Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 04/11 14:01

poliouxoi aridaias 87

Αριδαία | Χρήστος Καναρόπουλος


Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και μέσα σε ευφρόσυνο κλίμα εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου, πολιούχων Αγίων της Αριδαίας του νομού Πέλλας, καθώς και η 107η επέτειος της απελευθερώσεώς της Πόλης από τον Τουρκικό ζυγό με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου.

Στον εορτασμό μετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, προσκληθέντες προς τούτον από τον πολιό Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Σεβ. κ. Ιωήλ.

Παραμονή της εορτής πραγματοποιήθηκε η υποδοχή αποτμήματος της Τιμίας Κάρας της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας που φυλάσσεται στον Ι.Ν. Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων, την οποία μετέφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης, ο οποίος και χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, κηρύσσοντας και τον θείο λόγο.

Κατά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η μεγάλη λιτανεία της ιεράς εικόνος των εορταζομένων Αγίων και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωαννικίου και της Αγίας Βαρβάρας στο κέντρο της Πόλεως με την συμμετοχή του ιερού κλήρου, των εκπροσώπων των αρχών και του πιστού λαού.

Την κυριώνυμο ημέρα, Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος της εορτής και πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Σταγών κ. Θεοκλήτου και Εδέσσης κ. Ιωήλ, τους οποίους πλαισίωσαν Ιερείς και Διάκονοι με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Στέφανο Δέβρελη, Πρωτοσύγκελλο της τοπικής Μητροπόλεως και Προϊστάμενο του πανηγυρίζοντος Ναού.

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών κ. Θεόκλητος σημείωσε ότι έχει μεγάλη σημασία η τιμή των αγίων και των ηρώων, που μαρτύρησαν για την πίστη τους στον Τριαδικό Θεό και έπεσαν για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Επιπλέον, μίλησε για το μαρτύριο του Αγίου Νικάνδρου και την άσκηση του Οσίου Ιωαννικείου, που στέκουν ως άγρυπνοι φρουροί και προστάτες της Αριδαίας.

Η Χάρις του Θεού επέλεξε τους ανθρώπους αυτούς για το μαρτύριο και την προσευχή... αποτελώντας για τον σύγχρονο άνθρωπο παραδείγματα προς μίμηση, παραδείγματα που όλοι έχουν ανάγκη στους δύσκολους και θυμωμένους καιρούς που διάγουμε, είπε, και κατέληξε λέγοντας ότι όποιος τιμά τους αγίους, απολαμβάνει και την βοήθειά τους γιατί μεσιτεύουν για χάρη μας στον Θεό.

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως και εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας για τα ελευθέρια.

Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλεως, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων. Τέλος οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς με την συνοδεία τους παρακολούθησαν την καθιερωμένη παρέλαση.

Στις Ιερές Ακολουθίες, εκτός από τους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως, μετείχαν οι Βουλευτές κ.κ. Καρασμάνης και Σταμενίτης, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Χ. Μπατσής ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου, ο Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Δημ. Κωνσταντάκο, ο Αστυνομικός Δ/ντής Πέλλας και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Εντυπωσιακή ήταν εξάλλου η μεγάλη προσέλευση του πιστού λαού σε όλες τις εορταστικές ιερές ακολουθίες της παραμονής και της ημέρας της εορτής, παρά τη συνεχή βροχόπτωση.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος Ναός είναι και ο μοναδικός στην ορθόδοξη Ελλάδα, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νίκανδρο και Όσιο Ιωαννίκιο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 301394
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: