Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 27/12 22:15

ypodoxi ilion 7

Της Βιβής Ζωγράφου | Romfea.gr


Τα τίμια δώρα που πρόσφεραν οι τρείς μάγοι στον νεογέννητο Ιησού, εκτίθενται από σήμερα προς προσκύνημα, στον ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου στα Άνω Λιόσια, της Μητρόπολης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Είχε προηγηθεί αίτημα από την Μητρόπολη προς την Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος, στην οποία φυλάσσονταν. Τα τίμια δώρα υποδέχτηκε στον ναό του Αγίου Νεκταρίου ο κκ Αθηναγόρας πλαισιωμένος από πλήθος ιερέων της Μητρόπολης.

Τα τίμια δώρα διατηρήθηκαν στα Ιεροσόλυμα έως το 404μΧ. Κατόπιν μεταφέρθηκαν στα Βασιλικά Παλάτια και τα θησαυροφυλάκια της Κωνσταντινούπολης, όπου παρέμειναν έως την Άλωση της Πόλης. Το 1470 η μητέρα του Μωάμεθ του Πορθητού, που ήταν χριστιανή, τα κατέθεσε στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου, γιατί ο πατέρας της Γεώργιος Βράνκοβιτς, βασιλιάς της Σερβίας ήταν νέος κτήτορας της Μονής. Έκτοτε φυλάσσονταν στην μονή του Αγίου Παύλου, ωστόσο πρόκειται για μέρος των τιμίων δώρων.

Το Χρυσό, το λιβάνι και η σμύρνα που πρόσφεραν ως δώρα οι τρεις μάγοι στον Ιησού έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Ο χρυσός συμβολίζει τη βασιλική καταγωγή του Ιησού εκ γένους Δαυίδ του Βασιλέως, ο λίβανος την θεϊκή του ιδιότητα και η σμύρνα την ανθρώπινή του φύση, καθότι με αυτή άλειψαν το σώμα του Ιησού κατά την ταφή του.

Κατά την υποδοχή των Τιμίων Δώρων πραγματοποιήθηκε πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως με τη συνοδεία των δύο πατέρων του Αγίου Όρους που μετέφεραν τα Τίμια Δώρα και πλήθος ιερέων της Μητρόπολης.

Ο κκ Αθηναγόρας, μιλώντας για το νόημα των Χριστουγέννων ανέφερε: «Το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας έγινε άνθρωπος για τη δική μας σωτηρία, για να αποκτήσουμε την αθανασία που κλωτσήσαμε μέσα στον Παράδεισο. Με την ενανθρώπησή Του ο Χριστός οδηγεί τον άνθρωπο και πάλι στον παράδεισο. Αυτό γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, την έναρξη για μια ακόμη φορά για τον καθένα μας του καινούριου παραδείσου, μέσα στο λειτουργικό έτος».

Η επιλογή του ναού του Αγίου Νεκταρίου για την υποδοχή των τιμίων δώρων δεν είναι τυχαία. Το 2020 κλείνουν 100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου και η εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου, λίγες μέρες πριν την αλλαγή του έτους.

Τα τίμια δώρα θα εκτίθενται για προσκύνημα καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, έως στις 31 Δεκεμβρίου 2019, οπότε θα αναχωρήσουν στις 12 το μεσημέρι.

ypodoxi ilion 7

ypodoxi ilion 7

ypodoxi ilion 7

ypodoxi ilion 7

ypodoxi ilion 7

ypodoxi ilion 7

ypodoxi ilion 7

ypodoxi ilion 7

ypodoxi ilion 7

ypodoxi ilion 7

ypodoxi ilion 7

ypodoxi ilion 7

Εμφανίσεις: 303340
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: