Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Λαγκαδά. 27/10 12:58

simpoliouxos 1

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα και σεβασμό τιμήθηκε, κατά διήμερο της 26ης και 27ης Οκτωβρίου 2019, εις την πόλη του Λαγκαδά, η ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Νέστορος, και η διπλή επέτειος της Απελευθερώσεως εκ του Οθωμανικού Ζυγού το 1912 και εκ της Γερμανικής κατοχής το 1944.

Το εσπέρας του Σαββάτου, 26 Οκτωβρίου ε.έ., αρχικώς πραγματοποιήθηκε λιτανευτικός η μεταφορά αποτμήματος του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Νέστορα, το οποίο και φυλάσσεται εις την Ιερά Μητρόπολη, προς ευλογία και πνευματική οικοδομή των παρισταμένων πιστών, ενώ εν συνέχεια τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, ο οποίος στον απογευματινό λόγο του αναφέρθηκε στις μεγάλες μορφές του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Νέστορα, υπογραμμίζοντας το αληθινό θάρρος και την δύναμη της Πίστεως που επέδειξαν, τα οποία θα πρέπει να αποτελούν παραδείγματα για εμάς στην σημερινή εποχή, από όπου θα μπορούμε να αντλούμε συνεχώς διδάγματα τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον μας.

Την κυριώνυμο μεγάλη ημέρα της διπλής εορτής για την πόλη του Λαγκαδά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης προεξήρχε, εις τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και εν συνεχεία της Επισήμου Δοξολογίας επί τῇ διπλή απελευθερώσει της πόλεως κατά τα έτη 1912 και 1944 (27.10.2012 εκ του Οθωμανικού Ζυγού και 27.10.1944 εκ της Γερμανικής κατοχής).

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κα. Χρυσανθοπούλου Πελαγία, Πρόεδρος της Κοινότητας Εξαλόφου Λαγκαδά, η οποία με περιεκτικό λόγο αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα των δύο περιόδων κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις μάχες οι οποίες έγιναν στα στενά του Δερβενίου καθώς και σε όλους εκείνους, με πρώτο τον καπετάν Γιάννη Ράμναλη, που με την θυσία και την πίστη τους, έδειξαν και δείχνουν σε όλους εμάς σήμερα το αναφορικό μονοπάτι του αγώνα και της ελευθερίας.

Καθ΄ όλη την διάρκεια των πανηγυρικών εκδηλώσεων παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, οι Αρχές του Τόπου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης και αντιπροσωπείες των Πολιτιστικών Συλλόγων του Λαγκαδά και της μαθητιώσας νεολαίας με τα διακριτικά τους λάβαρα και τις Ελληνικές Σημαίες ανά χείρας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 300699
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: