκητικά και παρακλητικά να γίνουμε στη ζωή μας Χριστοφόροι και Πνευματοφόροι. Αμήν.

nikaia pateron 4

nikaia pateron 4

nikaia pateron 4

nikaia pateron 4

nikaia pateron 4

nikaia pateron 4

nikaia pateron 4

nikaia pateron 4

nikaia pateron 4

nikaia pateron 4

Εμφανίσεις: 301322
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: