Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Καστορίας. 10/11 23:31

esperinos apeleftherosi

Η Καστοριά εορτάζει την επέτειο των 107 ετών από την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό (1912 - 2019).

Η επέτειος της απελευθέρωσης συμπίπτει με την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, του και πολιούχου και απελευθερωτή της.

Η λαμπρά πανήγυρη τελείται στο Ιερό Μεταβυζαντινό Παρεκκλήσιο Παναγίας Μουζεβίκη (Άγιος Μηνάς) όπου διασώζεται περίφημη αγιογραφία του Αγίου Μηνά. Στο μικρό μα κατανυκτικό Παρεκκλήσιο συρρέουν εκατοντάδες κόσμου προκειμένου να προσευχηθούν στον γοργό καβαλάρη, στον Άγιό τους, τον Άγιο Μηνά.

Του Πανηγυρικού Εσπερινού προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος συνευχομένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φθιώτιδος κ. Συμεών και Καστορίας κ. Σεραφείμ. Το μικρό Παρεκκλήσιο ήταν ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο από νωρίς. Η Ακολουθία του Εσπερινού, πέραν της Λιτής, περιείχε και την ευλόγηση του Κολλύβου προς τιμήν του Αγίου.

Τους Αρχιερείς προσεφώνησε ο επιχώριος Επίσκοπος, ο οποίος τους ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης, καθώς και τους Ιερείς, τους Ιεροψάλτες, τους άρχοντες του τόπου και τον λαό του Θεού που παρευρέθησαν στον ιερό αυτό τόπο.

Τέλος, ευχαριστίες απέστειλε στους δύο Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, τον Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και την Πειραϊκή Εκκλησία, που είχαν ζωντανή αναμετάδοση από την Καστοριά.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο χοροστατών Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος, ο οποίος αφού μίλησε για τον ναό του Αγίου Μηνά που ανήκει στην ενορία που υπηρέτησε επί 23 χρόνια, απηύθυνε θεολογικό μα και εύληπτο λόγο επί της φράσεως του Αποστόλου Παύλου «Αγωνίζου τον καλόν αγώνα της πίστεως».

Αναφέρθηκε δε στον Άγιο Μηνά ως έναν τέτοιο καλόν αγωνιστή της πίστεως του Χριστού, στον οποίο οφείλουμε να προσευχόμαστε ώστε να διατηρεί αδούλωτο το φρόνημά μας από τον φοβερό λίβα της απιστίας, της αθεΐας και της αμαρτίας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 301338
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: