Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 05/07 19:12

osios athanasios athos 44

Για την Romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος


Την πανσεβάσμιο ιερά μνήμη του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, ιδρυτού της Μεγίστης Λαύρας, του Αγίου Όρους, εόρτασε με λαμπρότητα και κάθε μεγαλοπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, με επίκεντρο το περικαλλέστατο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς.

Στις λατρευτικές ακολουθίες, που τελέσθηκαν κατά το διήμερο 4 και 5 Ιουλίου 2020, προσήλθε ο φιλάγιος λαός για να τιμήσει τον Όσιο Αθανάσιο και να μετέχει προσευχητικώς, προέστη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης του Κιλκίς κ. Εμμανουήλ, πλαισιούμενος από τον Αρχιμ. Αντίπα Νικηταρά, τον Αρχιμ. Επιφάνιο Θεοδωρίδη, τον Ιερομόναχο Ευστάθιο Κοντοζίδη, τους Πρεσβυτέρους Ιωάννη Σαλαβασίδη και Πολύκαρπο Κοντοζίδη και τους Ιεροδιακόνους Γαβριήλ Ποικιλίδη και Φιλόθεο Τσαμπαζάκη.

Να αναφερθεί ότι ο Ναός που βρήκαν πρώτα εκεί οι πρόσφυγες Έλληνες της Στρώμνιτσας ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Αθανάσιο τον Μέγα.

Μεταφέροντας όμως μαζί με τα άλλα Ιερά Σκεύη, Κειμήλια, Εικόνες και Ιερά Λείψανα, μετέφεραν και μία παλαιά Εικόνα του Αγίου Δημητρίου από τον Μητροπολιτικό τους Ναό.

Ανήγειραν τον σημερινό Ναό και τον αφιέρωσαν στον Μάρτυρα του Χριστού Δημήτριο τον Μυροβλύτη.

Έτσι, οι Εφημέριοι του Ναού, με την προσφορά και πολύτιμη υποστήριξη του ζέυγους Μιχαήλ και Αλίκης Γιαννάτσκου, δημιούργησαν δίπλα στο νότιο κλίτος του Ναού Ιερό Παρεκκλήσιο, το οποίο ανακαίνισαν προσφάτως, και το αφιέρωσαν στον μεγάλο ασκητή Όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη με την προτροπή του Σεβ. Κιλκισίου.

Ανάμεσα στους πιστούς στις εορταστικές Ιερές Ακολουθίες συμμετείχαν ο Βουλευτής του Νομού κ. Γεώργιος Φραγγίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, οι Αντιδήμαρχοι Κιλκίς κα Κατερίνα Ζιούτα και κ. Θεμιστοκλής Κοσμίδης, ο Πρόεδρος κ. Αθανάσιος Καριοφύλλης και μέλη της Κοινότητας Κιλκίς, κ.α.

Το θείο λόγο κήρυξε τόσο στον Εσπερινό όσο και στην Θεία Λειτουργία ο προσκληθείς για το εορταστικό διήμερο Αρχιμ. Αντίπας Νικηταράς, ο οποίος αναφέρθηκε στον ασκητικό βίο του Οσίου Αθωνίτου, στην ελπίδα που πρέπει να έχουμε στην Παναγία Μητέρα μας και εστίασε στην πνευματική φιλία που είχε με τον τότε Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Νικηφόρο Φωκά.

Υπογράμμισε τη σημασία που έχουν οι πνευματικές φιλίες στους ανθρώπους και εκεί βρίσκεται το κλειδί της λύσης όλων των προβλημάτων.

Ευχαρίστησε δε θερμά τον Σεβ. Κιλκισίου για την πρόσκλησή του και την θερμή του φιλοξενία.

Ο Σεβασμιώτατος από την πλευρά του, προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, με αφορμή την εορτή του Οσίου Αθωνίτου, κατέθεσε τις σκέψεις του προς τους ευσεβείς πιστούς ως μία αφορμή για έναν γόνιμο πνευματικό προβληματισμό που πρέπει να οδηγεί, όπως τόνισε, και σε σωτήριες αποφάσεις ζωής.

Σε αποφάσεις που αφορούν την πορεία ενός εκάστου, με οδηγό τους Αγίους μας, οι οποίοι αποτελούν φωτισμένα πρότυπα και δώρα Θεού ή αλλιώς το εφηρμοσμένο Ευαγγέλιο του Χριστού, σε έναν κόσμο που συνεχώς κλυδωνίζεται και ταλαντεύεται.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 300719
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: