Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Φθιώτιδος. 27/10 23:26

ag dimitrios lamia 3

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η πόλις της Λαμίας εόρτασε την Ιερά μνήμη του αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου και Θαυματουργού το διήμερο 25 & 26 Οκτωβρίου.

Επίκεντρο του Εορτασμού ο Ιστορικός και Περικαλλής Ναός της πολυπληθούς Ενορίας του αγίου στο κέντρο της πόλεως, στον οποίο συνέρρευσε και τις δύο ημέρες μεγάλο πλήθος πιστών για να ασπασθεί την αγία Εικόνα του και να προσευχηθεί στον Μεγαλομάρτυρα και Θαυματουργό άγιο.

Το Εσπέρας της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με τη συμμετοχή Ιερέων και διακόνων της πόλεως.

Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε ο προεξάρχων του Εσπερινού Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ο οποίος αρχικά μετέφερε στους εκατοντάδες παρευρισκομένους πιστούς, αλλά και στους αναρίθμητους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως μας, οι οποίοι παρακολουθούσαν απευθείας την ακολουθία, τις θερμές ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών και προσεκάλεσε τους πιστούς στην Ενθρόνισή του, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου ε.ε. στις 11 το πρωί.

Ακολούθως ο π. Νεόφυτος αναφερθείς στην Ενότητα της Εκκλησίας, υπογράμμισε με αφορμή το μαρτύριο του αγίου, την υψηλή θέση που κατέχει ένα μαρτύριο στην ζωή της Εκκλησίας.

«Το μαρτύριο αδελφοί μου, φαντάζει υψηλό στην καθημερινή μας πραγματικότητα αλλά δεν είναι εφικτό χωρίς την καθημερινή μαρτυρία. Ο άγιος Δημήτριος δεν ήταν μάρτυρας μόνο στην δύσκολη ώρα, αλλά έδιδε καθημερινά μαρτυρία για την πίστη του στον Χριστό σε ολόκληρη τη ζωή του».

Στην κατακλείδα του κηρύγματός του ευχήθηκε σε όλους και ειδικά στους εορτάζοντες και εορτάζουσες Χρόνια Πολλά και ιδιαίτερα ευχήθηκε στους εορτάζοντες Ιερείς του Ναού π. Δημοσθένη και π. Δημήτριο, να συνεχίσουν την διακονία τους με ακοίμητες τις πρεσβείες του αγίου σε όλη την ζωή τους.

Μετά το πέρας του Εσπερινού σε όλους τους πιστούς διενεμήθη ο ευλογημένος άρτος και εόρτιο γλύκισμα.

Ανήμερα της Εορτής, Σάββατο 26 Οκτωβρίου στον πανηγυρικό όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, ο οποίος στην συνέχεια προηξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τη αδεία και ευλογία του σεπτοί Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, τον Συνοδικό Γραμματέα Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Νεραντζή, Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αντινίτσης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου, Εφημέριο του Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημοσθένη Κουτρομάνο, τον Προϊστάμενο του Ναού Αιδεσιμολ. Πρεσβ. π. Δημήτριο Ατματζίδη και τους Ιερολογ. Αρχιδιακόνους π. Ιωήλ Ποδαρόπουλο και π. Ευστάθιο Κατόπη.

Τους Ιερούς ύμνους και τις δύο ημέρες απέδωσαν θαυμάσια Βυζαντινοί χοροί Ιεροψαλτών, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ναού κ. Βασιλείου Χήρα, τη συμμετοχή του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητρίαδος κ. Ιγνάτιος εκήρυξε τον Θείο Λόγο λέγωντας χαρακτηριστικά:
«Σεβαστοί Πατέρες, Εξοχώτατε κ. Υπουργέ, Εντιμότατοι κ. Βουλευτές, κ. Αντιπεριφερειάρχα κ. Δήμαρχε, Άρχοντες του λαού, αγαπητοί μου,
Δοξάζω τον Πανάγαθο Θεό που με αξιώνει στο τέλος της Τοποτηρητείας μου, εδώ στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, με την άδεια του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου σας κ. Συμεών, που σε λίγες μέρες όλοι μαζί θα υποδεχθούμε σ’ αυτή την πόλη, να συνεορτάσουμε μαζί σας, σ’ αυτό τον περίφημο Ναό, τον αφιερωμένο στον άγιο Δημήτριο. Και μου δίδετε μια ακόμη ευκαιρία στο σύντομο διάστημα της Τοποτηρητείας να διαπιστώσω και πάλι την ευλάβεια του λαού, την παρουσία των νέων, την ευσέβεια των Αρχόντων, γεγονότα που χαρακτηρίζουν πλέον την περιοχή σας, όντως ως μια περιοχή ζωντανής πίστεως, Ορθοδόξου παραδόσεως και ουσιαστικής ενότητος.

Η μνήμη του αγίου Δημητρίου είναι παγκόσμια μνήμη και εορτή, διότι είναι δημοφιλής άγιος και μάρτυρας της πρώτης Εκκλησίας του Χριστού, αλλά όμως στην πατρίδα μας τιμάται ιδιαίτερα μιας και η συμπρωτεύουσα είναι η δική του πόλη και για εμάς τους Έλληνες ο άγιος Δημήτριος έχει ξεχωριστή σημασία και παρουσία.

Η ζωή το σφραγίστηκε με το γεγονός του Νέστορος, ο οποίος καθείλε την δύναμη του Λυαίου. Ο άγιος ήταν γεννημένος για να είναι ανδρείος και έγινε ανδρείος και στην πίστη και μετέδωσε αυτή την πίστη στην νεολαία της Θεσσαλονίκης, διότι ήξερε ότι αυτό είναι το μέλλον της πίστεως και της Εκκλησίας. Η πιο σπουδαία και η πιο σοβαρή επένδυση είναι η μετάδοση της πίστεως στους νέους.

Εορτάζουμε έναν άγιο Ελευθερίας. Και αλήθεια αυτό είμαστε οι Ορθόδοξοι Έλληνες, απόγονοι του αγίου Δημητρίου, γιατί έχουμε μάθει να ζούμε ελεύθεροι και ποτέ δεν φοβηθήκαμε και δεν τρομοκρατηθήκαμε από κανένα στο διάβα της Ενδόξου Ιστορίας μας. Κρατήσαμε την Ενότητα της Πίστεως και του Ορθοδόξου πολιτισμού μας. Την πίστη μας, η οποία εδράζεται στην Ανάσταση του Χριστού, στο κατεξοχήν γεγονός της Ελευθερίας του ανθρώπου. Και όταν σ’ αυτή την πίστη και σ’ αυτή την Ενότητα μετέχουν και οι Άρχοντες του λαού, τότε η δύναμή μας είναι όντως μεγάλη κ. Υπουργέ.

Χαίρομαι που είστε ανάμεσά μας και χαίρομαι, διότι διαπίστωσα αυτόν τον λίγο καιρό που βρίσκομαι κοντά σας, ότι οι Άρχοντες αυτού του τόπου μετέχουν στην Λατρεία της Εκκλησίας μαζί με τους πιστούς και όλοι μαζί συγκροτούν μια πολιτεία, μια κοινότητα που αντιστέκεται σε καθετί που πάει να την εκφοβίσει.

Αυτό εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου. Έτσι να συνεχίσετε και με το νέου σας Μητροπολίτη και Ποιμενάρχη. Είναι νέος στην ηλικία, έχει σπουδάσει κοντά σε σπουδαίο πνευματικό Πατέρα, έχει αυτό το πνεύμα της αγάπης που θέλει η σύγχρονη κοινωνία, να μιλά στις καρδιές των νέων και να συγκροτεί την Εκκλησιαστική κοινότητα, δίδοντας την μαρτυρία του Χριστού στην σύγχρονη κοινωνία.

Αδελφοί μου, όσο έχουμε ενότητα πίστεως και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας διχάσει, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε και ο Θεός του Δημητρίου θα μας δίνει την δύναμη πάντοτε να δίδουμε μηνύματα ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Αμήν».

Προ της απολύσεως, ο Προϊστάμενος του Ναού π. Δημήτριος Ατματζίδης, προεσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τον ευχαρίστησε για την ιδιαίτερα ευλογητή και αγιαστική παρουσία του στην Πανήγυρη. Ευχαρίστησε τους Άρχοντες για την τιμητική παρουσία τους, τον Διευθυντή του Star Κεντρικής Ελλάδος κ. Γεώργιο Σιμόπουλο και τους συνεργάτες του για την απευθείας μετάδοση των Ακολουθιών και όλους εκείνους τους συνεργάτες της Ενορίας για την εθελοντική προσφορά και διακονία τους στην προετοιμασία της Πανηγύρεως.

Με συγκίνηση αναφέρθηκε στην μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου μας κυρού Νικολάου, ο οποίος αγαπούσε ιδιαίτερα αυτή την Ενορία και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πατρική στήριξη και αγάπη με την οποία αγκάλιασε όλους τους κληρικούς και πιστούς, από την πρώτη στιγμή της τοποτηρητείας του μέχρι και σήμερα.

Ο π. Δημήτριος χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές της ορφάνιας και του πόνου, από το πρώτο κιόλας λεπτό που η Ιερά Σύνοδος σας όρισε Τοποτηρητή της Μητροπόλεως μας Σεβασμιώτατε, μας δείξατε την πατρική σας αγάπη και φροντίδα και προσπαθήσατε με κάθε τρόπο να απαλύνετε την θλίψη μας. Σας ευχαριστούμε γι’ αυτή σας την αγάπη και προσευχόμαστε ο Δωρεοδότης Κύριος να σας χαρίζει έτη πολλά, υγιή, πανευφρόσυνα και καλλίκαρπα για να συνεχίσετε την Θεάρεστο Αρχιερατεία σας στην γείτονά μας Ιστορική Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, όπου έτσι κι’ αλλιώς γνωρίζαμε και παρακολουθούσαμε από ετών το σπουδαίο Εκκλησιαστικό, Πολιτιστικό, Ποιμαντικό, Κοινωνικό και Φιλανθρωπικό σας έργο.

Τα συναισθήματά των ανθρώπων όμως εναλλάσσονται, διότι η ζωή της Εκκλησίας μας την λύπη την μετατρέπει σε χαρά και τώρα εδώ και λίγο καιρό ζούμε αυτές τις χαρμόσυνες στιγμές, από την ώρα που το σώμα της σεπτής Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε νέο Μητροπολίτη και Ποιμενάρχη μας, έναν Πανάξιο και γεμάτο αγάπη Ιεράρχη τον από Θεσπιών, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. κ. Συμεών, δια τον οποίο αναφωνούμε όλοι μαζί το ΑΞΙΟΣ!

Από τα πρώτα λεπτά της συναντήσεως μας, μας έδειξε την αξία της αγαπώσης καρδίας του και την πατρική του μέριμνα και φροντίδα και Δοξάζουμε το Όνομα του Τριαδικού Θεού, που το πηδάλιο της Ιεραάς Μητροπόλεως μας αναλαμβάνει ένας Πανάξιος Μητροπολίτης, πραγματικός πατέρας και αδελφός για κάθε Κληρικό και κάθε λαϊκό και ναι μεν η Εκλογή του μας γέμισε χαρά και ελπίδα, αλλά τώρα τελούμε εν αναμονή της Ιστορικής Ενθρονίσεως του, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Νοεμβρίου ημέρα Σάββατο στις 11 το πρωί, όπου και επίσημα, κατά την τάξη της Εκκλησίας μας θα τον υποδεχθούμε μεγαλοπρεπώς , προσευχόμενοι όπως ο Παντεπόπτης Κύριος, δια πρεσβειών της Κυρίας Θεοτόκου και πάντων των Φθιωτών αγίων, τον στερεώσει στον Θρόνο του και τον περιφρουρεί αδιαλείπτως».

Τέλος ο π. Δημήτριος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα.

«Ο άγιος Μεγαλομάρτυς Δημήτριος ο Μυροβλύτης και Θαυματουργός να σας διαφυλάττει πάντοτε, χαρίζοντας σας παντοτινή ευλογία, αδιάπτωτο υγεία και αδιάλειπτο ευτυχία, σε σας και τις οικογένειές σας».

Εις ανάμνησιν δε τις Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και ολοκλήρου του πιστού πληρώματος της Ενορίας προσέφερε ευγνωμόνως στον Σεβασμιώτατο ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο.

Μετά το πέρας των Ακολουθιών προσεφέρθη πλούσια δοχή στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο του Ναού.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των εκατοντάδων πιστών, παρέστησαν: ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Οικονόμου, κ. Θέμης Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφεριεάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραϊσκος με Αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο τ. Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή.

Να σημειωθεί ότι, το απόγευμα της κυριωνύνου ημέρας στο Ναό τελέσθηκε μεθέορτος Εσπερινός, στο τέλος του οποίου εψάλησαν οι Χαιρετισμοί στον άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε κτιτορικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των κεκοιμημένων κτιτόρων του Ναού, απάντων των Ιερέων, των θεοφιλώς ιερατευσάντων στην Ενορία, των Επιτρόπων, των δωρητών, των Ιεροψαλτών και όλων των ευλαβών προσκυνητών του Ναού.

ag dimitrios lamia 1

ag dimitrios lamia 1

ag dimitrios lamia 1

ag dimitrios lamia 1

ag dimitrios lamia 1

ag dimitrios lamia 1

ag dimitrios lamia 1

ag dimitrios lamia 1

ag dimitrios lamia 1

ag dimitrios lamia 1

ag dimitrios lamia 1

ag dimitrios lamia 1

ag dimitrios lamia 1

ag dimitrios lamia 1

ag dimitrios lamia 1

ag dimitrios lamia 1

Εμφανίσεις: 301301
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: