Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 06/09 18:58

ziliaskopoulos

Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος διόρισε τον αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Ζηλιασκόπουλο, ως εκκλησιάρχη στον ιερό ναό της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, υπεύθυνο για την λατρευτική ζωή της Σχολής και την εύρυθμη λειτουργία του ναού.

Τονίζεται ότι πρόκειται για τον πρώτο επιτυχή διορισμό στελέχους στη Θεολογική, την οποία όπως έχει εξαγγείλει ο Αρχιεπίσκοπος θα αναδιοργανώσει, καθότι -όπως έχει αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας»- δυστυχώς η Σχολή έχει φτάσει σε προχωρημένα όρια παντοειδούς παρακμής.

Ο αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος ήταν μέχρι τώρα σχολάρχης της Ελληνορθόδοξης Πατριαρχικής Θεολογικής Ακαδημίας της Αρχιεπισκοπής Καναδά, στην οποία επιτέλεσε ευδόκιμο έργο, μορφώνοντας σωστούς από πάσης απόψεως ιερείς για τις ελληνορθόδοξες κοινότητες της Αρχιεπισκοπής Καναδά.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» από τον Καναδά, την Γερμανία και την Ελλάδα αναφέρουν ότι ο αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας είναι εκ των πλέον λογίων κληρικών της Εκκλησίας με μεγάλη ευρυμάθεια και γλωσσομάθεια.

Συνδέεται με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο με μακρόχρονη γνωριμία και φιλία. Οταν τον ρωτήσαμε σχετικά για τον Αρχιεπίσκοπο και πώς γνωρίζονται, απάντησε ότι «με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο μας συνδέει φιλία από τα εφηβικά μας χρόνια. Ξεχώριζε πάντα για τον ζήλο, την ευρυμάθεια, την αποφασιστικότητα, τη σοβαρότητα, την απλότητα, την ολιγάρκεια, την οξυδέρκεια, την βαθειά του πίστη και την αγάπη του για την Εκκλησία».

Συμπλήρωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος «κόσμησε τον εαυτό του με λιπαρά μόρφωση, καλλιέργησε τις εξαιρετικές διοικητικές του ικανότητες και προσέφερε εξαιρετικά πονήματα στην ακαδημαϊκή Θεολογία.

Με ευρύ πνεύμα, γεραρή θεολογική γνώση και διάθεση καταλλαγής υπηρέτησε τον διάλογο της Εκκλησίας προς κάθε κατεύθυνση.

Αγαπά τον άνθρωπο όχι απλά σαν συνάνθρωπο, αλλά ως εικόνα Χριστού και αναλώνεται στην εκκλησιαστική διακονία του λαού του Θεού. Εχει απίστευτη τόλμη να υπερασπιστεί μέχρι τελευταίας ρανίδος το δίκαιο.

Τόσο σε ανθρώπινο-ποιμαντικό όσο και σε εκκλησιαστικό επίπεδο. Διακρίνεται για την διορατικότητα και την ικανότητά του να βλέπει στο μέλλον το φως και την ελπίδα -και πώς να μη βλέπει ελπίδα ελπιδοφόρος ών- όταν όλοι οι άλλοι βλέπουν σκοτάδι και απελπισία.

Αυτό που τον χαρακτηρίζει όμως πάνω απ' όλα είναι η θυσιαστική του αγάπη για την Μητέρα Εκκλησία και τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Μαζί του γυρνάμε σελίδα και τρέχουμε τον καλόν αγώνα της πίστεως σε όλα τα επίπεδα.

Βασική του μέριμνα είναι και η Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού. Την οραματίζεται φως επί την λυχνίαν, φυτώριο άριστα κατηρτισμένων κληρικών, πόλο έλξης θεολογικής αναζήτησης και κέντρο ελληνορθόδοξης παιδείας και πολιτισμού».

Ο π. Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος (του Δημητρίου και της Φωτεινής), αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, γεννήθηκε το 1970 στο Reutlingen της Γερμανίας.

Μεγάλωσε στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Κατάγεται από το Θούριο Ορεστιάδος και τη Βλάστη Κοζάνης.

Πτυχιούχος Γερμανικής Φιλολογίας και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Γερμανικών Σπουδών και Παιδαγωγικών στο Johann Wolfgang Goethe Universit?t Frankfurt, μεταπτυχιακό του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ.

Παρακολούθησε πρόγραμμα BΑ συγκριτικής θρησκειολογίας, πρόγραμμα Bachelor Φιλοσοφίας, μαθήματα Ευαγγελικής και Ρωμαιοκαθολικής Θεολογίας και το πρόγραμμα MA Ισλαμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης.

Το 2012 ανεκηρύχθη Διδάκτωρ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ (θέμα διδακτορικής διατριβής: H στάση της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας στις εγκυκλίους του Πάπα μετά το 1965.

Οι σχέσεις με τη Pωμαιοκαθολική Εκκλησία μετά τη Β' Βατικάνεια Σύνοδο). Εργάστηκε ως μεταφραστής, ως εκπαιδευτικός, ως λέκτορας στο Ανώτατο Τεχνικό Ιδρυμα Darmstadt. Το 1992 εκάρη μοναχός.

Το 1997 χειροτονία σε διάκονο και το 1998 σε πρεσβύτερο στον Ι.Ν. Προφήτου Ηλιού Φραγκφούρτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας από τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο.

Το 2000 χειροθεσία σε Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Από το 1997 ώς το 2017 υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας. Διηκόνησε στις ενορίες Αγίου Νεκταρίου Neuss, Salvatorkirche (ο ιστορικός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) Μονάχου και στην ενορία Προφήτου Ηλιού Φραγκφούρτης όπου εργάστηκε για την ανέγερση νέου ναού. Ιδρυσε ορθόδοξο παρεκκλήσιο στο διεθνές αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης.

Διετέλεσε μέλος των αντιπροσωπειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο θεολογικό διάλογο των Ορθοδόξων με τις προτεσταντικές Εκκλησίες της Leuenberger Konkordie (GEKE) και στη 2η Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Αρχιερατικός επίτροπος Εσσης και Ρηνανίας Παλατινάτου (2005-2017), πανεπιστημιακός ιερέας στη Φραγκφούρτη, μέλος των Συμβουλίων Χριστιανικών Εκκλησιών Εσσης και Βαυαρίας, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών Φραγκφούρτης, πρόεδρος του Συμβουλίου των Θρησκειών Φραγκφούρτης, μέλος της Διαχριστιανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Μεταναστών Γερμανίας και πρόεδρος της Διάσκεψης ορθοδόξων κληρικών Φραγκφούρτης.

Από τον Αύγουστο 2017 μέχρι τον Αύγουστο 2019 διηκόνισε στην Αρχιεπισκοπή Καναδά ως διευθυντής της Πατριαρχικής Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας Τορόντο, ως καθηγητής Θρησκειολογίας, ως διευθυντής γραφείων της Ι. Μητρόπολης Τορόντο, ως προϊστάμενος του ιερού ναού Αγ. Ιωάννου Θεολόγου και ως πνευματικός.

Την 26η Αυγούστου 2019 μετατέθηκε, μετά από αίτημα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, στην Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη όπου διακονεί ως πανεπιστημιακός ιερέας.

Εμφανίσεις: 312406
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: