Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 11/02 16:00

litania menidi 3

Της Βιβής Ζωγράφου | Romfea.gr


Tον πολιούχο της πόλης τους Άγιο Βλάσιο γιόρτασε σήμερα ο Δήμος Αχαρνών και η Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως με τον όρθρο, την αρχιερατική λειτουργία και τη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Βλασίου και των ιερών λειψάνων του στο κέντρο της πόλης.

Νωρίς το πρωί ο Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας ιερούργησε τη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, καθώς ο ναός του Αγίου Βλασίου παραμένει κλειστός λόγω των ζημιών που υπέστη στον περσινό σεισμό του 2019.

Η λιτάνευση της εικόνας ξεκίνησε από τον ναό του Αγ Κωνσταντίνου και Ελένης, πέρασε μέσα από το εμπορικό κέντρο της πόλης και κατέληξε στον ναό του Αγίου Βλασίου στην πλατεία του Μενιδίου. Στα σκαλιά της εκκλησίας ο Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας ευχήθηκε τέτοια μέρα την επόμενη χρονιά να είναι ανοιχτός ο ναός του Αγίου Βλασίου ώστε να τελεσθεί εκεί η εορταστική θεία λειτουργία.

Την λιτάνευση της εικόνας συνόδευσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου. Παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πολεοδομίας Μιχάλης Βρεττός, όλοι οι Αντιδήμαρχοι, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Αθανάσιος Αυγερινός, η περιφερειακή σύμβουλος Ευρώπη Κοσμίδη, βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ η στρατιωτική ηγεσία από την αεροπορική βάση της Δεκέλειας κ.α.

Ο Άγιος Βλάσιος υπήρξε ιατρός και έδρασε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Λικινίου. «Παράλληλα» όπως αναφέρεται στο συναξάρι του αγίου, « ως χριστιανός προσπαθούσε να σώσει πολλές ψυχές από την πλάνη των ειδώλων. Μαζί με την θεραπεία του σώματος πρόσφερε και τη θεραπεία της ψυχής με αποτέλεσμα πολλοί ειδωλολάτρες να γίνονται χριστιανοί. Ήταν άμεμπτος δίκαιος θεοσεβής. Χρίστηκε επίσκοπος Σεβαστείας»

Σε ερώτησή μας για την αποκατάσταση του ναού του Αγίου Βλάση ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πολεοδομίας Μιχάλης Βρεττός ανέφερε: «Ο ναός έκλεισε στις 19 Ιουλίου του 2019 είναι αρκετά μεγάλες οι ζημιές που έχει μέσα, έχουμε κάνει όλες τις αυτοψίες που μπορούμε να κάνουμε σαν δήμος έχουμε βοηθήσει ουσιαστικά την Μητρόπολη, έχουμε μπει στη διαδικασία να ετοιμάζουμε μια μελέτη έτσι ώστε να προχωρήσει σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια ένα έργο αποκατάστασης όλου του ναού και να εκσυγχρονιστεί».

Ο ναός πρόκειται να αποκατασταθεί με χρήματα της Περιφέρειας και οι εργασίες αποκατάστασης, εκτιμά ο κ. Μιχάλης Βρεττός, «θα ξεκινήσουν λίγο μετά το Πάσχα, αφού ψηφιστεί το ποσό από το Περιφερειακό Συμβούλιο».

Το κόστος του έργου υπολογίστηκε στις 800.000 ευρώ.

litania menidi 4

litania menidi 7

litania menidi 7

litania menidi 7

litania menidi 7

litania menidi 7

Εμφανίσεις: 302829
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: