Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 24/01 18:32

pakis theofils

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος σε λιγότερο από ένα μήνα αποχωρεί από το αξίωμα του, επισκέφθηκε τις ημέρες αυτές τα Ιεροσόλυμα.

Ο ΠτΔ ως είθισται επισκέφθηκε και το Παλαίφατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ΄.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πατριάρχη, ο κ. Παυλόπουλος, αρχικά έστειλε το μήνυμα ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι στο πλευρό τόσο το δικό του, όσο και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Στη συνέχεια ο ΠτΔ ανέφερε: «Προσβλέπουμε, αναφέροντας ως κορυφαίο παράδειγμα εκείνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην αμέριστη στήριξή σας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον δικό του αγώνα για την εκπροσώπηση και στήριξη των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών, ιδίως στους σημερινούς χαλεπούς και ταραγμένους καιρούς μας».

Ο κ. Παυλόπουλος αν και δεν εξηγεί ποιο είναι το κορυφαίο παράδειγμα της Ελλαδικής Εκκλησίας, οι κατοικούντες εν Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι αναφέρεται στην αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Αν και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μας ενημέρωσε ότι έλαβε την απόφαση για την Ουκρανία, «αβίαστα» και χωρίς «άνωθεν παρεμβάσεις», οι δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου δείχνουν ότι ματαίως προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι η Εκκλησία δεν δέχεται εξωγενείς παρεμβάσεις.

Παρόλο αυτά δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε την στήριξη της Πολιτείας, η οποία και σε δύσκολες ημέρες στάθηκε στο πλευρό της Εκκλησίας.

Όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο, ο Πατριάρχης Θεόφιλος με πολύ διπλωματικό τρόπο, απέφυγε να απαντήσει στις δηλώσεις του ΠτΔ και κατευθείαν προσέφερε τα αναμνηστικά δώρα.

Ο Πατριάρχης γνωρίζει πολύ καλά ότι εκπροσωπεί τον Χριστό, ο οποίος ήρθε στη γη για να κηρύξει την αλήθεια, χωρίς να φοβάται τις συνέπειες από την εξουσία της εποχής εκείνης - «ελήλυθα εις τον κόσμον, ίνα μαρτυρήσω τη αληθεία. πας ο ων εκ της αληθείας ακούει μου της φωνής» (Κατ. Ιωάννη 18.37).

Μετά τις δηλώσεις αυτές, γεννιέται ένα εύλογο ερώτημα: Μήπως ο Πατριάρχης Θεόφιλος θα έπρεπε να προσβλέπει στην αμέριστη στήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη, που φυλάττει στα Ιεροσόλυμα τις παρακαταθήκες της πρώτης Εκκλησίας του Χριστού, δια μέσω των αιώνων, δια πολλών θυσιών, αγώνων αίματος και Πνεύματος…και όχι το αντίθετο;

Τέλος, καλό θα ήταν να ανατρέξουμε στην πρώτη Αποστολική Σύνοδο η οποία αποτελεί τον φάρο καθοδήγησης όλων των Συνόδων, και εκεί θα δούμε πως οι λειτούργησαν οι Απόστολοι….όπου η μόνη παρέμβαση ήταν αυτή του Αγίου Πνεύματος.

Εμφανίσεις: 301896
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: